BRIC aktsiaturud ajalooliselt alahinnatud - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

BRIC aktsiaturud ajalooliselt alahinnatud

Oscar Rõõm

19.07.2012 09:21

Dreamstime

Arenevate BRIC riikide ehk Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina kiire kasv on toetanud globaalset majanduskasvu, kuid nüüdseks muutub nende majanduste jahtumine üha ilmsemaks. Tugevatest näitajatest hoolimata on investorid negatiivselt meelestatud, mis on tekitanud teadjamatele investeerimiseks äärmiselt soodsaid võimalusi.

Bloomberg kirjutab, et IMF-i andmetel on viimase kümnendi jooksul BRIC riigid näinud neljakordset kasvu – kui 2002. aastal oli BRIC kombineeritud SKT $2.8 triljonit siis nüüdseks on neljakordset kasvu näinud riikide panus globaalsesse majandusse ligi 20% ehk enam kui $14 triljonit ja aastaks 2020 on vastav osakaal juba 27%. Samal ajal on vastavate riikide kombineeritud aktsiaturgude väärtus langenud aga kolme aasta madalaimale tasemele $7.6 triljoni peale möödunud aasta $9.5 triljoni pealt, moodustades vaid 16% kõikidest maailma aktsiainvesteeringute mahust ja see on investoritele tekitanud viimase 7 aasta suurima valutasiooni vahe.

Viimati oli valuatsiooni vahe nii suur 2005. aastal, pärast mida tegi indeks 12-kuuga läbi 53% tõusuralli. Goldman Sachs Asset Management grupi juhatuse esimehe Jim O’neilli sõnul, kelle juhatada on $824 miljardi väärtuses investeeringuid, võivad BRIC riikide aktsiaindeksid tugeva SKT kasvu toel 2020. aastaks kahekordistuda

Graafik: iShares MSCI BRIC ETF (BKF)


Indeks on taastunud majanduskriisist 180% suuruse tõusuga, kuid on hakanud taas alla tulema ja võib viidata majanduskasvu aeglustumisele. 2012. aasta esimeses kvartalis kasvas BRIC riikide majandus märkimisväärsed 4.8%, kuid mis on siiski tunduvalt väiksem eelmise aasta 6.8% kasvust.  Viimase 10 aasta jooksul nägid BRIC riikide aktsiaturud $70 miljardi suurust raha sissevoogu, ent nüüd on investeeringud olnud 16 nädalat negatiivsed, kui investorid on Brasiilia turult välja tõmmanud $6.3 ja Venemaalt $5.8 miljardit. Langev aktsiaturg peegeldab investorite hirmu, et majanduse jahtumine jätkub. Paljude fondijuhtide arust on just aktsiahinnad ühed parimatest  indikaatoritest majanduskasvust ja ettevõtete kasumlikkusest.

Graafik: Venemaa SKT kasv (valge joon) ja Venemaa aktsiaindeks MICEX (oranž joon)

 

Brasiilia tarbija maksujõetus kasvas mais 30-kuu kõrgeimale tasemele ning eelmise aasta 2.7% kasv oli Ladina-Ameerika riikidest väikseim. Venemaa nafta ekspordimaht on kukkunud selle aasta jooksul 10%. India ja Hiina keskpangad alandavad intressimäärasid, et kasvule kaasa aidata ning Hiina majanduse 8.1% suurune aastane kasv on finantskriisi järgse perioodi aeglaseim. Märgid viitaksid justkui sellele, et BRIC on hädas kasvu jätkusuutlikkuse tagamisega, sest paljud suured riigi osalusega firmad peavad panema valitsuse huvid aktsionäride omadest ettepoole.  Näitena võib tuua Brasiilia naftaettevõtte Petrobras, mille turuväärtus on eelmise aasta $214 miljardi pealt tulnud alla $122 miljardi peale. Brasiilia valitsusel inflatsiooniga toimetulekuga aitamiseks müüb ettevõte kütust turuhinnast odavamalt.

BRIC riikidele annab hingamisvabadust madalamale tasemele tulnud inflatsioon, mis lubab keskpankadel kasvule kaasa aitamiseks intressimäärasid kärpida. Hiina alandas intressi selle aasta juunis ja juulis, Brasiilia on seda viimase aasta jooksul teinud 7 korda. Turgude kasvu toetavad ka arenenud riikides ajalooliselt madalad intressimäärad.

Graafik: Keskpankade intressimäärad

Brasiilia

Brasiiliat mõjutab hetkel enim Eurotsooni võlakriis, mille tõttu on ekspordimahud drastiliselt vähenenud ja survet lisavad ka langevad toorainete hinnad. Sisemajanduslike probleemidena paistab silma keerukas maksusüsteem ja valitsuse suutmatus kontrollida riigis valitsevat ebavõrdsust. Riigi infrastruktuur on samuti veel kesine, kuid 2014. aastal toimuv jalgpalli MM annab lootust, et olukord võetakse tähelepanu alla.

Venemaa

Venemaa suurimaks komistuskiviks võib olla stagneeruv poliitiline maastik, kuid hetke olukord annab lootust, et vajaminevad reformid viiakse Putini käe all siiski edukalt läbi. Reformid on hädavajalikud, et meelitada rohkem välisinvesteeringuid, sest oma peaaegu olematu keskklassiga sõltub Venemaa jätkuvalt liigselt toorainetest, eriti naftast.

India

India paistab teiste BRIC riikide seast silma suurima avaliku sektori võlakoorma ja SKT suhtega. India sõltub suurel määral välisinvesteeringutest, mis hetkel on valitsuse poolt ehk liiga rangelt reguleeritud, sest muudab turule sisenemise ettevõtetele väga raskeks. India jaoks on kriitiline hoida vähemalt 6% suurust kasvu, et toime tulla võlakoormaga ja tagada kiirelt kasvavale rahvastikule elamiskõlblikud tingimused.

Graafik: BRIC riikide avaliku sektori võlg (helesinine) ja eelarve defitsiit (tumesinine)

Hiina

Maailmas suuruselt teine majandusvõim Hiina võib lähiajal USA-st mööduda. Nagu Indialegi omaselt, on Hiinal vaja säilitada ligi 8% suurust kasvu, et püsida kannul populatsiooni kiirel kasvul. Erinevus seisneb aga selles, et Hiina ei sõltu niivõrd välisinvesteeringutest kui valitsuse doteerimistest, see aga põhjustab taas raskusi ettevõtetele, kes soovivad Hiina turule siseneda. Kasvu tagamiseks peaks Hiina varem või hiljem piirid avama, et vältida ressursside raiskamist ebatõhusate koduste ettevõtete toetamisele. Hiina jooksevkonto ülejääk on investeeringute tõttu hakanud küll kahanema, kuid ülejääk on teistest riikidest tunduvalt suurem.

Graafik: Hiina jooksevkonto ülejääk

 

Hoolimata probleemidest, millega silmitsi seistakse, oodatakse riikidelt jätkuvalt väga tugevat kasvu ning just see teeb olukorra investorite jaoks eriti soodsaks. Hetkel rõhuv ebastabiilne makrokeskkond on surunud aktsiaindeksid väga madalale, arvestamata nendes riikides peituvat potentsiaali jätkata kasvu ja seeläbi muutuda järgmise kümnendi jooksul maailma juhtivateks majandusteks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon