Investeering hõbedasse? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Investeering hõbedasse?

Nelli Janson

06.03.2012 09:55

Shutterstock

Väärismetallide hulgas on kahtlemata kõige tuntumad kuld ja hõbe, millest viimane on ehk mõnevõrra ebaõiglaselt kullasära varju jäänud.  Ja kuna viimasel ajal on investorite tähelepanu koondunud eelkõige kullale, siis oleks õige aeg meelde tuletada, milleks hõbedat kasutatakse ning kuidas sobib see väärimetall investeerimiseks.

Nagu öeldud, kuulub hõbe väärismetallide seltskonda ja keemiliste elementide perioodilisussüsteemis tähistatakse seda sümboliga Ag, mis tuleneb ladinakeelsest sõnast argentum ja tähendab valget. Hõbe on üks vanemaid inimeste poolt kasutatavaid metalle ja omab suurt tähtust ka tänapäeva tööstuses. Hõbeda tuntumad leiukohad asuvad USA-s, Kanadas, Mehhikos, Venemaal ja Austraalias. Ajaloos oli hõbe tuntud kui maksevahend ja sellest valmistati ka ehteid ja nõusid. Tööstusliku metallina on hõbe olnud kasutusel juba rohkem kui sada aastat ja on sellel on tuhandeid erinevaid kasutusvaldkondi.

Hõbeda lai kasutusvaldkond on seletatav metalli haruldaste omadustega. Muu hulgas on  hõbe kõige parem elektrijuht,  kõige paremini vormitav metall kulla järel ja ka tugev korrosiooni vastane. Eelpool mainitud omaduste tõttu kasutatakse hõbedat näiteks elektrisüsteemides, elektroonikas ja meditsiinis. Kuigi ajalooliselt on peetud hõbedat kullast vähem väärtuslikumaks selle rohkuse tõttu, siis viimasel ajal on see muutumas hõbeda nõudluse kasvu tõttu tööstuses.

Kui vaadata hõbedat investeerimise seiskohast, siis peale võimaluse osta füüsilist hõbedat  saab hõbedahinna tõusule või languselele  panustada  ka ETF-i abil ehk iShares Silver Trust (SLV)-ga. Käesoleval aastal on hõbe  juba teinud läbi korraliku ralli ja tõusnud 30 % (viimase 30 aasta parim jaanuar). Global Hunter Securities analüütikud usuvad vaatamata sellele, et 2012. aastal on hõbe soodsas tsoonis, sest võrreldes mõne aasta taguse ajaga on hõbeda kasutusvaldkond täienenud.

Hõbeda hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

USGS (US Geological Survey)  viimaste andmete kohaselt on hõbeda nõudlus näiteks meditsiini valdkonnas näitamas märke kasvust. Nii tarbimine, tootmine kui ka import liigub USGS hinnangul soodsas suunas, toetamaks hõbeda hinnatõusu.

Allikas: Global Hunter Securities

Global Hunter on hõbeda liikumist uurinud ka tehnilise analüüsi aspektist ja võtnud vaatluse alla  hõbeda kaks suurt murdumist möödunud aastal (aprill-mai ja september). Teine murdumine $ 26 taseme juures jäi ka hõbeda lähiaja põhjaks, mida ebaõnnestunult detsembris testida püüti ning lõi aluse uueks ralliks. Seega võiks eeldada, et hõbe on nüüd valmis minema uuesti oma 2011. aasta tippe testima, kuid möödunud nädalal aset leidnud müügisurve võib korduda ja viia hõbeda tagasi $ 30 taseme juurde, kus analüütikute arvates saavutatakse nõudlust toetav hinnatase. Samas on analüütikud veendunud, et vähemalt käesoleval aastal hõbeda hind alla $ 25 taseme ei kuku.

Hõbe on tuntud oma heitliku loomuse poolest ja veebilehel silverinvestingnews.com hoiatavad Barclays analüütikud, et hõbedast saab käesoleval aastal kõige volatiilsem väärismetall ja investoritel tuleks arvestada teravate ja järskude liikumistega. Enamus analüütikuid on hõbeda suhtes üsna ettevaatlikud, aga siiski pigem positiivse vaatega  ja konsensuse keskmiseks hinnasihiks on $ 35.

Allikas: silverinvestingnews.com

Ühtlasi peaks investorid arvestama, et pakkumise ja nõudluse suhe 2012. aastal  hõbeda hinna juures väga suurt /toetavat rolli ei mängi. Samas on paljudel hõbedas endiselt pikk positsioon, mida tõenäoliselt käesoleval aastal ka täiendatakse ning mis omakorda võib hinda toetada. Hõbedahinna suurimateks mõjutajateks võivad saada hoopis turvalise sadama otsijad, kes siis vastavalt olukorrale otsustavad hõbeda positsioonist loobuda või selle endale soetada, sest näiteks ScotiaMocatta analüütikud hoiatavad, et valuuta väärtuse vähenemine või defaltsioon võivad tekitada mõneks ajaks hõbeda kui turvalise investeeringu vastu huvi.  Seetõttu peaks turuosalised jälgima erinevaid majandusindikaatoreid ja kuigi USA-l on suur võlakoorem, siis dollar on esinenud siiani suhteliselt hästi ja kui tugevus jätkub, siis vaatamata ebakindlusele mujal maailmas võib hõbe oma turvalise sadama staatuse minetada.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon