J.P. Morgan üritab investorite usaldust tagasi võita - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

J.P. Morgan üritab investorite usaldust tagasi võita

Kristiina Kirtsi

02.07.2012 11:50

Shutterstock

Peaaegu kaks kuud tagasi teatas USA suurima panga JPMorgani tegevjuht James Dimon, et nad on saanud ebaõnnestunud riskimaandamise strateegia tõttu kauplemisega vähemalt 2 miljardi dollari suuruse kahjumi. Alates sellest ajast on pangaga seonduv olnud kõrgendatud tähelepanu all, kuid mis on JPMorganist saanud selle uudise järgselt?

JPMorgan Chase & Co (JPM) teatas selle aasta 10. mail, et panga investeeringute juhtimise osakond on olnud seotud tehingutega, mille eesmärgiks oli seoses uute BASEL nõuete rakendumisega vähendada riskantsete varade mahtu. Seda otsustati aga teha läbi keerulise strateegia, mis nägi ette täiendavate positsioonide võtmist varasemate positsioonide kompenseerimiseks. Selle tulemusel aga kasvas investeeringute üksuse portfell (moodustab umbes 17% kogu panga varadest) suuremaks kui see algselt oli ja vähendamise asemel muutusid ka riskid keerulisemateks ning halvasti juhitavateks. Antud strateegia tulemusel sai pank mitme miljardi dollari suuruse kahjumi ning panga investeeringute juht Ina Drew lahkus.

Panga tegevjuht James “Jamie“ Dimon vahetas lisaks toonasele investeeringute juhile välja veel teisigi kahjumi tekkega seotud inimesi ning alustas osakonnas riskijuhtimise parandamist ning karmistas piiranguid. Lisaks on Dimon pidanud panga hiljutise kauplemisest saadud kahjumi kohta aru andma ka USA Kongressi ees. Kuigi Dimon on käinud Kongressi ees kaks korda, esimest korda 13. juunil Senati panganduskomitee ning teist korda 19. juunil Esindajatekoja panganduskomitee ees, siis ei ilmnenud teisel korral tema tunnistusest midagi uut.

Dimoni sõnul oleksid enamik suure kahjumi tekkeni viinud tehingutest olnud vastavuses kavandatavate Volckeri reeglitega, kuna JPMorgani eesmärgiks oli maandada portfelli riske ning see on antud reeglitega lubatud. Lisaks kinnitas Dimon, et vastupidiselt üldlevinud arvamusele, ei võta pank liigseid riske ega tegele spekuleerimisega, kuid mõnikord eksivad ka nemad. Seda, et panga õnnestumised kaaluvad üle ebaõnnestumised näitab ka see, et USA suurim pank ei pidanud globaalse finantskriisi ajal valitsuselt abi paluma, vaid suutis püsida kasumis. Lisaks omandati finantskriis ajal valitsuse survel kaks finantsasutust- Bear Stearns ning Washington Mutual.

Goldman Sachs Group tõstis hiljuti J.P. Morgani aktsia soovituse “osta“ peale lühiajalise hinnasihiga 42 dollarit ning panga aktsia lisati ka Conviction Buy nimekirja. Goldman viitas ostusoovituse andmisel soodsale riski-tulu investeerimise stsenaariumile. Samal ajal aga näiteks langetati Morgan Stanley aktsia soovitus “neutraalne“ peale ning panga aktsia eemaldati ka Conviction Buy nimekirjast, kuna Goldman Sachsi hinnangul on JPMorgani finantstulemuste lühiajalised väljavaated paremad kui Morgan Stanleyl. Lisaks on JPMorgani tugevuseks konkurendi ees ka parem riski ja potentsiaalse tootluse tasakaal.

Vaatamata mitme miljardi dollari suurusele kahjumile tuletisinstrumentidega kauplemisest, on järgnevalt on ära toodud viis põhjust, mille tõttu on panga aktsia hetkel soodne:

1) JPMorgani bilanss on üks tugevamatest USA suurpankade seas, sh panga varade maht ulatub 2.2 triljoni dollarini;

2) aktsia 3.3 protsendiline dividendimäär võib kasvada järgmise viie aasta jooksul märkimisväärselt, kui USA majandus lõpuks taastub ning kinnisvaraturu olukord paraneb;

3) keskmine hinnasiht panga aktsiat katva 29 analüütiku seas on 47 dollarit;

4) P/E, P/B ja P/CF suhtarvude põhjal kaupleb panga aktsia viie aasta madalaimate tasemete juures;

5) aktsia kaupleb 7 kordsel ettevaataval hinna-kasumi suhtel, mis jääb alla viie aasta keskmisele hinna-kasumi suhtele, milleks on 11.9.

Nagu jooniselt näha, siis eeldatav kauplemistegevusest saadud kahjum USA suurima panga tegevust otseselt ei ohusta, kuna lisaks kapitalile, on kauplemisest saadud kahjumitest suurem nii oodatav majandusaasta kasum kui ka laenukahjumite reservid.

Allikas: Seeking Alpha

Eelmisel nädalal muutusid aga pilved JPMorgani kohal taaskord tumedamaks, kuna halvimal korral võib panga kauplemiskahjum esialgse 2 miljardi dollari asemel ulatuda 9 miljardini. Üldiselt arvatakse, et kahjum ulatub 6-7 miljardi dollarini. Kahjum on suurenenud viimaste nädalate jooksul, kuna pank on tegelenud positsioonide sulgemisega ning väidetavalt on pooled neist suletud. Varasemalt teatas Jamie Dimon, et neil ei ole plaanis positsioonide sulgemisega kiirustada ning loodetavasti ei oma need aasta lõpuks enam märkimisväärset mõju panga majandustulemustele. Kui JPMorganil õnnestub sellel aastal positsioonidest väljuda, võidakse Rochdale Securities analüütiku Richard Bove hinnangul 2013. aastal teenida 22 miljardit dollarit puhaskasumit. Ehk rohkem kui ükski teine pank maailmas.

Kuigi JPMorgani poolt ei ole kommentaare kauplemiskahjumi täpse suuruse kohta avaldatud, siis teatas panga tegevjuht hiljuti Kongressi ees, et teises kvartalis jäädakse kasumisse. Kui ka kauplemiskahjum peaks ületama kvartalikasumit, mis viimastel kvartalitel on jäänud 3.5-5 miljardi dollari vahele, siis on pangal võimalik kauplemisest saadud kahjumit vähendada läbi kasumis olevate väärtpaberite müügi või laenuprovisjonide vähendamise. See, kas tegevjuhi lubadus ka tõeks osutub, selgub juba 13. juulil, kui pank avaldab teise kvartali tulemused.

Nädala aja jooksul pärast mitme miljardi dollari suuruse kauplemiskahjumi tekke avalikustamist langes JPMorgani aktsia ligi 17%, kuid nüüdseks on kaotus vähenenud umbes 12 protsendini. Panga turuväärtus on uudise järgselt vähenenud umbes 20 miljardi dollari võrra. S&P 500 aktsiaindeks on samal ajal langenud umbes 2%, seega on osaliselt turuväärtuse vähenemise põhjuseks ka aktsiaturgude langus. Kuigi vaatamata sellele on panga turuväärtuse langus olnud hetkel suurem kui halvima stsenaariumi oodatava kahjumi ning aktsiaturu languse koosmõju. JPMorgani aktsia ühe aasta graafik:

Allikas: StockCharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon