Doug Kass: USA aktsiaturg teeb 2012 kõikide aegade tipu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Doug Kass: USA aktsiaturg teeb 2012 kõikide aegade tipu

Nelli Janson

04.01.2012 10:38

businessinsider.com

Enamus lugejate jaoks on Doug Kassi nimi juba tõenäoliselt tuttav, sest legendaarse fondijuhi mõtteid ja ideid turgude ning investeerimise teemadel olen tutvustanud mitmeid kordi varemgi. Möödunud aastal sai teieni toodud ka tema traditsiooniline aasta alguse prognoos. Kümneid aastaid turul olnud Kassi mõtted on tihtipeale vastuolulised, kuid kahtlemata väga huvitavad ja omanäolised. Seetõttu oleks patt jätta tema 2012. aasta prognoosid tähelepanuta.

Ennustamine on raske ja tänamatu töö ning selle rõhutamiseks on ka Kass oma avasõnas tsiteerinud Casey Stengelit, kes on öelnud:“ Never make predictions, especially about the future“ ehk eriti tuleviku osas tasuks ennustuste tegemist vältida. Teisalt on ennustamise maagia köitnud inimkonda juba aegade algusest saadik ja selle tegevuse protsess on ise juba niivõrd nauditav, et tihtipeale prognooside täituvuse suhteliselt madal protsent ei heiduta kedagi.

Kassi 2011. aasta ennustustest tabasid märki pooled ja eraldi tuleks välja tuua prognoos S&P 500 indeksi  hinnataseme kohta aasta lõpuks. Kass ütles, et SPY lõpetab aasta täpselt samal tasemel, kui aastat alustas ehk 1275 juures ja aasta kestel liigub indeks üsna kitsas koridoris 1150-1300 vahemikus. Teatavasti sulgus SPY indeksaktsia 30. detsembril 1250 peal ja aasta jooksul jäi liikumisvahemik 1110 ja 1360 kanti. Muuseas külgsuunas liikuv aktsiaturg polegi nii sage nähtus, kui arvata võiks, sest alates 1928. aastast, on SPY indeksaktsia liikumatuna püsinud ainult ühe l -1974. aastal ja 82 aasta jooksul on kolmel aastal jäänud aastane muutus alla 1%.

Minnes nüüd tagasi Kassi 2012. aasta ennustuste juurde, siis tänavu on tal neid välja pakkuda 15 ja huvitavamad neist toon alljärgnevalt ka teieni.

1. Kass ütleb, et 2012. aastal teeb USA aktsiaturg oma kõigi aegade tipud. Tema sõnul lipsab S&P 500 indeksaktsia aasta teises pooles läbi 2000. aastal tehtud tipust ehk  1527,46 tasemest, mis on seni olnud kõrgeim. Ralli saab alguse sündmustest/üllatustest, millest täpsemalt ka juttu tuleb ning hoogu annab juurde raha liikumine võlakirjadest aktsiatesse. Et sellest liikumisest kasu lõigata, soovitab Kass osta rahast väljas SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) ostuoptsioone.

USA majandus saab käesoleval aastal jälle jalad alla ning koos investorite ja tarbijate usalduse taastumisega reaal -SKP kasv ulatub teiseks poolaastaks üle 3%. Tööpuudus langeb oodatust küll natuke rohkem, aga nõrk tööjõuturg rõhub endiselt palgakasvu. Kohalikul autotööstusel läheb samuti oodatust paremini ja seda tänu kasvavale nõudlusele ning vananevate autoparkide uuendamisele.

Lisaks usub Kass, et USA eluasemeturg püsib üllatavalt tugevana ja keskmisest suuremat sagimist võib kohata eelkõige New Yorki kinnisvaraturul ning märkimisväärset taastumist näeb ta Floridas, mida veab eelkõige Miami ebatavaliselt tugev turg. Sellest tulenevalt soovitab Kass osta järgmisi aktsiaid: Home Depot (HD), Lowe's (LOW) (ehitustarbed ja ehitusfirma) ja autotootjad Ford  (F) ja  General Motors (GM).

2. Euroopa vaevalisest ja konarlikust algusest võlakriisi lahendamisel kasvab välja märksa jõulisem ja edukam poliitika. Aasta algab jätkuvate rahutustega Kreekas, aga eurotsoon kogeb ainult kohatist majanduslangust, kuna Euroopa Keskpank teatab suuremahulisest kvantitatiivse lõdvendamise programmist, mis on isegi võimsam, kui Fedi poolt pakutud QE aastetel 2008-2009. Panustamaks Euroopa taastumisele soovitab kass osta Euroopa aktsiaid ja iShares MSCI Germany Index Fund (EWG) ja  iShares MSCI France Index Fund (EWQ).

3. Fed seob monetaarpoliitika tööjõuturuga eesmärgiga julgustada ettevõtteid investeerima ja taastama tarbija usaldust. Selleks muudab Fed oma mandaati ja lubab monetaarpoliitikat enne mitte karmistada, kui tööpuudus langeb alla 6,5%. Kelle nägemus Kassiga siinkohal ühtib, võib osta näiteks munitsipaalvõlakirju või iShares S&P National AMT - Free Municipal Bond Fund (MUB).

4. Kassi prognooside kohaselt peaks finantssektori aktsiad käesoleval aastal olema ühed suurima kasvuga. Peale viis aastat kestnud langust ja alla jäämist turule taastuvad pangaaktsiad märkimisväärselt, sest nõudlus laenude järele kasvab taas. Madalate ja kohati olematute ootustega finantsettevõtted üllatavad investoreid oodatust parema käibe ja kasumiga. Pangandussektori taastumisse uskujad peaks endale soetama Kassi arvates JPMorgan Chase (JPM), Citigroup (C) ja  Financial Select Sector SPDR (XLF).

5. Vaatamata postiivsele nägemusele USA aktsiaturu suhtes, prognoosib Kass, et high-beta aktsiad esinevad turust kehvemini, kuna raha liigub madala P/E-ga aktsiatesse. Seega usub Kass, et näiteks Baidu (BIDU), Amazon (AMZN), Priceline (PCLN) ja Google (GOOG) valmistavad käesoleval aastal pettumuse. Erandiks on siinkohal Kassi sõnul Apple (AAPL), mille aktsiahind tõuseb üle $ 550 tänu jätkuvalt edukale iPhone ja iPadide müügile. Lisaks sellele prognoosib Kass, et AAPL hakkab 2012.aastal maksma dividende ning teeb 1/10-le aktsiaspliti. On ütlematagi selge, et kes samuti on AAPL-i edus veendunud, peaks ostma AAPL-i aktsiat või ostuoptsioone.

6. Kass usub, et 2012. aastal tehakse rekordarv ülevõtmisi ja ühinemisi. Antud tegevust soodustab tema sõnul eelkõige odav raha, madalad valuatsioonid ning süvenev kindlustunne. Tema sõnul näitavad keskmisest suuremat aktiivsust üles Kanada ettevõtted, mis hakkavad usinalt USA firmasid ära ostma.

7. Hiina osas prognoosib Kass, et majanduse järsk kukkumine jääb vaatamata sealse kinnisvaraturu jahenemisele siiski ära, aga uueks murelapseks saab Aasias hoopis India.

8. Kass ennustab, et suurimaks aktsiaturgude mõjutajaks saab käesoleval aastal hoopis geopoliitiline sündmus, kuna kevadel ründab Iisrael Iraani. USA jääb Kassi arvates küll konfliktist kõrvale, aga Iraan sulgeb Hormuzi väina ja nafta hind barreli eest tõuseb $ 125-ni. Kes samuti usub nafta hinna tõusu võib Kassi soovitusel osta kas Schlumberger (SLB) või  ExxonMobil (XOM) ja teisi naftaga seotud ettevõtete aktsiaid.

Lõpetuseks veel mõned tähelepanekud, mis Doug Kass oma pikaajalisest turukogemusest õppinud on:

*Konsensuse veendumused ja prognoosid võivad mõnikord osutuda väga valeks

*Ebakindlust jagub aktsiaturul alati

*Ole valmis ootamatusteks

* Musta luige ehk erakordsete ja etteennustamatute sündmuste esinemistihendus kasvab

* Olukorras, kus tingimused võivad kiiresti ja kardinaalselt muutuda, ei ole investorite võimuses muuta tuule suunda, aga me võime vastavalt vajadusele kohandada oma positsioonide soetamise ja müümise ajastust ja portfelli ülesehitust.

Kes soovib lugeda Kassi 2012. aasta prognooside pikemat ja inglise keelset versioon, saab seda teha Thestreet.com veebilehel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon