Rahalehma tapmine Nokia näitel - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rahalehma tapmine Nokia näitel

Rasmus Noormägi

10.05.2012 16:14

Dreamstime

Nokia kehvad ajad pole kellelegi ehk enam suur üllatus. Hiljuti avaldatud Nokia finantstulemustest midagi head ei selgunud, lisaks kaotati maailma suurima telefonide tootja tiitel Samsungile. Kui veel kaks aastat tagasi müüs Nokia iga kolmanda mobiiltelefoni ja müüdud kümnest nutitelefonist neli olid Symbiani põhised Nokiad, siis praeguseks on kunagisest särast ja kuulsusest alles vaid mälestused.

Müüdud nutitelefonide arv on uuringufirmade Gartner ja IDC andmetele tuginedes 2008. aastast ligi viiekordistunud - nelja aasta taguselt 32 miljonilt ühikult kvartalis jõuti eelmise aasta viimases kvartalis 149 miljoni nutitelefoni müügini. Esimene kvartal on üldjuhul nõrgim ning aasta algusest märtsini leidsid uue omaniku hinnanguliselt 145 miljonit nutitelefoni. Alates 2008. aasta algusest on nutitelefonide osakaal mobiitelefonide turul tõusnud 10,98%-lt 36,37%-ni.

Graafik 1: Mobiiltelefonide tootjate turuosad kvartalipõhiselt. Allikad: Gartner, IDC.

Graafik 2: Kvartalis müüdud mobiiltelefonid ja nutitelefonid (vasakul teljel, miljonit ühikut) ning nutitelefonide turu osa mobiiltelefonide turust (parempoolne telg). Allikas: Gartner, IDC.

Graafik 3: Nutitelefonide turuosad operatsioonisüsteemi järgi kvartalipõhiselt. Allikas: Gertner, IDC.

Suurimaks mobiilide tootjaks kerkinud Samsungi turuosa on hetkel ca 23,5% Nokia 20,8% vastu, kui nutitelefonide segmendis on Nokia turupositsiooni vahetanud Androidi-põhiste seadmetega viimase kahe aasta jooksul. Ehk seal, kus Android oli kaks aastat tagasi on nüüd Nokia ning Nokia kahe aasta taguse positsiooni on endale hõivanud Android. Nokia ehk Symbiani-põhiste operatsioonisüsteemidega nutitelefonid moodustasid veel 2008. aastal maailmas müüdud nutitelefonidest 45% ning Android tarkvaral töötavate seadmete turuosa oli 10% juures. Nüüdseks on Symbiani põhiste telefonide osakaal uutest müüdavatest nutitelefonidest langenud 8% juurde, samal ajal moodustavad Androidiga seadmed poole kõikidest müüdud nutitelefonidest. Strategy Analytics hinnangul müüs Samsung aasta I kvartalis 44,5 miljonit nutitelefoni, mis teeb turuosaks 31%. Apple toimetas klientidele 35,1 miljonit iPhone’i, seega kahe peale kokku kontrollivad kaks tugevamat tegijat praegu ca 55% nutitelefonide turust, kui Nokia käes oli veel kaks aastat tagasi 45% nutitelefonide turust.

Graafik 4: Nutitelefonide tootjate EBIT (miljonit USA dollarit). Allikas: Morgan Stanley Research.

Huvitavam osa on aga tulemas. Morgan Stanley analüütikute andmetel sai Apple mobiiltelefonide müügist 2011. aastal suurema intressi ja maksude-eelse kasumi, EBITi, kui ülejäänud tegijad turul kokku (vaata graafikut 4). Pilt jääb mobiiltelefonide tootjate EBITi marginaale vaadates vähemalt sama kontrastseks. Esimene iPhone jõudis poodidesse 2007. aasta teises kvartalis ning sellest ajast on Apple olnud kõige kasumlikum ettevõte suurematest mobiiltelefonide tootjatest. Kui Samsung on suutnud viimaste aastate jooksul oma tegevust efektiivsemaks muuta, siis Nokia on olnud vastupidisel teel.

Graafik 5: Nutitelefonide tootjate EBITi marginaalid. Allikas: Morgan Stanley Research.

Suurimateks Nokia kritiseerijateks on, üllatus-üllatus, Nokia endised töötajad. Lee Williams, endine Symbiani arendussuuna juht Nokias, leiab, et praegune CEO Stephen Elop asus muudatusi liiga kiiresti ellu viima, sest Symbiani platvormi näol oli tegu hea rahalehmaga Nokia jaoks. Williamsi arvates oleks olnud parim lahendus tuua tootevalikusse üks või kaks Windows Phone’i tarkvaral põhinevat telefoni, mitte hakata toetama täielikult ainult ühte süsteemi. Samas ei kuulu Williamsi poolehoid ainult Symbiani platvormile, sest tehnoloogia valdkonnas on jäägitu pühendumine ühele tehnoloogiale ohtlik, kuigi Apple’i jaoks antud tee on jällegi sobinud. Ka ei peitu lahendus Nokia jaoks Androidi kasutusele võtmises, sest Nokia perspektiivist on Androidil palju probleeme lisaks võimalikule konfliktile Google’ga: toote eristamine konkurentide omadest on Androidi puhul raskendatud ning Androidi turg on suhteliselt killustunud, mistõttu kasumi teenimine on parimal juhul küllaltki raske.

Tomi Ahonen, endise Nokia 3G uurimiskeskuse juhataja ja teistel juhtivatel ametikohtadel Nokias töötanuna usub, et Nokia turuosa nutitelefonide turul langeb 3%-ni selle aasta lõpuks ning Windows Phone’le ta suurt edu ei ennusta. Valukohti Nokia ja Microsofti jaoks on tema arvates mitmeid, alustades näiteks võtmeisikute lahkumisega. Pärast 20 aastat Nokias teatas nende üks parimaid müügimehi Colin Giles aprilli keskel, et lahkub isklikel põhjustel. Umbes samal ajal lahkus Samsungist Microsofti Windows Phone’i turundusjuhiks üle ostetud Gavin Kim, kes jõudis tarkvaragigandi heaks töötada viis kuud.

Veel üks tõsine probleem on edasimüüjate vastuseis uuele Lumia seeriale Skype tõttu, sest kliendid võivad hakata kasutama kõnede tegemiseks andmeside, mis kujutaks ohtu praegusele põhilisele telekomide tuluallikale. Tõsi, veel ei ole Skype Lumia seeria telefonidele eelnevalt peale salvestatud, kuid see oht on olemas, arvestades et Skype kuulub nüüd juba mõnda aega Microsoftile. Nagu sellest kõigest veel vähe oleks, toob Ahonen LG partnerluse näite Microsoftiga, mis lõppes hiljuti, kui LG otsustas pärast kahte aastat üle minna Androidile.

Kõik märgid oleksid justkui Nokia vastu ning tõesti, jällegi kehtib tõde, et parimad rallisõitjad asuvad raja kõrval. Kuid Nokia juhtkond Stephen Elopiga eesotsas paistab uskuvat, et Nokia siiski tõuseb tuhast – elame, näeme.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon