Credit Suisse: USA kinnisvaraturul on ostjad tagasi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Credit Suisse: USA kinnisvaraturul on ostjad tagasi

Nelli Janson

13.03.2012 13:23

Shutterstock

USA kinnisvaraturu nõrk taastumine või õigem oleks vast isegi öelda olematu taastumine on sealse riigi majanduse jaoks olnud üsna pärssiv tegur. Aastaid kestnud kinnisvarabuum ning sellele järgnenud järsk langus jättis turule hulganisti tühjana seisvaid maju ja pankadele palju maksejõuetuid eluasemelaenu kliente, pannes pikaks ajaks surve alla kõik kinnisvarasektoriga seotud ettevõtete aktsiad.

Möödunud nädalal tulid Credit Suisse analüütikud välja aga antud sektorit puudutava analüüsiga, mis peaks kahtlemata investoritesse lootust süstima. Nimelt on analüütikud silma peal hoidnud kinnisvaratehingutel ja väidavad nüüd, et ostjad on silmnähtavalt aktiivsemaks muutunud. Sellest tulenevalt on Credit Suisse muutunud positiivseks USA kinnisvaraarendajate suhtes ja tõstavad D.R. Horton (DHI), Lennar Corporation (LEN) ja Toll Brothers (TOL) reitingu Hoia pealt Osta peale . Hinnasihid on vastavalt DHI $ 17,25, LEN $ 28,75 ja TOL $ 28.

Veebruaris viisid analüütikud kinnisvaraagentide hulgas läbi uuringu, mille tulemusel selgus, et ostjate aktiivsus on kõrgeim alates 2005. aastast ehk ajast, mil Credit Suisse vastava uuringuga üldse algust tegi. Nagu näha allolevalt graafikult, siis Credit Suisse kinnisvara ostjate indeks (Buyer Traffic Index) on olnud heaks indikaatoriks ka kinnisvaraarendusega tegelevate ettevõtete aktsiatele.

Allikas: Credit Suisse

Credit Suisse prognoosib et sundmüükide arv on jätkuvalt kõrge ja koos kasvavate ehituskuludega survestavad ka olemasolevate elamute hinnad kinnisvaraarendajaid, kui sellele vaatamata oodatakse siiski suhteliselt stabiilset hinnakeskkonda.

Credit Suisse koostatud kinnisvaraostjate indeks oli heaks teejuhiks ka siis, kui kinnisvaramull hakkas 2007. aastal lõhkema.

Allikas: Credit Suisse

Kõige suuremaks riskiks eluasemeturu taastumisel on endiselt sundmüükide suur osakaal või täpsemini  nii öelda kinnisvaraturu varjatud varud (shadow invetory). Ametlikult on USA-s müügiks 2,3 miljonit maja, aga analüütikute hinnangul võib peidus olla veel 6,6 miljonit. Need on kodud, mis on kas peidetud pankade bilanssi, takerdunud sundmüügiga seotud juriidilistesse vaidlustesse või lihtsalt hõivatud maksejõuetute klientide poolt, kes tihtipeale võivad oodata kuid või isegi aastaid enne, kui midagi ette võtavad. Kui liita ametlikult müügis olevad elamud võimalike peidus olevate elamutega, siis saadud 8,4 miljonit maja takistab kinnisvaraturu mis tahes taastumiskatseid märkimisväärselt ning ohustab muidugi ka kinnisvaraarendajate äritegevust, kuna turg ujutatakse üle odavate pakkumistega.

Teatavasti on USA kinnivaraturu suhtes positiivselt meelestatud ka legendaarne investor Warren Buffett, kes oma iga-aastases Berkshire Hathaway investorite kirjas ütleb, et taastumine kinnisvara turul algab aasta jooksul. Kuigi Buffett on prognoosinud kinnisvaraturu taastumist juba mõnda aega ja on ka tunnistanud oma eksimust ajastuse suhtes, siis sellegipoolest on ta veendunud, et demograafilised trendid taastavad nõudluse pigem varem kui hiljem.

Peale vestlusi kinnisvaraarendajatega prognoosivad Credit Suisse analüütikud 2012. aastal tellimuste kasvu 18% ja 2013. aastal 19%, kuid ka siis jääks 2013. aasta tellimuste arv tipptasemetega võrreldes endiselt 64% madalamaks. Kokkuvõtteks usuvad analüütikud, et soodsad hinnad toovad aina enam ostjaid turule ning positiivse trendi jätkudes võivad kinnisvaraarendajate väljavaated veelgi paraneda.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon