Rollover valuutaturul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Rollover valuutaturul

LHV Pank

25.09.2012 15:02

Rolloveri mõiste on valuutaturul kauplejate jaoks oluline põhimõte ja ühtlasi carry trade’i aluseks. Lühidalt võetuna on rollover intress, mida kaupleja maksab või talle makstakse üleöö hoitavate positsioonide eest. Mõnikord kasutatakse rollover mõiste asemel sünonüümi swap rates.

Eelmises artiklis sai spot tehing defineeritud kui koheselt tehtav tehing, mis hõlmab kahe erineva valuuta vahetust hetkel kehtiva kursi juures ja tehing arveldatakse reeglina kahe pangapäeva pärast. Iga positsiooni avamisega kaupleja ostab ühte valuutat ja müüb samal ajal teist valuutat. Su positsioon teenib seega intressi selle valuuta pealt, mida oled ostnud, ja pead maksma intressi selle valuuta pealt, mida oled müünud. Nende kahe vahe on see, mis kantakse sinu kontole või võetakse sinu kontolt maha – olenevalt sellest, kumma valuuta intress on suurem – iga päev positsioonide „ülerullimise“ hetkel, milleks on kell 17 New Yorgi aja järgi. Kui positsioon sulgeda või uus positsioon avada enne ülerullimise hetke, siis intresse ei lisandu.

Nii mõnigi kaupleja avab ainult positsioone, mille korral on neil võimalik teenida rolloveri tasu, mis võib kujuneda arvestatavaks summaks, kui võtta arvesse ülimadalaid tagatisnõudeid, mis valuutakauplemisega reeglina kaasnevad. Pikemalt avatuna hoitavaid positsioone, eesmärgiga teenida intressimäärade erinevuse pealt, nimetatakse carry trade’iks, mis on ühtlasi üks populaarsemaid kauplemise strateegiaid. Samal ajal tuleb meeles pidada, et tegemist pole riskivaba tehinguga. Esiteks kõigub valuutakurss ise, mis võib tehingu hoopis kahjumisse viia. Teiseks võivad intressimäärad muutuda ja seega võib ka saadav või makstav intress muutuda. Kokkuvõttes peab selle strateegia korral pidevalt intressimääradel ja ühtlasi ka üldisel turusentimendil silma peal hoidma.

Oluline on välja tuua kolmapäevased rolloverid. Nimelt kuna valuutaturg on reeglina kahepäevase väärtuspäevaga, mis tähendab, et tehingud arveldatakse kaks päeva pärast avamist/sulgemist, siis kolmapäevased positsioonid rullitakse üle neljapäeva. Ja neljapäevaste positsioonide arveldamine toimuks laupäeval, aga kuna laupäeval on pangad reeglina suletud, siis rullitakse positsioonid üle nädalavahetuse esmaspäeva, millest tulenevalt sisaldab kolmapäeva rolloverid kolme päeva intresse. Laupäeval ja pühapäeval hoitavate positsioonide pealt rolloverit ei arvestata ja lisaks võivad ka erinevad pühad mõjutada rolloverite kalendrit.


Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon