Madalad maagaasi hinnad jäävad püsima? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Madalad maagaasi hinnad jäävad püsima?

Vallo Lees

25.01.2012 11:07

Dreamstime

USA energiatootjad on viimasel ajal pumbanud maapõuest välja järjest rohkem maagaasi ning täiendav pakkumine on viinud gaasi hinnad vabalangusesse. Samas prognoositakse, et pakkumine võib veel mõnda aega kõrgel tasemel püsida.

Maagaasi hinnad on käesoleval aastal langenud ligikaudu 13% ning viimase aasta jooksul 47%. See on heaks uudiseks inimestele, kes kasutavad maagaasi kodu kütteallikana või elektritootjatele, kes genereerivad elektrit just maagaasi abil. USA maagaasi tootjad aga sellesse nii positiivselt ei suhtu, sest tootmistegevus hakkab nii madalate hindade juures ebarentaabliks muutuma. Eelmisel aastal kasvas maagaasi tootmine mandril asuvatest maardlatest 10% ning analüütikud ootavad 2012. aastal täiendavat 4%-list tõusu. See tähendab, et hinnad võivad madalatel tasemetel püsida veel paar aastat.

Allikas: Thinkorswim

Paljud energiaettevõtted on seetõttu tähelepanu pööranud kasumlikumate tegevuste, näiteks nafta tootmise poole. Maagaas on aga tihtipeale naftapuurimise kõrvalsaaduseks, kuid transpordivõimaluste puudumisel on ettevõtted sunnitud gaasi lihtsalt ära põletama. Näiteks Goodrich Petroleumi sõnul on ühes Lõuna-Texase maardla läheduses olev gaasitoru juba oma mahutavuse saavutanud ja seega ei jää muud üle, kui gaasi põletada. Kui igapäevaselt räägitakse eraldi gaasi- ja naftapuurkaevudest, siis USA valitsuse hinnangul tuleb ca 25% maagaasi toodangust nafta puurtornide kaudu.

Naftatootmine pole aga ainus faktor, mis gaasitootmist suurendab. Osades gaasiväljades sisaldub nii palju etaani, mida kasutatakse plastmaterjalide tootmisel, et ettevõtted jätkavad puurimist hoolimata gaasihindadest. Teisalt peavad ka mõned ettevõtted puurimistegevusega jätkama, et mitte rikkuda liisitud maaga kaasnenud tingimusi. Vastasel juhul jäävad tootjad liisingulepingust ilma. Peamine põhjus, mis gaasivarusid tõstnud on, peitub aga uue tehnoloogia kasutuselevõtus, mis on võimaldanud kildagaasi tootmist.

Aasta alguses prognoosis Morgan Stanley, et maagaasi hinnad võivad sügiseks langeda allapoole $2 piiri, mis on madalaim tase alates 2002. aastast. Veel neli aastat tagasi tuli maagaasi eest välja käia $9. Lõppude lõpuks oodatakse, et gaasiturul toimuvad korrektuurid, kas siis gaasimaardlate arendamiskulutuste vähendamise või uue nõudluse tekkimise läbi. Tööstusharu analüütikute sõnul võib see aga aega võtta kuid või isegi aastaid.

Praeguse madalate hindade üheks põhjenduseks on ka ligi 20% väiksem nõudlus gaasiga genereeritud soojusenergia järele, mis tuleneb tavapärasest soojemast talvest. Samas on täiendavat nõudlust märgata elektritootjate poolt, kus maagaasi osakaal elektritootmises on tõusnud viimaste aastate 20% pealt 30% peale. Põhjuseks eelkõige see, et gaasi abil on kommunaalettevõtetel kergem oma emissioonimahud karmimate USA valitsuse reeglitega vastavusse viia, sest gaasi abil väheneb süsinikdioksiidi emissioon. Samuti on maagaasil töötavaid elektrijaamu kergem töösse panna ning neid saab hõlpsalt kasutada päikese- või tuuleenergia puudujääkide kompenseerijana, kui ilmastikuolude tõttu taastuvallikatest saadav toodang ebapiisavaks osutub. Lisaks on maagaas nüüd juba odavam kui kivisüsi ning kui prognooside kohaselt maagaasi hind veel pikemat aega madalamal püsib, võib gaasi jõul töötavate elektrijaamade ehitamine üsna mõttekas samm olla.

Samas on ka tootjad omapoolseid samme astumas. USA suuruselt teine maagaasi tootja Chesapeake Energy teatas esmaspäeval, et vähendab maagaasi puurtornide arvu käesoleva aasta teiseks kvartaliks 24-ni, hetkel on ettevõttel töös 47 puurtorni ning eelmisel aastal töötas keskmiselt 75 puurtorni. Seetõttu vähenevad kapitalikulutused maagaasi puurimisele võrreldes eelmise aastaga 70%. Samuti kavatsetakse vähendada toodangut 0.5 miljardi kuupjala võrra päevas, mis moodustab 8% senisest toodangust. Lisaks võidakse kärpida tootmist veel täiendava 0.5 miljardi kuupjala ulatuses.

Kiiresti kasvanud varud võimaldavad USAl, kes veel mõni aasta tagasi importis maagaasi järjest suuremates kogustes, hakata seda eksportima. Investorite jaoks tuleb selline areng üllatusena, sest veel mõni aasta tagasi naerdi mõte USAst kui maagaasi eksportijast välja. Isegi 2011. aasta jaanuaris ütles Oppenheimeri vanemanalüütik Fadel Gheit, et enne sajab New Yorkis juulikuus lund kui Mehhiko lahest viiakse maagaasi väljaspoole USAd. Sama aasta mais sai Cheniere Energy USA valitsuselt loa alustada maagaasi eksportimist. Kaks kuud hiljem saatis Cheniere Gheitile kingitusena talvesaapad.

Cheniere Energy on ettevõte, kes laenas 2006. aastal $2 miljardit, et ehitada LNG imporditerminal, kuid 2008. aasta naftahinna järsk tõus tegi selle plaani majanduslikult mõttetuks, sest LNG hinnad olid naftahinnaga seotud. Uute tehnoloogiate kasutuselevõtul muutus suur hulk maagaasi odavate hindadega kättesaadavaks ja importi polnudki enam vaja. Seega on päevavalgele kerkinud eksportimise küsimus ja Cheniere loodab saada $6 miljardi ulatuses finantseeringut, et terminal ümber ehitada LNG ekspordi terminaliks. Uute rahvusvaheliste turgude leidmise tagajärjel võivad U.S. Energy Information Administrationi prognooside kohaselt maagaasi hinnad USA tarbijatele aastaks 2035 9% kallimaks muutuda. Samas kardetakse aga, et ka Euroopa ja Aasia hakkavad üha agressiivsemalt oma kildagaasi projekte arendama, mis vähendaks nõudlust LNG järele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon