USA terasetootjate konkurentsieelis – maagaas - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA terasetootjate konkurentsieelis – maagaas

Vallo Lees

28.03.2012 08:13

Dreamstime

Ameerika terasetööstus, mis juba aastakümneid on olnud USA töötleva tööstuse languse üheks sümboliks on kahekordset kasu lõikamas USA energiabuumist. Esiteks on kasvanud nõudlus torujuhtmete järele ning teiseks võimaldavad madalad maagaasi hinnad kulutusi vähendada.

U.S. Steelile (X) kuuluvas Mon Valley Works tehases valmivad juba mõnda aega torud Marcelluse maardlas tegutsevatele puurijatele. Maagaasi transportimise jaoks mõeldud torude tootmismaht on tehase juhi Scott Buckiaso sõnul viimase paari aastaga kahekordistunud. Lisaks suuremale nõudluse toodangu järgi on uute puurimistehnoloogiate kasutuselevõtt ja sellega kaasnevad suuremad maagaasivarud avaldamas USA terasetootjatele ka teistsugust mõju.

Nimelt võimaldavad rekordmadalad maagaasihinnad energiaintensiivses tööstusharus kulutusi vähendada. Aastaga 35% allapoole tulnud maagaasi hind innustas U.S. Steeli oma koksisöel töötavad sulatusahjud panema tööle maagaasil. Metal Strategiesi hinnangul kõigub globaalselt ühe tonni terase tootmiskulu $600-$700 vahemikus. Venemaa tootjad suudavad ühe tonni terast toota 500 dollariga, ameeriklased 625-675 dollariga ning jaapanlased ja korealased 650-750 dollariga. Kivisöe asendamine maagaasiga vähendab tootmiseks tehtavaid kulutusi $8-$10 tonni kohta, mis U.S. Steeli tootmismahtude juures teeks UBSi hinnangul kulude kokkuhoiuks $133 miljonit. Kuigi 1%-line sääst ei kõla justkui palju, on sellest siiski mingigi kasu tõusvate sisendihindadega terasetööstuse jaoks.

Maagaasi tootmise suurenemine tuleb U.S. Steeli, maailma suuruselt kaheksanda terase tootja jaoks viimasel hetkel. Läinud kolmel aastal kahjumis vaevelnud ettevõtte aktsia on kolme nädalaga tõusnud ca 13% ning ettevõte ootab finantstulemuste märkimisväärset paranemist just tänu maagaasist saadavale topeltkasule. U.S. Steel müüs 2011. aastal nafta- ja maagaasi transpordiks 1.8 miljonit tonni torusid, mis teeb võrreldes eelmise aastaga kasvuks 17%. Antud toodete hinnad kerkisid 7.9% ehk $1612 tonni kohta.

Võib-olla isegi suuremat kasu saab odavast maagaasist teine USA suurem terasetootja, Nucor (NUE). Kui U.S. Steel kasutab enamikel juhtudel traditsioonilisi sulatusahjusid, siis Nucor kasutab elektrilisi sulatusahjusid. Seega on U.S. Steeli puhul koksisöe asendamine rohkem piiratud, kuigi ettevõtte sõnul võimaldab maagaasi kasutuselevõtt koksisöe tarbimist vähendada 10%. Hiljuti loobus Nucor plaanidest ehitada Louisianasse traditsiooniline sulatusahi ning otsustas hoopis gaasil töötava tehase kasuks. Sarnaselt U.S. Steelile toodab ka Nucor ca 23 miljonit tonni terast aastas. Nucor pole maagaasi abil saavutatavat kulude kokkuhoidu avaldanud.

Kuid analüütikute sõnul ei pruugi maagaasi kasutuselevõtt vähendada ainult kulutusi ja seetõttu alandada hindu koduturul, vaid USA terasetootjad võivad saada olulise eelise konkureerimaks Jaapani, Lõuna-Korea ja Euroopa tootjatega. Street Market Intelligence analüütik Michelle Applebaum tõdeb, et USA tootjad on konkurentsivõimet suurendanud juba alates 70-ndatest, mil terase valmistajad seisid silmitsi kõrgete tööjõu- ja pensionikuludega ning kesise nõudlusega. Ühendriigid on tööstusharu elushoidmiseks kärpinud tootmisvõimsusi kolmandiku võrra, mis on sealsed ettevõtted teinud üsnagi konkurentsivõimeliseks. USA terase eksport on taastunud kriisieelsele tasemele ning käesoleva aasta eksport peaks kerkima eelmise aasta 13.45 miljonilt tonnilt 13.7 miljoni tonnini. Turu-uuringute firma IHS prognoosib USA tootjate turuosa tõusmist nii kodu- kui
ka välismaal.

Allikas: Department of Commerce

Pessimistlikumad turuosalised aga kardavad maagaasihindade tõusu. Ühelt poolt nähakse põhjusena maavara aina kasvavat kasutamist tööstuses, mis aitab siluda nõudluse ja pakkumise vahekorda. Teisalt on märgata, et nii mõnedki tootjad nagu näiteks Chesapeake Energy ei ole nii madalate hindade juures maagaasi tootmismahu kasvatamisest huvitatud. Seega näib maagaasihindade tõus vältimatu. IHSi terasesektori juht John Anton on aga veendunud, et seoses horisontaalse puurimistehnika kasutuselevõtuga püsivad maagaasihinnad allpool $4 piiri veel järgmised 30 aastat ning allpool $8 piiri 80 aastat.

Allikas: World Steel Association

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon