Hiina majanduse jahtumine hasartmängukeskust ei kõiguta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina majanduse jahtumine hasartmängukeskust ei kõiguta

Kristiina Kirtsi

25.04.2012 09:57

Shutterstock

Hoolimata Hiina ja globaalse majanduskasvu aeglustumise märkidest ei näita maailma suurim hasartmängukeskus jahtumise märke. Ka selle aasta madalad hasartmängutulu kasvuprognoosid on juba seatud kahtluse alla, kuna Macau hasartmängutulu suurenemist toetab suurtel panustel mängivate Mandri-Hiina VIP-külastajate kasv.

Veidi üle poole miljoni elanikuga endine Portugali koloonia Macau on ainus piirkond Hiinas, kus hasartmängud on ametlikult lubatud. 2006. aastal ületas Lõuna-Hiina rannikul asuva Macau hasartmängutulu Las Vegase tulusid ning sellega sai Macau maailma suurima hasartmängukeskuse tiitli. Paar nädalat tagasi avati maailma suurimas hasartmängukeskuses kolmekümne viies kasiino, kuid valitsuse loa saamisele ja ehitusele kuluva aja tõttu ei ole uute kasiinode avamist lähiajal oodata.

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis 2001. aastal ulatus Macau hasartmängutulu umbes 2 miljardi dollarini ning 2006. aastaks oli see rohkem kui kolmekordistunud. Viimase viie aasta jooksul on piirkonna käive pea viiekordistunud. Eelmisel aastal kasvas hasartmängutulu 42% ehk rekordilise 33.5 miljardi dollarini, ületades Las Vegase tulusid rohkem kui viis korda. Kuigi pärast 2010. aasta 57%-list kasvu ei osatud järgmisel aastal nii kiiret kasvu oodata, siis ületas tulemus ootusi ja seda hoolimata globaalse majanduskasvu aeglustumise kartuse ning Hiina laenuturu jahutamise mõjudest. Hoolimata kartusest Hiina majanduskasvu aeglustumise ees, on ka selle aasta esimese kolme kuuga maailma suurim hasartmängukeskus näidanud 27%-list kasvu.


Allikas: Macau Gaming Inspection and Coordination Bureau

Macaus on kolm kõige populaarsemat mängu Baccarat (2011. aastal moodustas umbes 90% kogu hasartmängutulust), Blackjack ning Sic Bo. Viimase viie aastaga on Baccarati (VIP ja tavaline kokku) käive kasvanud rohkem kui viis korda. Käibest umbes 70% annavad VIP-kliendid (mängivad privaatsetes tubades neile antud krediidi ulatuses), 23% tavakliendid ning ülejäänud mänguautomaadid.

Kuigi Macau hasartmängutulu ületab Las Vegase käivet, siis nagu allolevalt jooniselt näha, on külastajate arvuga seni vastupidi olnud. 2011. aastal külastas Macaud 10.9 miljonit inimest vähem (ehk 28% vähem) kui Las Vegast. Kuigi viimastel aastatel on see vahe taas vähenema hakanud. 2009. aastal Macau külastajate arv märgatavalt vähenes, kuid käive samal ajal veidi kasvas, sest mängiti suuremate panustega. 60% Macau külastajatest tuleb Mandri-Hiinast ning veidi üle 20% Hongkongist. Keskmiselt on kohapeal veedetud aja pikkuseks 0.9 päeva.

Allikas: Las Vegas Convention and Visitors Authority, Macau Statistics and Census Service

Maailma kahte suurimat hasartmängupiirkonda eristab veel ka see, et kui Macaus moodustavad hasartmängudega mitte seotud tulud kogukäibest vähem kui 5%, siis Las Vegases moodustavad meelelahutuse ja toitlustusega seotud tulud üle poole kogu käibest.

Kuigi prognoositi, et sellel aastal pidurdub Macau hasartmängutulu kasv järsult Hiina majanduskasvu aeglustumise ning rangema laenupoliitika tõttu, siis on analüüsimajad pärast selle aasta esimeste kuude oodatust paremaid tulemusi oma tagasihoidlikke prognoose ülespoole korrigeerinud. Kui eelmise aasta teises pooles prognoositi, et 2012. aastal aeglustub kasv 11-20% peale eelmise aasta 42% pealt, siis paar nädalat tagasi tõstis Goldman Sachs Macau hasartmängutulu selleaastase kasvuprognoosi 22% peale varasema 12% pealt. Samuti tõstis Morgan Stanley märtsis keskel maailma suurima hasartmängukeskuse selleaastase käibe kasvuprognoosi 20% peale varasema 15% pealt.

Macaus tegutseva kuue kasiinooperaatori hulgast (nende võrdlus on toodud joonisel) on Sands China aktsia Morgan Stanley Aasia parimate ideede nimekirjas, kuna nende hinnangul on kasiinooperaatoril märkimisväärne kasvuvõimalus (nii mängulaudade kui hotellitubade osas) järgmise 18-kuu jooksul ning lisaks tegutseb ettevõte ka Cotai piirkonnas (5.2 ruutmeetrine ala Taipa ja Coloane saare vahel Macaus, kust peaks tulevikus tulema enamik hasartmängutulu kasvust).

Allikas: Morgan Stanley

Piirkonnas tegutsevaid kasiinooperaatoreid ohustab hetkel VIP-külastajate võimalik langus, mis võib ilmneda siis, kui Hiina majanduskasvu aeglustumise ning rangema rahapoliitika korral väheneb oluliselt jõukatele mängijatele eraldatava laenuraha hulk. Lisaks veel ka 2013. aastast kehtima hakkav suitsetamise keeld. Hetkel aga prognoosib Morgan Stanley, et VIP-klientide kasvu aeglustumine on jõudmas oma madalamaisse punkti ning alates märtsist võib näha juba kasvu kiirenemist tänu nii ühe kasiino lisandumisele piirkonda kui ka laenuturu olukorra mõningasele stabiliseerumisele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon