Majapidamiste võlg endiselt langemas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Majapidamiste võlg endiselt langemas

Vallo Lees

30.11.2011 08:28

Dreamstime

Esmaspäeval avaldatud New York Fedi raport näitas, et ameeriklased jätkavad endiselt võlgade tagasimaksmist. Väga hoolikalt tasutakse kodulaene, kuid isu krediitkaartide järgi näib teist kvartalit järjest tõusnud olevat.

New York Fedi andmetel ulatus majapidamiste koguvõlg 30. septembri seisuga $11.66 triljonini. Tegu on $60 miljardit ehk 0.6% väiksema näitajaga kui teise kvartali lõpus. New York Fedi uurimus- ja statistikaosakonna asepresident Andrew Haughwout ütles, et majapidamised üritavad endiselt ebakindlas majandusolukorras ning madalate kinnisvarahindade taustal võlgu tagasi maksta. Samas tõi ta ka välja, et tarbijalaenud jätkavad kasvamist, mida võib pidada positiivseks märgiks tarbijatele meelestatusele. See kajastus ka tänupühale järgnenud nädalavahetuse osturallil, kus esialgsete andmete kohaselt kulutati 16% rohkem kui mullu.

Hüpoteeklaenude võlg kahanes märkimisväärselt, langedes $114 miljardi võrra ehk 2.3% võrreldes eelneva kvartaliga. Siiski moodustab see ligikaudu kolmveerandi tarbijate koguvõlast. Kodu tagatisel võetud laenude jääk kasvas $14 miljardit (qoq 2.3%) ning hüpoteeklaenude võlg ja kodu tagatisel võetud laenude võlg on seega tipust vastavalt 9.6% ja 10.5% madalamal. Ameeriklased ei ole eriti agarad ka uusi kodulaene võtma, sest uusi hüpoteeklaene väljastati käesoleva aasta kolmandas kvartalis $292 miljardi eest, mis on madalaim tase alates 2001. aasta keskpaigast. Kui need kaks laenuliiki välja jätta, siis suurenes tarbijate võlg $32 miljardit ehk 1.3% võrreldes 30. juuni seisuga, ulatudes $2.62 triljonini. Näiteks uusi autolaene väljastati $81.5 miljardi ulatuses, mis on 60% kõrgem tase kui 2009. aastal saavutatud põhjas.

Allikas: New York Fed

North Carolina ülikooli majandusprofessori Michale Waldeni sõnul on ta näinud erinevaid hinnanguid, mis näitavad, et laenude tagasimaksmine võib jätkuda veel 2-8 aastat. Kuigi laenude tasumine on majapidamiste jaoks antud majanduskeskkonnas üsna mõistlik samm, jätab see oma jälje majanduskasvule, kuna tarbijate kulutused moodustavad SKPst ca 70%. Waldeni sõnul on peamiseks põhjuseks, miks tarbijad usinalt võlgu tagasi maksavad, eriti hüpoteeklaene, langenud majade hinnad. Nimelt on majade hinnad tipust langenud ligikaudu 30% ning paljud koduomanikud on rohkem võlgu kui nende maja väärt on. Seega on ainus võimalus omavahendeid suurendada võlga tagasi makstes. Novembris viis kinnisvarafirma Zillow läbi  uuringu, kus leiti, et 29% koduomanikust võlgnevad oma maja eest rohkem kui selle praegune müügihind.

Kindlasti on kinnisvaraga seotud võlakoorma vähenemisele kaasa aidanud karmimad laenustandardid ja laenude mahakirjutamised. Moody’s Analytics analüütik Mark Zandi arvas vastupidiselt Waldeni öeldule, et laenude tagasimaksmine on lõpusirgel, kui välja arvata just hüpoteeklaenud, sest sundvõõrandamised ei ole veel lõppenud. Zandi sõnul on majapidamised oma finantselus asju korda saamas ning kõrge võlakoorem ei avalda tarbijatele enam nii suurt survet.

Avatud krediitkaardikontode arv langes kolmandas kvartalis 6 miljoni võrra, küündides 383 miljonini. Tegu on 23% väiksema numbriga, kui 2008. aasta teises kvartalis saavutatud tipp. Krediitkaartide võlg on 2008. aasta lõpu kõrgtasemest 20% allapoole tulnud, ulatudes $693 miljardini. Samas on teist kvartalit järjest tõusnud uute krediidikontode avamise avalduste arv. See näitaja on nüüdseks 13% oma põhjast kõrgemal, kuid jääb 2008. aastal saavutatud tipule alla 20%. Siiski näitab see, et tarbijad on laenamise suhtes taas positiivsemalt meelestatud. Krediitkaartide puhul võib positiivse poole pealt välja tuua veel selle, et maksetähtaja ületanud krediitkaardilaenude määr on langenud 9 kvartalit järjest, ulatudes kolmandas kvartalis 3.47%. Tegu on 16 aasta madalaima tasemega ehk viimati oli maksetähtaja ületanud krediitkaardilaenude määr nii madal 1995. aasta esimeses kvartalis. Olgu veel mainitud, et alates 1992. aastast on selle näitaja keskmine 4.35%.

Kõikide laenude lõikes oli makseraskustes 10% laenujäägist, tõustes võrreldes eelneva kvartaliga 0.2 protsendipunkti. Seega on ligikaudu $1.2 ulatuses võlga makseraskustes, millest $834 miljardit on maksetähtaja ületanud enam kui 90 päeva. 264 000 inimest said sundvõõrandamisteate, mida on 7% vähem kui eelmisel kvartalil. Hüpoteeklaenudest sattus umbes 2.5% makseraskustesse, varasemalt oli see näitaja langevas trendis. Allpool on toodud graafik maksetähtaja ületanud laenudest maksetähtaja ületamise lõikes.

Allikas: New York Fed

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon