Nad tulevad taas - hüpoteekvõlakirjad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Nad tulevad taas - hüpoteekvõlakirjad

Vallo Lees

22.02.2012 08:18

Shutterstock

Viimasel viiel aastal seoses USA kinnisvarakrahhiga toksiliseks varaklassiks muutunud hüpoteeklaenudega tagatud võlakirjade turg on taas elumärke näitamas ning neid instrumente aastaid tagasi lühikeseks müünud investorid on võtmas sisse vastupidiseid positsioone.

Käesoleval aastal on makseraskustes võlakirjad, mis on tagatud subprime laenudega ehk enne kriisi kahtlase krediidiajalooga klientidele antud laenudega, näidanud kahekohalist kasvu. Nimelt on selliseid laene, mida veel 2006. aastal hinnati AAA reitingu vääriliselt, esindav ABX indeks käesoleval aastal kerkinud 14%, olles eelmisel aastal langenud 40%. Hiljutine tõus on sellesse krediidituru segmenti investoreid juurde toonud, lootes ülemüüdud hüpoteekvõlakirjadest taastuva kinnisvaraturu taustal prisket tootlust saada. Eelkõige näitab see turuosaliste riskiisu taastumist.

Allikas: FT

Hüpoteekvõlakirjadega on paljudel investoritel kindlasti omad mälestused – kes teenisid raha buumi ajal, kes teenisid kinnisvaraturu kokkukukkumisest. Mõlemal perioodil õigel pool tehingut olnud endine Deutsche Banki kaupleja Greg Lippmann on nüüd taas ostupoolele asunud, ostes neid samu instrumente, mis finantssüsteemi kukutada ähvardas. Praegu LibreMax Capitali juhina töötav mees ei ole ainus, kes hüpoteekvõlakirjade turult kasvust kasu proovib lõigata. Ka teised suuremad investorid nagu näiteks aktsiafondid, riskifondid ja suuremad pangad on asunud hüpoteekvõlakirjade tõusule panustama. Canyon Partners lõi hiljuti ka fondid, mille eesmärgiks on kasu lõigata selgelt alahinnatud hüpoteekvõlakirjadelt.

Mis neid investoreid siis antud võlakirjade poole tõmbab? Väidetavalt on see odav hind. Turuosalised on öelnud, et seekord tunduvad subprime võlakirjad atraktiivsed, kuna turuhinnad viitavad viimsepäeva stsenaariumi realiseerumisele, mis ei pruugi ilmavalgust näha ka siis, kui kinnisvarasektor veel mõnda aega langustrendis püsib. Mõned võlakirjad on isegi nii odavad, et isegi tõusvate sundvõõrandamiste ja 10%-lise majahindade languse korral saavad investorid ikkagi kasumit. Analüütikute sõnul on 7-9% tootlust pakkuvate võlakirjade puhul sisse hinnatud väga suured maksejõuetuse ootused ning tegelik olukord ei pruugi sugugi nii hulluks osutuda.

Hüpoteekvõlakirjade suurele nõudlusele viitavad ka viimati toimunud oksjonid. Veebruari alguses müüs Federal Reserve Bank of New York 2008. aastal päästetud kindlustaja American International Groupi võlakirju, mille pärast konkureerisid mitu suuremat panka. Oma pakkumise esitasid Goldman Sachs, Barclays, Credit Suisse ja Morgan Stanley, võitjaks osutus Goldman. Võlakirjade maksmata põhiosa oli $6.2 miljardit ja kuigi müügihinda ei avalikustatud, olid Fedi bilansis antud võlakirjad detsembri lõpu seisuga üleval 49%-lise väärtusega algsest nimiväärtuses. Jaanuari keskpaigas ostis ka Credit Suisse regionaalselt Fedi pangalt $7 miljardilise põhiosaga võlakirju. Antud oksjonil osalesid Barclays, Goldman ja Bank of America. Mõlemad oksjoni võitnud pangad on võlakirjad edasi müünud oma klientidele.

Kindlasti kaasneb suurema võimaliku tootlusega ka kõrgem risk. New York Fedi poolt müüdud ja teised sarnased võlakirjad on tagatud mitte just kõige parema krediidiskooriga inimeste laenudega. Paljud sellistest laenuvõtjatest on maksegraafikust maha jäänud või maksejõuetuks tunnistatud. Mõnede võlakirjade tagatiseks olevate laenude grupi puhul on maksejõuetuse määr enam kui 40%, mis seletab, miks antud võlakirjad kauplevad, vaid murdosal nimiväärtusest. Samuti ei saa nende omanikud hoolimata võlakirjahindade tõusust nimiväärtust tagasi.

Samuti on oht, et eelmise aasta tootlus võib korduda, kui USA majandusväljavaade negatiivsemaks muutub või Euroopa võlakriis võimust võtab. Credit Suisse analüütiku, Chandra Bhattacharya sõnul oli subprime hüpoteekvõlakirjade turu puhul eelmisel aastal tegu kõige nõrgema turuga. Küsimärk lasub ka Euroopa pankadel, kelle valduses on märkimisväärne kogus USA hüpoteekidega seotud finantsinstrumente ning juhul, kui antud pankadel kapitali vaja peaks minema, võib antud varade müük hüpoteekvõlakirjade turule tugeva hoobi anda. Ka Washingtonil on siinkohal oma roll. Kui pangad oleksid sunnitud küsitlevatel asjaoludel välja antud laenud tagasi maksma, oleks investorite jaoks, kes ostsid võlakirju diskontoga tegu jackpotiga. Aga juhul kui enamikel juhtudel võlgnike põhiosa vähendatakse jääksid kaotajaks investorid.

Analüütikud soovitavad kõrge tootluse jahil olevatel investoritel neid arenguid jälgida, sest uskuda, et võlakirjade hinnad ei saa enam langeda, oleks ekslik. Lisaks sellele on hüpoteekvõlakirjade turu puhul tegu hoopis teistsuguse loomaga kui enne finantskriisi. Nimelt on alates majanduslangusest emiteeritud väga vähe uusi hüpoteekidega tagatud võlakirju. Antud võlakirjade turu suuruseks on $1.3 triljonit, mis on poole väiksem kui kinnisvarabuumi tipus ning see näitaja kahaneb iga kuu ca $10 miljardi võrra. Lisaks sellele on subprime võlakirjade turuhindu raske leida, kuna turul on tuhandeid erinevate tingimustega võlakirju, millega kuigi sageli ei kaubelda. Õigupoolest ei põhine ka ABX indeks otseselt hüpoteekvõlakirjade hindadel, vaid antud võlakirjade CDSidel.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon