Eesti majandus jätkab 2012. aastal mõõdukat kasvu - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eesti majandus jätkab 2012. aastal mõõdukat kasvu

Nils Vaikla

13.04.2012 10:00

Hoolimata võlakriisi leevenemisest ning finantsturgudel toimunud usalduse taastumisest ootab euroala käesoleval aastal pehmem majanduslangus ning selles valguses aeglustub ka Eesti majanduskasv.

Majanduskasvu jätkuvat aeglustumist on oodata aasta esimeses pooles, kuid aasta teine pool on ootuste kohaselt juba positiivsem ning majanduskasv kiireneb taas 2013. aastal. Prognoosime Eesti majanduskasvuks 2012. aastal sarnaselt novembris avaldatud majandusväljavaatele 2,1%, samal ajal 2013. aastaks ootame seni oodatud 3,2% asemel mõnevõrra tugevamat ehk 3,8% majanduskasvu.

Tarbimine on aasta alguses näidanud häid kasvunumbreid, seda hoolimata võlakriisi poolt kõigutatud tarbijakindlustunde alanemisest. 2012. aastal oodatav hõive- ja palgakasv, tarbijahindade aeglustumine ning viimase viie kuu kõrgtasemele roninud tarbijakindlustunne moodustavad soodsa pinnase tarbimise elavnemiseks. Seoses siseturule orienteeritud sektorite oodatava kasvuga prognoosime, et tööpuuduse määr langeb eelmise aasta 12,5% tasemelt käesoleval aastal  10,9%-ni ning 2013. aastal 9,8%-ni.

Ettevõtetele ja tarbijatele mõjub negatiivselt energiahindade ning eluaseme kulude kasvust tingitud inflatsiooni surve. Seoses maailmaturu toidu- ja energiahindade hiljutise tõusmisega ning kõrgete eluasemega seotud kuludega kasvavad tarbijahinnad prognooside kohaselt 2012. aastal 3,8%.

2011. aasta lõpul Euroopas süvenenud ebakindlus ja rahutus finantsturgudel jättis jälje ka Eesti eksportivale tööstussektorile. Võrreldes eelmise aastaga Eesti ekspordikasv aeglustub 2012. aastal tunduvalt, kuid samal ajal toetab ekspordi kasvu aasta teises pooles Euroopa majanduse kosumine ning Põhjamaade jätkuv majanduskasv.  

Eelmisel poolaastal languses olnud Eesti majandususaldusindeks käesoleval aastal taas kerkinud ning osutab hetkel ettevõtete poolt oodatavale majandusaktiivsuse tõusule. Märtsis ületas majandususaldusindeks Euroopas ajaloolist keskmist vaid Eestis, Lätis, Rootsis ja Saksamaal. Kuigi väliskeskkonna halvenemine on mõjunud kehvemalt just tööstusettevõtetele, siis teiste sektorite kindlustunde kasv viitab 2012. aastal Eesti siseturu elavnemisele, mis aasta jooksul omakorda tasakaalustab ekspordikasvu pidurdumist.

LHV Panga Eesti majandusprognoos on kättesaadav SIIT

 

 

 

 


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon