Otsides alternatiive alternatiivenergia sektoris - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Otsides alternatiive alternatiivenergia sektoris

Nelli Janson

29.02.2012 09:27

Shutterstock

Alternatiivenergia teema võidab ja kaotab populaarsust sõltuvalt sellest, kui heldelt on valmis riigid seda energialiiki omalt poolt toetama ja millises hinnaklassis on parasjagu saadaval fossiilsed kütused. Kuigi näiteks turuosalistele alati huvi pakkunud päikeseenergia sektoril on võrreldes praegusega ka oluliselt paremaid aegu olnud, siis alternatiivenergia majandusharu kui sellist ei tohiks siiski täiesti kõrvale lükata.

The Wall Street Transcript on usutlenud aternatiivenergia teemal Bairdi analüüsimaja analüütikut Ben J. Kallot, kelle ülesandeks on just katta nimetatud sektoris tegutsevaid aktsiaid. Kallo on eelnevalt töötanud analüütikuna ka Stanford Groupis ja Pacific Growth Equities`s.

Alustuseks räägib Kallo, et ta katab firmasid, mis tegelevad nii öelda puhta energia tootmisega laiemas plaanis ja tema katmisalasse kuuluvad nii päikeseenergia ettevõtted (FSLR, STP, SPWR) kui ka smart grid (digitaliseeritud elektrivõrk) firmad nagu Comverge (COMV) ja EnerNoc (ENOC) ning jäätmete ümbertöötlemisega tegelevad firmad nagu Covanta (CVA). Ühtlasi katab ta energiamõõtmislahendusi pakkuvaid ettevõtteid nagu Itron (ITRI) ja Elster (ELT) ja biokütuse ettevõtteid nagu Amyris (AMRS), Codexis (CDXS), Solazyme (SZYM), Gevo (GEVO) ja KiOR (KIOR). Eelpool mainitud firmadele lisaks katab Kallo ka saastekontrolliga tegelevat ettevõtet Calgon Carbon Corporation (CCC) ja elektriautode tootjat Tesla Motors (TSLA)-t.

Kui vaadata, milliseid ettevõtteid Kallo käeoleval aastal eelistab, siis ütleb ta, et tema poolehoid kuulub eelkõige biokütuse firmadele, sest mitmed neist on jõudnud staadiumisse, kus suudetakse reaalselt raha teenida ning seetõttu on investorid neist ka rohkem huvituma hakanud. TSLA on Kallo sõnul nähtus omaette ja ta usub, et ettevõtet ootab ees väga edukas tulevik. Kallo räägib, et tutvustades investoritele TSLA Model S-i, siis ei räägi ta sellest kui elektriautost vaid pigem täieõiguslikust luksusautost, millel on kõik omadused konkureerimaks  näiteks 5 seeria BMW-ga (sealjuures ka hinna poolest, mis varieerub $ 60000-110 000 vahemikus).  Auto suudab kiirendada 60 miilini tunnis alla 5 sekundi ja läbida 300 miili, mis on kaks või isegi kolm korda rohkem, kui TSLA konkurentidel. Möödunud aasta lõpu seisuga on firmal tellimus 8000-le Model S autole ehk teisisõnu on nüüd küsimus ainult selles, kas TSLA suudab tellimused ka õigeaegselt täita, kuid Kallo on regulaarselt külastanud Tesla tehaseid ning kinnitab, et antud momendil kulgeb igal juhul kõik plaanipäraselt.

Tulles tagasi biokütuse firmade juurde, siis nagu öeldud on Kallo täheldanud investorite huvi suurenemist selles vallas. Võib öelda, et hetkel on käsil nii öelda õppeprotsess, eristamaks antud vallas tegutsevate ettevõtete tehnoloogiate iseärasusi ja investorid on otsustanud soetada igas ettevõttes väike positsioon, kuna kindel suund pole sektoris veel välja kujunenud. Näiteks hiljuti teatas Solazyme lepingu sõlmimisest United Airlines (UAL)-ga, mis on kindlasti üheks näitajaks, mille järgi investorid  antud sektori ettevõtteid hindavad. Kallo lisab, et lepinguid on igasuguste tingimustega ja mõni on siduvam ja kasulikum kui teine ehk teisisõnu peaks potentsiaalne investor huvituma ka lepingu detailidest.

Kui rääkida ettevõtetest, mis Kallo arvates on hetkel kõige vähem atraktiivsemad, siis mainib ta eelkõige päikeseenergia sektorit. Siin on sektorile eelkõige saatuslikuks saanud ületootmine ning valitsuste vähenev toetus ja siit koorub ka välja Kallo arvates põhjus, miks investorid on hakanud eelistama näiteks biokütuse sektorit, sest seal tegutsevad firmad ei sõltu nii olulisel määral riiklikest subsiidiumitest.  Lisasurvet tekitab Kallo sõnul sektoris ka äärmiselt odav maagaasi hind.

Saksamaa, mis on maailma suurim päikeseenergia tootja maailmas ja saab 20% oma elektrist taastuvenergiast , teatas möödunud nädalal, et kavatseb päikeseenergia toetusi kärpida kuni 30% ja ühtlasi toodi ka tähtaeg ettepoole  (1. aprilli asemel 9. märts). Saksamaa keskkonnaministri Norbert Roettgeni sõnul on viimastel aastatel toetusi küll vähendatud, kuid need on endiselt liiga kõrged ja Saksamaa soovib, et päikeseenergia tehnoloogia oleks aktsepteeritav mitte ainult tulevikus, vaid juba täna ja seetõttu peab kulumäär olema ka vastuvõetaval tasemel. Antud seisukoht paneb päikeseenergia sektoris tegutsevad firmad veelgi suurema surve alla, mis ilmselgelt sunnib investoreid võtma kõrvalvaataja rolli ja/või otsima paremaid investeerimisvõimalusi.

Sarnaselt päikeseenergia sektorile, on siiani suuresti toetuste najal elanud ka smart grid firmad. Samas on Euroopa Liidus direktiiv, mis põhimõtteliselt soovitab Mandri-Euroopas võtta kasutusele digitaalsed elektrivõrgud ja Kallo sõnul just sellele arengule investorid hetkel antud sektoris keskendunud ongi. Vaatamata võlakriisile pole  Kallo veel kuulnud, et projektid oleks hilinenud või peatatud, aga kui see peaks juhtuma, siis tooks see endaga kaasa muidugi negatiivsema sentimenti.

Kokkuvõtteks nimetab Kallo ka oma 2012. aasta lemmikaktsiad. Esimeseks valikuks on TSLA ja seda eelkõige mitmete eesootavate katalüsaatorite tõttu (Model S turule toomine juulis). Teisena nimetab ta (SZYM)-i, sest tema arvates on firmal üks parimaid tehnoloogiad kui mitte kõige parem. Nimelt on ettevõte töötanud välja vetikatest biodiisli tootmise viisi, mis võimaldab neil oma toote eest küsida kõrgemat hinda ning sisenenda erinevatele turgudele. ZSYM aktsia on viimase aastaga küll üsna rängalt pihta saanud, sest nõrga globaalse majanduse tõttu ei ole investorid huvitatud olnud riskantsematest aktsiatest, aga Kallo usub, et meeleolu on muutumas optimistlikumaks ning väga hea koostöövõrgustikuga ZSYM on antud sektoris üks favoriite. Kallo nimetab ka CCC-d, sest antud firma kasuks hakkavad mängima erinevad vee ja õhu puhtust puudutavad regulatsioonid, kuna just nimelt vastavaid tooteid ja teenuseid ettevõte pakubki.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon