Kas haruldaste muldmetallide väärtust alahinnatakse? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas haruldaste muldmetallide väärtust alahinnatakse?

Nelli Janson

21.02.2012 08:54

Shutterstock

Möödunud aasta oli haruldaste muldmetallide (rare earth metals) sektorile üsna vaevaline ja eelnevalt turuosaliste poolt suure huvi osaks saanud aktsiad sattusid suure müügisurve alla, millest meie jaoks kõige tuntum Molycorp (MCP) on kaotanud tänaseks oma väärtusest 45%. Kas antud sektori tähetund oligi ajutine või tasub tuleviku perspektiive siiski põhjalikumalt kaaluda?

Selles teemas tuleb meile appi Jeb Handwerger, kes on tuntud kui väga põhjalik analüütik ja on keskendunud just  haruldastele metallidele. Tema mõtete ja analüüsidega saab tutvuda goldstocktrades.com veebilehel.

Suurimaks haruldaste muldmetallide sektori mõjutajaks on olnud Hiina, sest riigil on suured varud ja ühtlasi toodab ka 90% maailmas müüdavast kogusest ehk teisisõnu annab riigile hea võimaluse turuga manipuleerida. Hiina on siiani oma eksporti piiranud, põhjendades seda  oma varude kaitsmisega ja sellega omakorda kahandanud maailmaturul pakkumist, mis hinnad üles viis. Kuid möödunud aasta lõpus otsustas Hiina oma ekpordikvoote hoopis suurendada ja see pani ka muldmetallide hinnad suure surve alla.

Handwerger ütleb, et investorid on muutumas taas riskialtimaks ja uuesti valmis võtma vaatluse alla haruldaste metallide sektori, millel on suur potentsiaal nii autotööstuses kui ka tehnoloogias. Tema sõnul on paljud analüütikud, kes väidavad, et antud sektoris on nõudlus väike ja Hiina võib turu iga hetk üle ujutada, tähelepanuta jätnud USA energiaministeeriumi 2011. aastal valminud raporti. Nimetatud raporti on kokku pannud teadlased ja analüütikud, kes väidavad, et mitmetes põhielementides on oodata tarnepuudujääke. Nad ütlevad, et kahe strateegiliselt tähtsa elemendi asemel on nüüd viis elementi ja lühiajalises perspektiivis võib  puudujääke tekkida  ütriumis, euroopiumis, neodüümis, terbiumis ja düsproosiumis.  Just nende elementide järgi on nõudlus aina kasvamas, sest Handwergeri sõnul ei ole enam 70ndad ja arenevad riigid toodavad rohkem uusi autosid ja sealhulgas ka elektriautosid ning lisaks eelnevale lähevad sealsetes riikides aina rohkem kaubaks ka nutitelefonid. Sellega haruldasi muldmetalle kasutavate tööstuse nimekiri veel ei lõpe, sest näitena võib tuua ka rohelise energia. Hiljuti teatas General Electric (GE), et kavatseb turule uue uue põlvkonna tuuleturbiinid, mis samuti vajavad muldmetalle.

Ühed huvitavad elemendid, millele kindlasti tasub eraldi tähelepanu pöörata on näiteks  molübdeen, vanaadium ja nioobium. Nioobium on sarnane tantaaliga ja seetõttu nimetati element tema sarnasuse tõttu nioobiumiks vanakreeka mütoloogia tegelaskuju Niobe järgi, kes oli Tantalose tütar.

Nioobiumi erilisus seisneb selles, et väga väikese osa (0,1%)lisamisel terasele saab supersulami, mis teeb terase vastupidavamaks ja kergemaks. Raua ja nioobiumi sulamit kasutatakse ka kõrghoonete metallikonstruktsioonides, sest nioobiumilisand muudab teraskonstruktsioonid elastseks ja tõstab sel moel hoonete vastupidavust maavärinatele. Nioobium  on ka USA strateegiliselt tähtsate metallide nimekirjas, kuna seda kasutatake aeronautikas, relvatööstuses  ja rakettides. Näiteks  IAMGOLD (IAG), mis tegeleb erinevate maavarade nagu kulla (8 tegutsevat kullakaevandust), hõbeda, vase ja teemantite kaevandamisega  teatas hiljuti, et kavatseb nioobiumi tootmist kolmekordistada ja järgmise kolme aasta vältel kulutada selle plaani teostamise peale ligi üks miljardit dollarit. See on üsna tähelepanuväärne , kuna tegemist on siiski peamiselt kullakaevandamisega tegeleva ettevõttega. Handwergeri sõnul on sellele üsna lihtne seletus, sest firma haistab nioobiumi tootmisesse investeerimisel märkimisväärset tootlust tulevikus.

Nioobiumi hinnagraafik.

Allikas: www.iamgold.com

Rootsit ja Taanit ühendav Öresundi sild, mis ehitati 0,22%-lise nioobiumi sisaldusega terasest, vähendades sellega 15 tuhande tonni võrra silla kaalu ja säästes $ 25 miljonit ehituskulude pealt.

Allikas: www.iamgold.com

Me elame ühiskonnas, mis otsib vahendeid energia säästmiseks ning autotööstused peavad leidma mooduseid, kuidas toota kütusesäästlikumaid  ehk kergemaid sõidukeid, kuid samas ei saa nad teha allahindlusi auto turvalisuse arvelt ja just see asjaolu teebki erinevad rauasulamid nii tähtsaks, sest nagu juba eelpool mainitud muudab nioobiumi lisamine terasesse selle vastupidavamaks, aga samas kergemaks.

Hetkel peab USA importima 100% nioobiumist (maailma suurim nioobiumi tootja on Brasiilia), mida ta kasutab. Samas Quantum Rare Earth Developments (QREDF.PK) on ainuke firma USA-s, millel võib olla riigi suurim nioobiumivaru.  Nimelt töötab firma projekti kallal Elk Creek, asukohaga Nebraska, USA, mis esialgu kuulus Molycorp (MCP)-le, aga 1980. aastal viidi tootmine välismaale üle ja nüüd töötab  Quantumi meeskond, kuhu kuuluvad ka osad endised MCP töötajad, potentsiaalselt suurima nioobiumi kaevanduse kava kallal ja hiljuti lisas U.S. Geological Survey (USGS) Elk Creeki riiklikult rahastatavate maavarade uurimisprojektide hulka.  Handwergeri sõnul on ka kohalik omavalitsus projekti suhtes toetav ja hetkel varases staadiumis oleval projektil on tõenäosus saada väga suure potentsiaaliga kaevanduseks.

Analüüsimaks võimalikke investeerimisvõimalusi antud sektoris, soovitab Handwerger veenduda, et firmal on pädev juhtkond ja  kasutada kompententsed kaevandusinsenerid ning kõrgel tasemel konsultandid. Ühtlasi tasub tähelepanu pöörata ka vajalikule infrastruktuurile ja ka geopoliitilise mõju suurusele. Teisisõnu on oluline näha suurt pilti, mitte keskenduda ainult üksikasjadele nagu näiteks tootmisvõimsus. Handwerger usub, et haruldaste muldematellide sektorisse investeerimine on küll riskantne (arvestades muutujate hulka), kuid teisalt need firmad, mis oma projektid edukalt ellu suudavad viia, teenivad terve varanduse ja ka investorid, kes neisse firmadesse investeerivad.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon