Samsungi kiiret kasvu veavad nutitelefonid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Samsungi kiiret kasvu veavad nutitelefonid

Kristiina Kirtsi

21.08.2012 09:29

Shutterstock

Maailma suurim mobiiltelefonide tootja Samsung Electronics kuulub hetkel nutitelefonide suure nõudluse tõttu kiiremini kasvavate ettevõtete hulka maailmas. Käibe järgi maailma suurim tehnoloogiaettevõte prognoosib ka lähitulevikus nutitelefonide nõudluse kasvu jätkamist ning seeläbi ka ettevõtte kasvu jätkumist.

Hoolimata globaalse majanduskasvu aeglustumise tõttu vähenenud tarbijate kulutustest teatas eelmise kuu lõpus Lõuna-Korea tehnoloogiaettevõte rekordilisest teise kvartali puhaskasumist, mis saavutati tänu uute Galaxy nutitelefonide müügi kasvule. Kvartalis müüdi 90.4 miljonit telefoni ehk 29.5% rohkem kui aasta tagasi. Nutitelefonide osakaal kogu Samsungi mobiiltelefonide müügist tõusis teises kvartalis 50.4% peale ehk 45.6 miljoni ühikuni. Mis ühtlasi tähendab ka seda, et minutis müüakse 380 Samsungi nutitelefoni. Võrdluseks, Apple müüs teises kvartalis umbes poole vähem ehk 26 miljonit iPhone’i. Mobiiltelefonide üksuse, mis annab umbes 60% ettevõtte ärikasumist, kasum rohkem kui kahekordistus teises kvartalis. Sellele aitas kaasa ka kõrgem keskmine nutitelefonide müügihind. Kuigi üksuse ärikasumi marginaal langes kvartalis 17.4% peale eelmise kvartali 18.4% pealt.

Kuigi Samsungi juunis lõppenud kvartali puhaskasum kasvas 48% võrreldes aastatagusega ehk rekordilise 5.2 triljoni vonnini (4.5 miljardit dollarit), jäi see alla analüütikute 5.5 triljoni vonni suurusele ootusele. Võrdluseks, Samsungi teise kvartali kasum moodustab vaid poole Apple’i viimase kvartali 8.8 miljardi dollari suurusest kasumist. Lõuna-Korea ettevõtte 37 protsendiline kasumimarginaal on samuti madalam USA konkurendi 43 protsendist. Ootustele jäi alla ka Samsungi 47.6 triljoni vonnini ehk 21% kasvanud käive. Ootusi ületas aga ärikasum, mis kasvas kvartalis 79% ehk rekordilise 6.72 triljoni vonnini. Võrreldes teiste kvartalitega, on antud kvartal tavaliselt tehnoloogiaettevõtete jaoks aastas kõige vaiksem.

Allikas: Samsungi kvartaliaruanded

Samsungi äritegevus jaguneb neljaks valdkonnaks, milleks on tarbeelektroonika (kodumasinad ja televiisorid), IT ja mobiilside, pooljuhtide tootmine ning lameekraanide tootmine. Mobiiltelefonide, televiisorite ning arvutite mälukiipide tootmises ollakse turuliidrid. Tootegruppide lõikes annab 50% käibest IT ja mobiilside, 25% tarbeelektroonika üksus ning ülejäänud neljandiku moodustab pooljuhtide ning ekraanide paneelide tootmise üksus. Regioonide lõikes teenitakse 29% käibest Ameerikas, 24% Euroopas, 17% Aasias, 16% koduturul ning 14% Hiinas. Samsungi turuväärtus ulatub 175 miljardi dollarini, mis on vaid kolmandik USA tehnoloogiaettevõtte Apple’i 591 miljardi dollarini ulatuvast turuväärtusest.

Turu-uuringute ettevõtte Gartner eelmisel nädalal avaldatud uuringu andmetel müüdi 2012. aasta teises kvartalis maailmas 419 miljonit mobiiltelefoni, mida on 2.3% vähem kui aasta tagasi. Samal ajal aga kasvas globaalne nutitelefonide müük 42.7%, ulatudes 154 miljoni ühikuni. Lõuna-Korea mobiiltelefonide tootja kasvatas oma turuosa konkurentide Nokia ning Apple’i ees selle aasta teises kvartalis aga veelgi. Samsung müüs teises kvartalis 90.4 miljonit mobiiltelefoni, suurendades oma turuosa 21.6% peale. Samal ajal aga langes Nokia turuosa 19.9% peale ning Apple’i turuosa kasvas 6.9% peale. Lõuna-Korea ettevõtte turuosa suurendamisele on tulnud kasuks strateegia müüa telefone mitmes erinevas hinnaklassis läbi agressiivse turunduskampaania. Erinevalt näiteks Apple’ist, mis keskendub ainult kõrgemat kasumimarginaali võimaldava kõrgema hinnaklassi telefonidele.

Allikas: Gartner

Operatsioonisüsteemide järgi on globaalse nutitelefonide turu liider 64 protsendiga Android, mille turuosa võrreldes aastatagusega kasvas 20.7 protsendipunkti võrra. Märkimisväärne on see, et veel 2009. aasta teises kvartalis oli Androidi turuosa alla 2 protsendi. Enimmüüv Androidil põhinev toode oli teises kvartalis Samsungi Galaxy S III nutitelefon. Teisel kohal oleva Apple’i iOSi turuosa kasvas samal ajal 0.6 protsendipunkti võrra ehk 18.8 protsendi peale.

Seni, kuni Apple ei ole turule toonud oma järgmist iPhone’i, on Samsungilt loota veelgi paremaid finantstulemusi ning ettevõte prognoosib kolmandas kvartalis nutitelefonide nõudluse kasvu jätkumist. Tänu Galaxy S III nutitelefoni jätkuvalt heale müügile prognoosivad analüütikud ettevõtte septembris lõppeva kvartali ärikasumi kasvu rekordilise 8 triljoni vonnini. Uut Galaxy S III nutitelefoni müüdi esimese kahe kuuga 10 miljonit ning analüütikud prognoosivad, et kolmandas kvartalis müüakse seda 15-20 miljonit. Lisaks prognoosivad analüütikud samas kvartalis mobiiltelefonide üksuse ärikasumi kasvu 4.8 triljoni vonnini.

Ettevõtte tegevuse juures on riskiks globaalse majanduskasvu täiendav aeglustumine, mis läbi tarbijate kulutuste languse vähendab ettevõtte toodete müüki. Nõudluse vähenemine Euroopas toob kaasa kallima hinnaklassi nutitelefonide müügi kasvu aeglustumise. Samuti oodatakse Apple’i uue iPhone turuletuleku korral nõudluse mõningast vähenemist Samsungi toodete järele. Riskiks on ka käimasolevad kohtuvaidlused Apple’iga ning patendivaidlusi on ettevõtete vahel neljal erineval kontinendil käimas üle kolmekümne. Samas ei ole Apple’i toodete kopeerimise üle käivad kohtuvaidlused tõkestanud ettevõtete vahelisi ärisidemeid ning Samsung varustab oma USA konkurenti jätkuvalt kiipide ning ekraanidega. Väidetavalt koosnevad iPhone’id ning iPad’id neljandiku ulatuses Samsungi poolt toodetud osadest.

Kuigi Samsungi lameekraanide üksust survestab tugev konkurents, jõuti vedelkristallekraanide hindade stabiliseerumise tõttu selle aasta teises kvartalis taas kasumisse. Kolmandas kvartalis prognoosib ettevõte aastalõpu ostuhooaja ettevalmistuste tõttu lameekraanide paneelide nõudluse kasvu. Suurimat muret valmistab endiselt ettevõtte pooljuhtide tootmise üksus, kuna personaalarvutite turu nõrkuse tõttu on nõudlus mälukiipide järele endiselt väike. Samas võiks Elpida Memory pankrotistumise järel väheneva konkurentsi tõttu ka selles valdkonnas pööret paremuse poole näha. Samal ajal kui uue iPhone turuletulek aeglustab Samsungi mobiiltelefonide üksuse kasumi kasvu, suurendab see pooljuhtide üksuse kasumit, kuna suureneb Apple’i nõudlus ettevõtte komponentide järele.

Erinevalt ettevõtte edust nutitelefonide turul, omatakse tahvelarvutite turul märksa tagasihoidlikumat positsiooni, kus selle aasta andmetel on Samsungil 10 protsendiline turuosa. Turuliider on Apple’i iPad 64 protsendilise turuosaga. Eelmisel nädalal tõi Lõuna-Korea elektroonikatootja turule uue tahvelarvuti Galaxy Note 10.1, millega püütakse oma turuosa suurendada.

Kui 2010. aastal tõusis Samsung Electronicsi aktsia Lõuna-Korea börsil 18.8% ning 2011. aastal 11.5%, siis viimase 12-kuu jooksul on aktsia teinud märkimisväärse tõusu, kasvades ligi 90%. Sellel aastal tegi aktsia ka oma kõigi aegade tipu 1.418 miljoni vonni juures. Ettevõtte aktsia kaupleb 9.3 kordse jooksva majandusaasta kasumi juures. Samsungi aktsia ühe aasta graafik:

Allikas: BigCharts.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon