Kullaunts $3400? No palun... - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kullaunts $3400? No palun...

Rasmus Noormägi

27.12.2011 11:57

Shutterstock

Kui 7. detsembril oli kulla untsi hind veel $1740 kandis, siis järgmise nädalaga kogunes langust -8,6%, kukkudes 1570 dollarini. Viimati oli kuld nii madalal juuli esimesel poolel, kui rikkuse sümboliks olev metall sillutas teed uutesse kõrgustesse. Augustikuus ja septembri alguses pidi kulla untsi eest välja käima ca $1900. Tänaseks on kullauntsi hind langenud 15%, ehk $1600 juurde.

Kulla suhteliselt madal tase on paljudele üllatus, arvestades viimase 5 kuu sündmusi: reitingute alandamised Euroopas, Euroopa Liidu ja eurotsooni riikide suutmatus kindlaid otsuseid vastu võtta, ka USAs ei ole võlakoormusega kõige paremad lood (kuigi sellest ei räägita, ei ole antud probleem mitte kuhugi kadunud), lisaks Põhja-Korea Kim Jong Ili lahkumisest tulenevad geopoliitilised riskid ja teadmatus ning maailmamajandust ees ootav „kadunud kümnend“ IMFi pealiku Christine Lagarde’i sõnade kohaselt. Sellegi poolest leidub neid, kes on lühiperspektiivis kulla suhtes pigem pessimistlikumad. Osalt on nende pettumuste põhjenduseks tehnilised indikaatorid, teisalt lihtsalt suutmatus mõista kulla väärtust ning olulisust.

Graafik: Kullauntsi hind ($/oz) 2008-2011 ning 144 päeva libisev keskmine (roosa joon) ja 200 päeva libisev keskmine (kollane joon). Allikas: Bloomberg.

Tehnilise poole pealt

144 päeva libisev keskmine (DMA - Daily Moving Average) on viimasel kahel aastal olnud heaks indikaatoriks ning toeks kulla hinnale. Kui üleeelmisel nädalal sai antud joon purustatud, tuli uueks toeks 200 päeva libisev keskmine, milleks oli antud hetkel umbes $1618. Kui kuld langes $1570 tasemini, arvasid paljud, et nüüd on kulla mullil lõpp ja langus on alanud. Seda ei juhtunud, ajutiselt tuli hoopis hinnalisa $40 ning siiani on kuld hoidnud oma hinda $1600-1610 ümbruses, mis on siiski allpool 200 päeva libiseva keskmise taset.

Graafik: Kullauntsi hind ($/oz) käesoleval aastal ning 144 päeva libisev keskmine (roosa joon) ja 200 päeva libisev keskmine (kollane joon). Allikas: Bloomberg.

Mis siis juhtus?

Kulla langust on põhjendatud mitmeti – ühe peamise kandidaadina nähakse soovi futuuridest vabaneda. Leidub ka neid, kes arvavad, et viimase aja sündmused viitavad muule. LIBORi ühe, kolme ja kuue kuu intressimäärad on alates augustist pidevalt tõusnud (ehk pankade vaheline laenamine on kallinenud). Hiljutine 6 keskpanga ühisavaldus dollarilaenude intressimäärade langetamise kohta vihjab, et rahaturgudel on olnud suur nõudlus dollarite järele. Lisaks on paljudel Euroopa pankadel kullavarud, mida on  välja laenatud dollarite vastu. Taolise tehingu puhul rendib kulla omanik kulla välja üldjuhul lühiajaliselt, näiteks kolmeks kuuks, ning saab vastu kulla rendilt intressi vastava intressimäära alusel (gold lease rate; vastav indeks LIBOR-GOFO - Gold Forward Offered Rate). Kuna vajadus dollarite järele on tõusnud, siis pangad on valmis kulda välja andma lühiajaliselt (1-12 kuud) negatiivsete intressimääradega. Antud olukorda saavad edukalt ära kasutada need, kellel on piisavalt likviidsust pakkuda, surudes kulla hinda veelgi allapoole. Taolise stsenaariumi poolt on näiteks Morgan Stanley analüütikud. Ka UBSi seisukoht on, et kulla hinna langus oli tõenäoliselt tingitud keskpankade kulla müügist, mainides, et kulisside taga toimusid tõenäoliselt suuremad tehingud, arvestades turul levinud kuulujutte.

Graafik: LIBOR-GOFO 3M Index, päevased hinnad. Allikas: Bloomberg.

Alla?

„The Gartman Letter“ väljaandja Dennis Gartman, kelle soovitusi paljud fondijuhid ja varahaldurid järgivad, arvab, et kulla tõusud on tehtud ja ees seisab on langus. Nimelt alates sügisest ei ole kuld teinud uut hinnarekordit – iga kõrgem hind on olnud madalam kui eelmine kõrgeim hind. Samal ajal on iga uus madalam hinnatase olnud madalamal, kui eelmine. Samas 2009. aasta novembris, kui kuld oli umbes $1100, teatas Gartman, et kuld on mull ning on naiivne arvata, et kuld kõrgemale tõuseb. Reutersi läbiviidud küsitlusest fondijuhtide hulgas selgus, et keskmiselt ollakse kulla suhtes pessimistlikud ning lähema kolme kuu jooksul nähakse kulda langemas allapoole $1500. Samas usutakse, et järgmise aasta lõpuks kuld läheneb $2000 tasemele.

Kurikuulsa Nouriel Roubini arvamuse kohaselt on tänased kullainvestorid valel teel. Ja seda juba aastast 2009, sest kuld on üks suur mull – lihtne ja arusaadav ning igavesti nii, sest kullal ei ole tema arvates sisemist väärtust. Kellel huvi, võib vaadata Nouriel Roubini Twitteri postitusi. Roubini arvates lõpetavad keskpangad ükskord kvantitatiivse lõdvendamise ning intressimäärad peaksid siis ka tõusma hakkama. See aga peaks omama hinda alandavat mõju toorainetele (sealhulgas ka kullale).

Kõrgemale?

Kullatööstus (kaevandajad, töötlejad, vahendajad, hoiustajad jt) on palju positiivsemad ning kõrgemate ootustega kulla hinna suhtes. Ka on optsioonidega kauplejad positiivsed – Bloombergi andmetel on enamikel turul olevatest optsioonidest õigus osta märtsis kulda hinnaga $2000. Kaheksal enim väljastatud optsioonlepingul on kullahind vähemalt 13% kõrgem praegusest turuhinnast.

Uuringufirma SMRA (Stone & McCarthy Research Associates) arvates on kuld minemas kõrgemale, võrreldes eelnevate perioodide trendijooni ja hetke perioodi trendijoont. Oluline on jälgida trendijoonte kallet. Vaatamata sellele, et viimase 3 kuu jooksul on kulla hind läinud madalamale, siis vaadates viimase 200 päeva libiseva keskmise joone kallet on pigem põhjust olla optimistlik, sest pikaajaline trend näitab hinnalisa. SMRA hinnangul võib kullahinna languses olla põhjus ka lühikeste positsioonide likvideerimisest.

Tuntumad analüüsimajad ei ole muutnud kulla hinnasihte 2012. aastaks. UBS ootab järgmiseks aastaks endiselt $2050, Barclays Capital $2000, Morgan Stanley $2200 ning Goldman Sachs on kõige tagasihoidlikum $1810. Citi ennustab järgmise aasta teiseks pooleks $2400, järgmise kahe aasta jooksul $3400, kuid ei välista lähemal ajal ajutiselt $1550 taseme juurde langemist. Citi analüütikute hinnangul võib korduda 1978. aasta, kui kuld rallis 1977. aasta sulgemistaseme juurest ligi 50%.

Graafik: Kullauntsi hind ($/oz) 1977-1979. Allikas: Bloomberg.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon