Facebooki IPO ehk müüa tuleb tipus? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Facebooki IPO ehk müüa tuleb tipus?

Kristjan Piilmann

01.12.2011 11:19

Shutterstock

2012. aasta tõotab tulla pöördeline aeg finantsmaailmale. Lisaks laiaulatusliku mõjuga sündmustele, nagu eurotsooni saatuse otsustamine ning võimuvahetustele USA-s, Venemaal, Hiinas ja Prantsusmaal, ennustatakse tormilisi arenguid tehnoloogiasektoris. Nimelt oodatakse, et juba märtsis teeb aktsiate esmaemissiooni (IPO) 800 miljoni kasutajaga sotsiaalvõrgustik Facebook (FB).

FB turule tuleku edukusest sõltub IT-ettevõtete käekäik laiemalt. FB-le võivad järgneda teised internetiärid nagu Twitter, Youku, Renren jpt. Eduka IPO korral tõuseb investorite huvi ka internetimängude ja -rakenduste tootjate vastu. See kõik toob kaasa IT-ettevõtete valuatsiooni kallinemise, mis võib omakorda tähendada sektori mullistumist. Sarnaselt meelitas 1995. aasta Netscape’i IPO paljud investorid internetiärisse ning toona lõppes rallimine 2000. aastal niinimetatud dot-com mulli lõhkemisega.

FB loodab 10% osaluse müügiga koguda ligi 10 miljardit dollarit, mis teeks ettevõtte väärtuseks koguni 100 miljardit dollarit. Sellele võrdluseks on maailma suurima lennukite tootja Boeingu hind umbes 50 miljardit ja globaalse panga Citigroupi hind 80 miljardit dollarit. Kui võtta arvesse, et 2010. aastal teenis FB kasumit 600 miljonit dollarit, teeks see P/E suhtarvuks 167. See tähendab, et iga teenitud dollari eest on investorid nõus maksma 167 korda rohkem. Isegi kui ettevõttel õnnestuks sissetulek IPO ajaks kahekordistada, oleks ettevõtte valuatsioon siiski uskumatult kallis. See annab põhjust arvata, et võimalikud investorid usuvad sotsiaalvõrgustiku tulude järsku kasvu tulevikus.

FB kõrge väärtuse pooldajate peamine argument on potentsiaalsete reklaamitulude võimalus. Tuluallikaks võib kujuneda veel virtuaalne raha, mida saab kasutada FB erinevates rakendustes. Samuti spekuleeritakse FB tasuliseks muutumise võimaluse üle. Uskujate hinnangul on FB kasutajate arv ületanud kriitilise piiri, mistõttu oleksid inimesed nõus pigem maksma näiteks ühe dollari kuus, kui et lahkuma võrgustikust üldse. Eeldusel, et tasuliseks muutumise järel jääb võrgustikku vähemalt 400 miljonit regulaarset kuutasu maksvat kasutajat, tähendaks see firmale üle 4,8 miljardi dollari lisatulu aastas.

Võib ka spekuleerida FB andmebaasi väärtuse üle laiemalt. 800 miljoni inimese kontaktandmed, pildid, haridustase, huvid ja muu isiklik informatsioon omab suurt väärtust lisaks kaupmeestele ka näiteks sotsioloogidele ning erinevatele valitsusasutustele. FB on korduvalt väitnud, et kasutajate andmeid ei jagata kolmandate osapooltega, kuid ei ole välistatud, et ettevõtte juhtkond mingil hetkel selles küsimuses meelt muudab.

FB skeptikute meelest on tegu järjekordse sotsiaalvõrgustikuga, millesarnaseid on sadu ning, nagu ka teistele, ei ennustata FB-legi pikka eluiga. Nad kahtlevad FB rahateenimise potentsiaalis, kuna reklaamidega küllastumine põhjustab inimeste tüdimuse võrgustikust, mistõttu hakkaksid kasutajad muid alternatiive otsima. Samuti välistavad nad FB tasuliseks muutmise võimaluse seetõttu, et turul on liiga palju tasuta alternatiive, mis pettunud kasutajad endale meelitaks.

Ärevust tekitab veel küsimus, miks on FB valinud oma aktsiate pakkumiseks just praeguse aja, mil finantsturgudel on äärmiselt volatiilne periood. Ühe versiooni kohaselt on FB aktsionäride arv jõudnud liiga lähedale 500 isiku piirile ning Ameerika regulatsioonide järgimiseks tuleb ettevõte börsil noteerida. Teine põhjus võib olla see, et kiirustatud IPO on tingitud teiste sotsiaalvõrgustike, eelkõige Google+-i, populaarsuse järsust kasvust. FB omanike huvides on siseneda börsile olukorras, kus nemad on turu vaieldamatud liidrid, sest konkurentsi kasvades väheneb FB väärtus oluliselt.

Analüütikud on valdavalt arvamusel, et olenemata paljudest riskidest, saadab Facebooki IPO-d esimestel päevadel suur edukus. Siiski prognoositakse, et esmase eufooria möödumisel tabab turge reaalsus ning aktsia edasise käekäigu määrab ennekõike võime kasumit teenima hakata. Siiamaani pole seda 100 miljardi dollarisele ettevõttele vääriliselt suudetud teha.

 

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon