Ameeriklastel seisab ees aktiivseim puhkuste hooaeg - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ameeriklastel seisab ees aktiivseim puhkuste hooaeg

Ivar Arulaid

28.06.2012 10:53

USAs algab juuli alguses puhkuse ja reiside hooaeg. Antud perioodi reisijate arv ja aktiivsus annab hea ülevaate USA majanduse olukorrast. Reisimine on läbi ajaloo olnud ameeriklastele kui rahvuslik traditsioon, mis halbadel majanduslikel aegadel tõmbub kokku ning headel aegadel on reisijaid (ühtlasi ka lõbustustele kulutajaid) rohkem. Suuresti mõjutab otsuste tegemist bensiini hind, sest suurem osa ameeriklastest kasutab sihtkohta jõudmiseks autot.

American Automobile Association prognoosid 2012 hooajaks
American Automobile Association (edaspidi AAA) prognoosib, et ca 42.3 miljonit ameeriklast reisib iseseisvuspäeva nädalavahetusel vähemalt 50 miili kodust. Prognoos on 4.9% kõrgem, kui eelmise aasta näitaja, mis viitas 40.3 miljonile inimesele. 2012. aasta iseseisvuspäeva reisijate arv ületab 2007. aasta taseme ning 2009. aastaga võrreldes indikeerib 2012. aasta prognoos 47% tõusu. Hooaeg on paigutatud vahemikku 3.juuli kuni 8.juuli.

Kuna neljas juuli on kolmapäev, siis mängib kalender reisimise osas suurt rolli, sest kesknädala puhkus muudab traditsioonilise viiepäevase puhkuse kuuepäevaliseks ja pakub võimaluse lisada puhkusele nädalavahetuse ja kaks nädalapäeva. AAA läbiviidud uuringu kohaselt plaanib 54% ameeriklastest puhkust alustada ennem  4.juulit sisaldava töönädala algust.

Kümnendi kõrgeimat reisijate arvu iseseisvuspäeva perioodil  toetab eelkõige võimalus kasutada puhkusepäevi keset nädalat ja võimalus reisida soodsamalt, sest mootrokütuse hinnad on languses. Käesoleva aasta kuuendal aprillil jõudis bensiini hind USAs tippu, kui tarbijad maksid ühe galloni eest 3.94 dollarit. Praegune kütuse hind on 44 senti madalamal mainitust ja 16 senti madalamal eelmise aasta sama ajaga võrreldes ehk 3.50 dollari tasemel. Paar nädalat tagasi avaldatud AAA küsitluses osalenutest väitis 53%, et bensiinihind ei mõjuta nende reisiplaane Memorial Day ajal. Ülejäänud  küsitluses osalenutest 9% teeks kõrgemate hindade tõttu lühemaid sõite, 4% kasutaks reisimiseks muid transpordivahendeid ja 34% hoiaks teistest tegevustest kokku. Samu näitajaid võib üle kanda ka iseseisvuspäeva puhkuste hooajaks.

Sihtkohta jõudmiseks kasutatakse enamasti autot
Umbkaudu 35.5 miljonit ameeriklast, ehk 80% kõigist reisiplaanijatest,  kavatseb reisida tuleva puhkuse ajal autoga (Memorial Day ajal oli sama näitaja 30.7 miljonit). See on ühtlasi ka ca nelja protsendine tõus eelmise aastaga võrreldes (34.1 miljonit). Natukene üle 3.2 miljoni ameeriklase (kaheksa protsenti reisijatest) plaanib mainitud puhkuse ajal sihtkohta jõuda läbi lennuliinide (ca 9% rohkem kui samal ajal 2011. aastal). Ülejäänud kaheksa protsenti reisijatest ehk ca 3.6 miljonit inimest plaanib valitud sihtkohta jõuda teisi transpordivahendeid kasutades (nt rong, buss, kruiisilaev jne). Viimane on ühtlasi ka 10% tõus eelmise aastaga võrreldes.

Kallimad majutuskohtade hinnad
Vastavalt informatsioonile, mis tuleneb AAA Leisure Travel indeksist, on reisijatel oodata kolmetärnilistes majutuskohtades ca 4% hinnatõusu, 2011. aastaga võrreldes. Viimane tähendab, et reisijad kulutavad keskmiselt 164 dollarit öö kohta (eelmisel aastal 157 dollarit). Reisijad, kes soovivad peatuda kahetärnilistes majutuskohtades, peavad arvestama 9% hinnatõusuga ning tasuma ühe öö eest keskmiselt 120 dollarit. Nädalavahetusel auto rentimise eest tuleb ameeriklastel tasuda 9% eelmise aastaga võrreldes vähem ehk ca 40 dollarit.

Vahemaad aastaga tublisti kasvanud
Kui Memorial Day puhkuse hooajal vähenes nii lennuliinide kasutajate arv (-5%), kui ka reisi pikkus (150 miili vähem kui eelneval aastal), siis iseseisvuspäeva hooaja keskmiseks reisi pikkuseks prognoositakse   723 miili ehk 150 miili rohkem kui eelmisel aastal (573 miili). Suuresti mõjutab keskmise reisi pikkuse tõusu suurem lennureisijate arv, sest tavapäraselt on lennukiga reisides vahemaad pikemad kui autoga. Reiside osakaal, mis siirduvad kaugemale, kui 1500 miili, tõusis 18% tasemele (eelmisel aastal 10%), samal ajal, kui reiside osakaal, mis siirduvad lähemale kui 250 miili vähenes 28% tasemele (2011 aastal 35%).

Planeeritud kulutused
Kulutuste mediaantasemeks prognoositakse 749 dollarit inimese kohta ehk 7% vähem kui eelmisel aastal, kui näitaja oli 807 dollarit. Kulutuste tõusu nähakse pere külastamisega ja vaatamisväärsustega seotud tegevustes (4%), kuid ostlemise ja muude lõbustuste peale oodatakse 9% vähem kulutusi. Ameeriklaste osakaalult reisijate hulgas, kes teenivad alla 50 000 dollari aastas, oodatakse 5% langust, 26 protsendile kogu reisijatest. Vastukaaluks oodatakse $100 000 või rohkem teenivate ameeriklaste osakaalu tõusu kuue protsendi näol ehk 36% kogu reisijaskonnast.

Hoolimata maailma majanduses valitsevast ebakindlusest ei ole ameeriklased olukorra suhtes väga negatiivselt meelestatud. Majutuskohtade hinnatõusule ja Memorial Day puhkuse perioodi vahemaade lühenemisele vaatamata plaanivad ameerikalsed iseseisvuspäva hooajal pikemaid otsi sõita (kuid mõnevõrra vähem kulutada). Vahemaade pikenemine tuleneb enamasti küll lennuliinide kasutamise tõusust, kuid tänu soodsamale kütuse hinnale reisib eelmise aastaga võrreldes 4% rohkem inimesi siiski autoga.

Ivar Arulaid




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon