Kui hästi ennustati 2011. aastat? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui hästi ennustati 2011. aastat?

LHV Pank

03.01.2012 12:38

Dreamstime

Järjekordne aasta on taas kaante vahele saadud ning sellega kätte jõudnud aeg teha kokkuvõte, kuidas õnnestus LHV finantsportaali kasutajatel ette näha sündmusi ja arenguid, millega möödunud 12 kuu jooksul nii globaalselt kui ka siin samas Eestis kokku puutusime.

Kui 2009 ja 2010 kujunesid investorite jaoks soodsaks ning ka ennustamise koha pealt suudeti mõlemal aastal vastavalt kümne ja üheksa teema osas täpselt paika panna neli, siis 2011. aastal kujunesid ajad märksa ärevamaks.

Turgudele meeldib, kui valitseb majanduslik ja poliitiline stabiilsus, ent just nende kahe teguri puudumine maailma erinevates nurkades kujundasid eelmisest aastast perioodi, mis oli täis rohkelt iiveldavat kõikumist ja määramatust. Peegeldub see näiteks alloleval joonisel, kus on kujutatud S&P 500 indeksi päevaseid protsentuaalseid muutusi. Ajaloos tagasi vaadates näeme, et mida suuremad on olnud punktide aplituudid, seda ärevamad ajad kipuvad olema ka majanduses. Nii näiteks võib eelmise aasta punktide hajuvust võrrelda millenniumi esimeste aastatega, mil USA majandus langusesse vajus.

Eelmise aasta alguses püstitatud üheksast põhiküsimusest tabas vastajate konsensus ära kolm, milleks olid euro vahetuskurss dollari suhtes, kuue kuu Euribor ning Eesti kolmanda kvartali tööpuudus. Allolevalt jooniselt on näha, et võrdlemisi keeruliseks kujunes toorainete, aktsiaturgude ja Eesti majanduskasvu prognoosimine. Individuaalses arvestuses läks kõige edukamalt kasutajal nimega l6pp, kellele LHV on välja pannud ka auhinna. Seda, kuidas läks kõigil osalejatel, näeb siit: 2011a_ennustus.xls

Punktisüsteem on üles ehitatud nõnda, et kõige täpsemale jagasime 10 silma, teine koht sai 9,75 punkti, kolmas 9,5 punkti jne. Seejuures arvestasime ka järjekorraga ehk kui kolm osalejat olid ennustanud nafta hinda võrdselt väikseima hälbega tegelikust näidust, said nad 10 punkti. Teiseks parima tulemuse omanik sai aga neljanda koha punktid ehk antud juhul 9 punkti.

Lisaks põhiküsimustele pärisime LHV finantsportaali kasutajatelt nende arvamusi veel kolme täiendava küsimuse osas, mille eest polnud võimalik punkte saada. Uurisime kui mitu kohta võiks saada reformierakond 2011.a Riigikogu valimistel. Kui tegelikult saadi 33 kohta, siis konsensus oli meelestatud veidi optimistlikumalt ning ootas reformierakonnale 37 kohta.

Kuna 2010.a lõpus löödi mitmel pool Eestis jõulukuu lumerekordeid, tekkis küsimus kas sarnases tempos jätkates võiks 2011.a sündida uus ajalooline üleriigiline rekord, mis siiani kehtib aastast 1924, kui Virumaal mõõdeti lumekihi paksuseks 97 cm. Paraku uut rekordit ei sündinud ning seda meelt oli 70% vastajatest, kui 2011.a talvel piirduti siiski veidi alla 80 cm-ga.

Viimase lisaküsimusena tahtsime teada, milline aktsia võiks olla Tallinna börsil suurim langeja ning suurim tõusja. Kõrgeimat potentsiaali nähti Olympic Entertainmenti, Arco Vara, Nordeconi ja Tallinki puhul. Suurimate langejate sekka arvati aga Tallinna Vesi ning Baltika.

Tänaseks oleme käivitanud juba 2012.a ennustamisvõistluse ning paneme parimale välja taas auhinna. Kui oled juba LHV finantsportaali kasutaja, siis õnnestub sul oma nägemus postitada siia. Kui aga pole veel meie portaali kasutajaks jõudnud registreeruda, siis seda saab teha siin.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon