Arvutite müük läheb üle ootuste hästi - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arvutite müük läheb üle ootuste hästi

Vallo Lees

20.04.2012 08:10

Dreamstime

Möödunud kvartalil suutis turuosalistele positiivse üllatuse pakkuda personaalarvutite turg, mis oodatud languse asemel hoopis ca 2% suurust kasvu näitas. Kuna tehnoloogiasektoris keskendutakse tänapäeval rohkem mobiilseadmetele, tekib küsimus, kas tegu oli juhusliku põrkega või pigem jätkusuutliku trendiga.

Turu-uuringute firma Gartner teatas, et käesoleva aasta esimeses kvartalis müüdi 89 miljonit personaalarvutit, mida on 1.9% rohkem kui möödunud aasta samal perioodil. Samuti ületas see Gartneri enda prognoosi, mille kohaselt oodati PC’de turu languseks 1.2%. Lisaks Gartnerile hoiab arvutimaailma trendidel silma peal ka IDC, kelle hinnangul soetati aasta esimese kolme kuuga 2.3% rohkem personaalarvuteid, kui aasta tagasi. IDC prognooside kohaselt arvestati 0.9% suuruse langusega. Olgu öeldud, et uuringufirmad klassifitseerivad personaalarvutite alla tavaliselt laua- ja sülearvutid ning tahvelarvutid on omaette kategooria.

Traditsiooniliselt on pühadejärgne aeg arvutimüüjatele olnud aastas üks nõrgemaid. Peamiste teguritena, miks seekordne kvartal tavapärasest tugevam on, toodi välja kõvaketaste tarnete taastumine ning Euroopa võlakriisi mõju leevenemine. Kuigi Tai üleujutustest tingitud kõvaketaste puudus ei osutunud küll nii koormavaks kui paljud kartsid, pidid Gartneri hinnangul paljud ettevõtted siiski oma agressiivsematest müügikampaaniatest loobuma.

Vaadates müüginumbrid tootjate lõikes, hoidis globaalset liidrirolli enda käes Hewlett Packard (HPQ), kes suutis oma turuosa suurendada 16.9% pealt 17.2%-ni. Suurima tõusu tegi aga läbi Lenovo, kes müüs aastatagusega võrreldes 28% rohkem arvuteid ning hõivas 13.1% suuruse tüki turust. Turuosa kasvu aitas saavutada tugev müük Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika turgudel, kus arvutimüügi kasv oli tavapärasest kõrgem. Ühtlasi tõrjus Aasia tootja sellega teiselt kohalt Delli (DELL), kelle turuosa langes 0.4 protsendipunkti võrra ehk 11.0%-ni. USA turul aga püsib Dell kindlalt 22.3%ise turuosa suurusega teisel kohal. Silmapaistvat kasvu näitas ka ASUS, kes suutis müüa ca 21% rohkem arvuteid ning asub globaalses edetabelis viiendal kohal.

Allikas: AllThingsD.com

Müügi kasv oli tingitud peamiselt äriklientide huvi tõttu, sest eratarbijad on tahvelarvutite ja nutitelefonide lummuses. Nagu juba eespool mainitud, näitas märgatavat nõudluse kasvu EMEA piirkond, kus esimeses kvartalis müüdi 28.2 miljonit personaalarvutit. Gartneri analüüsiosakonna juhataja Ranjit Atwal toob selle põhjusena välja ettevõtete kauaoodatud ülemineku Windows 7 platvormile.

Antud teooriat toetab ka Morgan Stanley poolt läbi viidud küsitlus ettevõtete IT juhtide seas. Võrreldes oktoobriga ja jaanuariga on IT osakondade järgmise 12-kuu eelarvete suurenemine näidanud tõusvat joont. Kui oktoobris ootasid IT juhid kulutuste kasvuks 2.9%, siis aprillis oli see näitaja juba 3.4%. Kuigi antud kulutused hõlmavad IT teenuseid, sidevahendeid ja tarkvara, ilmneb, et ka kulutused riistvarale on kasvamas ja seda nii Euroopas kui USAs. Võrreldes jaanuari uuringuga esines suurim tõus just kulutuste kasvu osas PCdele – kui jaanuaris ootasid IT juhid PCdele tehtavata kulutuste kasvuks 1.0%, siis aprillis oli see näitaja 1.8%. Ka MS analüütikud toovad siin põhjusena Microsoft XP operatsioonisüsteemi hülgamist, mille kasutajatugi aegub 2014. aasta aprillis.

Allikas: Morgan Stanley

Regioonide lõikes kasvas müük Aasiasse 2%, peamiselt tänu Jaapani 11.5%-lisele kasvule. Personaalarvutite müük jäi aga allapoole ootusi sellistel turgudel nagu Hiina ja India. See on Gartneri sõnul üsna murettekitav märk, sest kasvu aeglustumine on loomulik arenenud riikides, sest seal on arvutikasutajate hulk niigi suur, kuid arenevate riikide puhul on kasutajabaas madal ning seega oodati pigem arvutikasutajate osakaalu tõusu. USA turul langes personaalarvutite müük 3.5% vs oodatud 6.1%-line langus.

Kuigi Gartner ja IDC jõudsid esimese kvartali müüginumbrite osas suhteliselt sarnasele hinnangule, erineb ettevõtete nägemus tuleviku osas. Gartner hoiatas, et eratarbijate huvi personaalarvutite vastu on muutumas ühe leigemaks ning 2012. aasta müük sõltub suuresti Microsoft Windows 8 ja Inteli Ivy Bridge protsessorite tehnoloogia müügile jõudmisest, mõlemad peaksid turule jõudma käesoleva aasta lõpus. Gartneri sõnul jääb aga nõudlus nende kahe toote järele tööstusharu ootustest väiksemaks. IDC oli aga märksa optimistlikum, öeldes, et ajalooliselt on aeglasele kasvule alati järgnenud kiirema kasvu periood. Samuti oodatakse, et just tänu uuenevale tehnoloogiale peaks PCde müük neljandas kvartalis olulist tõusu näitama. Viimase versiooni poolt on ka maailma suurima kiibitootja, Inteli (INTC) tegevjuht Paul Otellini.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon