Kas uus operatsioonisüsteem päästab RIM-i? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas uus operatsioonisüsteem päästab RIM-i?

Kristiina Kirtsi

02.05.2012 10:16

Dreamstime

Nii turuosa kui ka turuväärtust kaotava Kanada nutitelefonide tootja Research In Motioni (RIM) viimaseks lootuseks peetakse pärast hiljutisi pettumust valmistanud kvartalitulemuste avaldamist järgmise generatsiooni operatsioonisüsteemi BB10 väljatulekut selle aasta jooksul. Kuid kas see on ka piisav raskustes vaevleva ettevõtte jalule aitamiseks?

Tugev konkurents nutitelefonide turul on pannud, erinevalt turuliidritest Apple’ist ja Samsungist, teised sektori ettevõtted keerulisse olukorda, kuna turuliidrite innovaatilised tooted vähendavad kiirelt raskustes vaevlevate konkurentide turuosa. Lisaks turuosa kaotusele, on RIM-i tegevust survestanud ka tegevjuhi vahetus ning probleemid ettevõtte teenuste kasutamisega. RIM-i aktsia on viimase 12-kuu jooksul langenud 76% ning ettevõtte turuväärtus kukkunud 7.3 miljardi dollarini aastataguse 27.5 miljardi pealt. 2011. aastal vähenes ettevõtte turuosa globaalsel nutitelefonide turul 10% peale 2010. aasta 20% pealt.

Ettevõte teatas selle aasta märtsi lõpus, et käive vähenes neljandas kvartalis 19% ehk 4.2 miljardi dollarini, BlackBerry nutitelefonide müük vähenes 21% ehk 11.1 miljoni ühikuni ning lisaks lõpetati kvartal 125 miljoni dollari suuruse kahjumiga. Ühtlasi oli tegemist esimese kvartalikahjumiga alates 2005. aasta neljandast kvartalist. 2011. aasta kolmandas kvartalis vähenes ettevõtte nutitelefonide müük esimest korda võrreldes aastatagusega ning ettevõte langes nutitelefonide turul viiendale kohale. RIM müüs eelmise aasta neljandas kvartalis 500 000 PlayBook tahvelarvutit ehk umbes sama palju kui Apple müüs uusi iPad 3 tahvelarvuteid esimese 12-tunni jooksul. Alloleval joonisel on toodud RIM-i nutitelefonide ja tahvelarvutite müügimahud viimase 12 kvartali jooksul.

Allikas: IDC ja ettevõtte finantsaruanded

Lisaks prognoosib Credit Suisse, et samal ajal, kui globaalne nutitelefonide turg kasvab, langeb RIM-i müük aasta aja jooksul 25%. Seda eelkõige konkurentsivõimetute nutitelefonide tõttu, mis tuleneb uuenduslike mudelite puudusest. Toodete lõikes tuleb umbes kolmveerand RIM-i käibest nutitelefonide müügist, kuid regioonide lõikes tuleb umbes kolmandik USA turult, Suurbritanniast umbes 10%, Kanadast alla 10% ning üle 50% muudest riikidest.

Kõige tipuks ei ole RIM-i nutitelefonid enam turuliidrid ettevõtte kodumaal Kanadas, kuna esimest korda müüs Apple aasta jooksul konkurendist rohkem telefone. Täpsemalt müüs Apple eelmisel aastal Kanadas 2.85 miljonit nutitelefoni ning RIM 2.08 miljonit. Veel 2010. aastal ületas RIM oma konkurendi müüki rohkem kui poole miljoni ühikuga ning 2008. aastal ostsid kanadalased vaid ühe iPhone’i iga viie BlackBerry kohta. Kuid positiivne on siin see, et RIM müüb jätkuvalt Apple’ist rohkem nutitelefone Lähis-Idas, Aafrikas ning Ladina-Ameerikas.

Niisiis loodab ellujäämisega võitlev Kanada nutitelefonide tootja enda keerulist olukorda leevendada uue operatsioonisüsteemi, BlackBerry 10 (BB10), väljatöötamisega. Kuigi selle operatsioonisüsteemi kohta ei ole veel palju infot, siis on teada, et see baseerub samal QNX platvormil nagu on hetkel PlayBook tahvelarvutitel. Kuigi loodetavasti on see suur samm edasi võrreldes BlackBerry operatsioonisüsteemi praeguse versiooniga, mis suudab konkureerida ka Apple iOS’i, Google Androidi ning Microsofti Windows Phone 7-ga. Kuigi esimest BB10 operatsioonisüsteemiga nutitelefoni ei ole turule oodata varem kui 2012. aasta teises pooles. Negatiivsest küljest aga ei ole BB10-t võimalik uuendada BlackBerry 7 operatsioonisüsteemi kasutavatele nutitelefonidele.

Samas ei pruugi BB10 turuletulek ettevõtet aidata, kuna selle aasta teises pooles on oodata mitmeid uuendusi ka RIM-i konkurentidelt. Nimelt on Microsoftilt oodata järgmise generatsiooni operatsioonisüsteemi Windows 8 turuletulekut, Apple’ilt uut nutitelefoni ning samas tegeleb ka operatsioonisüsteemide turuliider Google Androidi uuendamisega. Samas on BlackBerry nutitelefonide tootja konkurentsieeliseks endiselt telefonide kõrge turvalisus.

Kuna ootused uue operatsioonisüsteemi osas on kõrged, siis pettumustvalmistava tulemuse korral halveneks ettevõtte finantsolukord arvatavasti märkimisväärselt. Kui just ettevõte vahepeal ülevõtmispakkumist ei saa.

Research In Motioni aktsia ühe aasta graafik:

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon