Analüüsimajade edetabel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Analüüsimajade edetabel

Nelli Janson

20.01.2012 10:54

Shutterstock

Nii investori kui ka kaupleja jaoks on analüütikud tihtipeale suureks abiks. Samas ei saa analüüsimajade prognoose ettevõtete käekäigu kohta alati puhta kullana võtta, sest nii nagu igal teiselgi elualal on mõned oma töös osavamad ja paremad kui teised. Milliste analüüsimajade sõnadel oli möödunud aastal siis kõige rohkem kaalu?

Business Insideri meeskond otsustas ette võtta huvitava uurimuse ja kokku panna parimate analüüsimajade edetabeli selle põhjal, kelle prognoosid olid möödunud aastal kõige täpsemad. Teatavasti ei hellitanud 2011. aasta ei investoreid ega ka analüütikuid, sest vaatamata sellele, et SPY lõpetas aasta sisuliselt samal tasemele, kui seda alustas, siis vahepealsesse aega mahtus ohtralt volatiilsust. Kui aasta alguses oli valdav osa analüütikuid positiivse visiooniga, siis Euroopas hargnema hakanud võlakriis lõi kõikide turuosaliste kaardid sassi.

Edetabeli koostamise aluseks võttis Business Insider kõigi suuremate analüüsimajade hinnasihid, mis analüütikutel 2011. aasta alguses 30-le DJIA (Dow Jonese Industrial Average) aktsiale antud oli ja siis võrdlesid nende aktsiate hindu 2011. aasta lõpu seisuga. Juurde arvestati täpsuse koefitsent ja maksimum punktide arvuks oli 100 ehk sel juhul oleks pidanud analüüsimaja iga analüütiku hinnasiht täpselt klappima aktsiate aastalõpu sulgumishindadega.

Tulemusena ei olnud ükski analüüsimaja teistest peajagu parem. Enamus analüüsimajadel oli vähemalt üks analüütik, kelle prognoosid olid väga täpsed, kuid samas oli igal majal ka analüütik, kes keskmise oma ebatäpse prognoosiga alla viis.

Edetabeli koostamisel võeti ühendust ka analüüsimajade endiga ja paluti olemasolevat infot kas täiendada või kinnitada. Business Insideri sõnul vastasid mõned firmad kiiresti, osad olid vähem abivalmis ja mõned keeldusid jagamast mis tahes infot.

Kõige enam miinuspunkte kogusid need analüütikud, kes katsid Bank of America (BAC)-i aktsiat, mis sulgus aasta lõpus $ 5,56 juures, olles kaotanud aastaga üle pooole oma väärtusest. BAC-i aasta alguse keskmine hinnasiht oli $ 17,27 varieerudes $ 13-20 vahemikus.

Siinkohal toongi teieni ka lõpliku edetabeli, kus on näha kümme analüüsimaja, mis saavutasid 2011. aasta alguses tehtud prognooside põhjal kõrgeima punktisumma:

10. Nomura 65,2 punkti

Nomura analüütikud panid oma hinnasihtidega MMM, AXP ja INTC puhul üsna täppi, kuid ebaõnnestusid GE, UTX ja VZ-ga.

9. Barclays 65,6 punkti

Ükski Braclaysi analüütik ei hiilanud erilise täpsusega, aga enam-vähem rahuldavalt prognoositi MMM, JPM, TRV , VZ ja DIS aktsiate käekäiku.

8. Citigroup 67,8 punkti

Citi analüütikud tegid oma parima T, CAT, INTC, IBM ja VZ analüüsimisel, aga jäid hätta APX, GE,HPQ ja MCD aktsiatega.

7. JPMorgan Chace 68,5 punkti

JPM tegi kõikdest teistest parima calli GE kohta, aga suhteliselt nõrgaks jäi tulemus BAC, CVX, PFE ja WMT hinnasihtide määramisel.

6. Deutsche Bank 71,9 punkti

Deutsche Banki analüütikud olid teistest paremad BAC, CVX, CSCO, XOM, IBM ja MCD analüüsimisel, aga hätta jäid AA, KFT, MRK, ja DIS-ga.

5. Credit Suisse 72 punkti

Credit Suisse analüütikud tegid oma parimad callid KO, JNJ ja DIS kohta, aga ebaõnnestusid T, BAC, BA ja CAT hinnasihi prognoosimisel.

4. BMO Capital 73,1 punkti

BMO-l on analüütik, kes katab kõige paremini CSCO-t, aga teisalt jäädi tõest üsna kaugele HD puhul.

3. UBS 74,1 punkti

UBS parimad callid olid BA ja WMT kohta ja halvimad KO ja GE kohta.

2. Goldman Sachs 74,7 punkti

Auväärsele teisele kohale tulnud Goldman prognoosis hästi CVX, HPQ, MRK, TRV ja WMT käekäiku, aga natuke halvemini läks JNJ-ga.

1.Jefferies 77,7 punkti

Parima tulemuseni jõudis Jefferies analüüsimaja, mille analüütikud olid oma prognoosides kõigi aktsiate kohta kokkuvõtteks üsna täpsed ning eraldi toodi välja nende ravimifirmasid kattev analüütik, kes tegi väga head tööd MRK ja PFE puhul.

Nagu Business Insideri edetabelist ka selgub, siis tihtipeale tõstab analüüsimaja mainet üks analüütik, kes katab kas ühte sektorit või aktsiat teistest oluliselt paremini. Seetõttu jälgivad turuosalised mõne analüütiku soovitusi olenemata sellest, millises analüüsimajas ta töötab, erilise hoolega.

Kui konkreetseid näiteid tuua, siis Jefferiese analüütik Randal Konik on teinud tähelepanuväärset tööd jaemüügiga tegelevate ettevõtete aktsiate katmisel. Kindlasti tuleb mainida ka Susquehanna Financial Groupis töötavat Don Carsonit, kes katab põllumajandussektoris tegutsevate ettevõtete aktsiaid ja sealhulgas ka väetisetootjaid ning teeb oma tööd väga hästi. Eraldi tasub välja tuua Apple (AAPL) aktsia staaranalüütiku Gene Munsteri Piper Jeffrayst. Kui Peter Misek ütleb oma sõna Research in Motion (RIMM) ja Gerra Tristan Bairdist OmniVision Technologies (OVTI) kohta, siis tasub investoritel neid kindlasti tähelepanelikult kuulata.

Lisaks eelnevale on teada, et näiteks JPM katab hästi lennufirmade ja  autoosade sektorit ning Credit Suisse arvamus on tähtis, kui tuleb juttu tasulist haridust pakkuvate firmade käekäigust. LED aktsiate hingeelu tunneb hästi Stephen Chin, kes töötab UBS-s.

Kokkuvõtteks võib öelda, et need kümme analüüsimaja, millest antud artiklis juttu tuli, on oma tööga siiski väga hästi hakkama saanud ja analüütikute prognoosid kombineerituna investori või kaupleja enda teadmistega on juba kaalukas argument, mille põhjal võib üsna julgelt oma investeerimisotsuste tegemisel toetuda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon