Google'i kasvav impeerium - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Google'i kasvav impeerium

Oscar Rõõm

26.07.2012 10:05

Dreamstime

1998. aasta sügisel Stanfordi ülikooli doktorantide Larry Page ja Sergei Brin poolt loodud tarkvaraettevõtte Google’i turuväärtuseks on nüüdseks enam kui $200 miljardit, mis paigutab ta selle aasta juulikuu seisuga USA ettevõtete seas suuruselt 10. kohale. Maailma populaarseim otsingumootor ja enim külastatavaim veebileht on muutunud nii mõjuvõimsaks ja igapäevaseks, et juba 2003. aastal kanti sõna "google" Oxfordi ingise keele sõnastikku tegusõnana, mis tähistabki Google'i abil Internetis informatsiooni otsimist.

Ettevõte, mis rajati eesmärgiga organiseerida kogu maailma informatsioon ning muuta see kättesaadavaks ja kasutatavaks kõigile, on maha käinud pika tee. Läbi aastate on Google'it saatnud ülikiire kasv, mis on aidanud kaasa tooteportfelli laienemisele otsingumootorist mobiilseadmetele mõeldud operatsioonisüsteemini ja ka veebibrauserini. Kasv ja uued tooted tulevad lisaks paljudele partnerlussuhetele ka edukatest ja tähelepanuväärsetest ülevõtmistest, mida Silicon Valleys pesitsev ettevõte armastab harrastada. 2004. aastal omandati Keyhole, kelle arendatav tarkvara võimaldas maakaarte kolmemõõtmeliselt vaadata ja juba järgmisel aastal tutvustati avalikkusele Google Earth'i. 2006. aastal osteti $1.65 miljardiga YouTube ning 2007. aastal $3.1 miljardiga internetiturundaja DoubleClick, samal aastal soetati ka GrandCentral hinnaga $50 miljonit, millest kujundati telekommunikatsiooni teenus Google Voice. Selle aasta sees osteti protsessoritootja Agnilux ja $100  miljoniga sotsiaalmeedia platvorm Meebo, edendamaks sotsiaalvõrgustikku Google+, millel viimaste andmete kohaselt on 250 miljonit registreeritud kasutajat, kuid nädalas leheküljel veedetud aeg piirdub kasutajatel keskmiselt 3 minutiga, vastav arv Facebook'i kasutajatel on 7 tundi.

Viimase aja tähtsaimaks sündmuseks võib pidada Motorola Mobility ülevõtmist, mis viidi lõpuni selle aasta 22. mail. Tehingu suuruseks on rekordilised $12.5 miljardit, tehes sellest läbi aegade Google'i suurima ostu. Ettevõtte tegevjuht Larry Page kirjeldas seda kui strateegilist käiku, tugevdamaks patendiportfelli, mis on telefoniturule suundumisest saati olnud konkurentide tiheda tule all ning  sellest tulenevalt käiakse kohtu vahet nii Apple'i kui ka Microsoftiga.

Google'i tulu nutitelefonide turult tuleb peamiselt Android platvormile kujundatud kaardi- ja otsinguteenuste pakkumisest. Mobiilsete otsingute arv kasvas 2011. aastal 144% võrra ning võib analüütikute prognooside kohaselt aastaks 2016 olla ca $10 miljardi suurune äri. Sarnaselt arvutis tehtud otsingutele on mobiilsete otsingute turuliider Google, omades ligi 97% globaalsest turust.

Graafik: Mobiilsete otsingute globaalne turujaotus


Allikas: StatCounter

Tihe konkurents ja telefonitootjate vajadus eristuda võib aga tähendada peatset Androidi platvormi kõrvalejäämist. Esimese sammu astus Samsung Electronics, kes eelmise aasta lõpus sõlmis koostöölepingu Microsoftiga. Amazon, kes oma e-raamatute lugemisseadmetel kasutab Androidi, on teinud tarkvaras nii põhjalikud muudatused, et tavakasutaja ei tunne lugejas ka parima tahtmise korral Androidi ära. Motorola soetamine annab Google'ile soodsa võimaluse ise riistvara toota ja juba olemasolevat tarkvara jätkuvalt turgudele pakkuda. Olukorda sandistab aga fakt, et Motorola turuosa nutitelefonide seas on vaid kesised 4% ning firmadele, kes ei ole just Apple, on nutitelefonide turul kasumimarginaalide saavutamine ääretult raske. Kui otsinguteenuste äris, kus Google ennast kõige mugavamalt tunneb kõiguvad brutomarginaalid 70% kandis, siis Motorola marginaalid olid 2011. aastal negatiivsed.

Graafik: Mobiilitööstuse hinnanguline turuväärtus 2012. aasta juulis (Google/Motorola halli värvi)

Allikas: Mobiili aplikatsioonide konsultatsioonifirma Asymco

Ettevõtte finantstulemused on olnud investoritele meelepärased ja peegeldavad kiiret kasvu. Äsja avaldatud 2012. aasta teise kvartali tulemuste põhjal kasvas käive 35% (YoY) $12.21 miljardini, millest $10.52 miljardit ehk ca 86% tuli reklaamipindade müügist ning $1.2 miljardit kogunes Motorolalt. Puhaskasum oli $2.7 miljardit vs eelmise aasta $2.5. Reklaami klikkide hind vähenes 16% (YoY), kuid klikkide arv seevastu kasvas 43% (YoY). Vaba rahavoog ulatus teises kvartalis $3.48 miljardini. Vastukaaluks võib tuua teise suure otsingumootori Yahoo!, kelle teise kvartali käive oli 1% allpool $1,2 miljardi juures eelmise aastaga võrreldes ja tegevustulud lausa 71% madalamal,  eelkõige aktsiate tagasiostu tõttu

Graafik: Google'i kvartaalne käive

Lisaks märkimisväärsele rahavoole on ettevõtte bilansis raha ja ekvivalente $50 miljardi väärtuses ning pikaajalisi kohustusi vaid  $5 miljardit. Vabade varade maht on 2009. aastaga võrreldes kahekordistunud ning ületab IBM'i ja Intel'i kombineeritud rahamahud. Hetkel on Google ainus üle $125 miljardilise turuväärtusega USA tehnoloogiaettevõtte, kes ei maksa dividende. Ettevõtte aktsia kaupleb 18 kordsel hinna ja kasumi suhtel. Viimase aasta jooksul on aktsiahind võrdlemisi volatiilne olnud, kuid viimase tõusu toel on kaotatud vaid 0.56% aastatagusest hinnatasemest.

Graafik: Google'i aktsiahinna üheaastane graafik


Allikas: Bloomberg

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon