Suvepraktikast võib saada alguse tõus karjääriredelil - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Suvepraktikast võib saada alguse tõus karjääriredelil

LHV Pank

11.05.2012 14:12

LHV Pangal on pikaajalised praktikatraditsioonid: 1999. aastal loodud ettevõttesse tulid esimesed praktikandid juba 2000. aasta lõpus. Siiani on peaaegu igal suvel meie maja täis noori entusiastlikke inimesi, kes ammutavad töökogemusi.

Praegustest töötajatest on 20 alustanud oma karjääri meie organisatsioonis praktikandina. Nende hulgas on ka investeerimispanganduse osakonna juht Erki Kert, kellega tegimegi väikese intervjuu, milles ta meenutab oma algusaega LHV-s. Panga juhatusse valiti Erki 2007. aasta lõpus, karjääri LHV-s alustas ta aga 2004. aasta suvel.

Meenuta palun, millised ootused olid sul tulevasele töökohale kaheksa aastat tagasi, kui sa ülikooli lõpetasid. Kas need ootused on täitunud või oled sa neid ka ületanud?

Kui päris täpne olla, siis alustasin LHV-s juba kooliajal. Pärast seda, kui olin pool aastakest aktsiaturge uurinud ja LHV virtuaalportfellis mängurahaga harjutanud, tundsin end piisavalt enesekindlalt, et siia tööle kandideerida. Ülesandeks pakuti mulle pooljuhtide sektori uudiste kajastamist. Võtsin ülesande suurima rõõmuga vastu, tegelikult täiesti teadmata, mis loom see pooljuht üldse on. Tulin tööintervjuult koju, lõin Google’i lahti ja pilt oli selge – pooljuhid on põhimõtteliselt mikrokiibid. Kogu suvi kulus mul selle peale, et uurisin hommikust õhtuni mikrokiipide omadusi, tootmist, sektori majandustsükleid ja ettevõtteid. Sealt kõik alguse saigi.

Ma paraku ei mäleta oma tudengiaegseid karjääriootusi ja kipun pigem arvama, et ma ei olnudki neid enda jaoks väga täpselt sõnastanud. Aktsiaturud olid meelitanud mind oma lummusesse ning et ma veetsin nagunii iga vaba hetke graafikuid uurides, õnnestus mul LHV-s lihtsalt hobi ja töö ühendada.

Kuidas ja miks jäi sulle 2004. aastal silma just ettevõte Lõhmus, Haavel & Viisemann? Mille poolest erines tollane organisatsioon praegusest?

Mu armastus aktsiaturgude vastu tekkis LHV virtuaalportfellis mängurahaga harjutades ning selles mõttes oli samasse ettevõttesse tööle kandideerimine hobi loomulikuks jätkuks. Võrdusmärgi tõmbamine LHV ja aktsiaturgude vahele tundus mulle sedavõrd loomulik, et muid võimalusi ma isegi ei kaalunud.

Kui ma LHV-ga liitusin, oli siin töötajaid umbes 30 ning kõik need inimesed olid tõelised entusiastid. Muide, ma arvan, et kui palga maksmine oleks päevapealt ära lõpetatud, oleks viimne kui üks töötaja täpselt sama säravate silmadega tööl edasi käinud. Ja kuigi nüüdseks on LHV mitu korda suuremaks kasvanud, on ettevõtlikkus, energia ja tõsine teotahe alles. See ongi siin töötamise üks suurimaid võlusid.

Milline nägi välja LHV praktikakorraldus kaheksa aastat tagasi? Mida sul endal tollest ajast meenutada on? Mille poolest erineb praeguste praktikantide elu 2004. aasta praktikantide omast?

Nii nagu praegu, algas ka tookord praktikaperiood ettevõtet ja selle funktsioone tutvustava koolitussarjaga. Kõige eredamalt on mul aga meeles see, et 2004. aasta suvi oli meeletult palav – ajal, mil valdav osa mu tutvusringkonnast hommikust õhtuni rannas peesitas, tundus konditsioneeritud kontoris aktsiagraafikute uurimine mulle lausa paradiisina.

LHV töötajatelt eeldatakse iseseisvust, ettevõtlikkust ja algatusvõimet ning see sai mulle selgeks kohe praktika alguses. Investeerimispank ei ole 70-ndate õmblusvabrik, kus suur ülemus igal hommikul tootmistsehhi rõdule ronib, töökat kollektiivi tervitab ja tulemusrikast päeva soovib. Meil tuleb ise aktiivne olla: uurida, küsida ja inimesi tüüdata. Kõigil on kogu aeg niigi meeletult palju tegemist. Oleks naiivne oodata, et iga poole tunni tagant patsutab keegi su õlale ja pakub abi.

Mida sa soovitaksid noortele, kes unistavad karjäärist investeerimispanganduse valdkonnas? Mida tuleks õppida ja uurida? Kas ainult kooliteadmistest piisab?

Alustan viimasest küsimusest: ainult koolitarkusest kindlasti ei piisa. Absoluutselt kõige olulisem eeldus investeerimispanganduses karjääri tegemiseks on huvi selle valdkonna vastu.

Tihtipeale võtan töölt koju minnes kaasa hunniku lugemismaterjali ning peaaegu alati küsib keegi liftis kaastundliku ilmega, kas jälle tuleb tööd kaasa võtta. Jah, see on üldjuhul investeerimis- või juhtimisalane kirjandus. Aga kas see on töö? Ei, see lihtsalt huvitab mind. Ja muud moodi ei olegi võimalik sellel alal pikalt töötada.

Kui tööintervjuul on valida kahe kandidaadi vahel, kellest ühel on väga tugevad investeerimise baasteadmised, kuid CV-s ei ole hobide lahtris investeerimist märgitud ning ta silm ka õieti ei sära, siis see inimene meile arvatavasti tööle ei saa. Palju tõenäolisemalt võtame tööle selle, kelle alusteadmised on ehk veel kesised, aga huvi õppida, areneda ja maailma muuta torkab juba kaugelt silma. Sellised inimesed on võimelised väga kiiresti arenema.

 

Tänavu suvel tuleb LHV-sse praktikale üle 30 noore, kelle seas on 20 EBS-i tudengit. EBS-is avati 2010. aastal koostöös LHV-ga investeeringute juhtimise spetsialiseerumissuund ning nüüdseks ongi need tudengid praktikani jõudnud. Peale selle võtame suveks praktikante IT-osakonda ning klienditeenindusse, raamatupidamise, riskijuhtimise, turunduse ja asjaajamise valdkonda. Märtsis välja kuulutatud praktikakohtadele kandideeris kokku 310 inimest.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon