Mis on juhtunud Hewlett-Packardiga? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mis on juhtunud Hewlett-Packardiga?

Oscar Rõõm

08.11.2012 09:56

Shutterstock

Juba 1939. aastal garaažis rajatud Hewlett-Packard on rahvusvaheline infotehnoloogia ettevõte,  mis pakub tarkvara tooteid ja teenuseid nii eraisikutele kui ettevõtetele. Ettevõte, mis sai nime oma loojate järgi, on  nüüdseks maailma juhtiv arvutitootja, kes tegutseb pea igas riigis. Viimased viis aastat on HP olnud ca 18% suuruse turuosaga personaalarvutite liider ning 2010. aastal ütles tollane tegevjuht Mark Hurd, et tegu on maailma suurima IT firmaga, kes ei ole veel oma täit potentsiaali saavutanud. Kaks aastat ja kaks tegevjuhti hiljem teenib HP aga miljardites kahjumeid ning aktsiahind on kukkunud viimase 10 aasta madalaimale tasemele, viies firma turuväärtuse kunagise $100 miljardi pealt vaid $27 miljardi peale.

Graafik: Personaalarvutite globaalne turujaotus 2011. aastal

Allikas: Gartner

HP on läbi aegade kätt proovinud paljude erinevate toodete ja teenustega, millest vaid vähesed on muutunud osaks HP põhitegevusest. Kui tavainimesele meenub HP nimega esimesena laua- ja sülearvutid ning ka printerid, siis tegelikkuses on ettevõtte haare palju laiem ning lisaks riistvarale  tegeletakse ka tarkvara arendamisega. Hewlett-Packard on oma äri jaotanud neljaks suureks tükiks: personaalarvutid ja elektroonika, pildistamise ja printimisega seonduv tarkvara ning riistvara, ettevõtete serverid ning muud teenused, mille alla kuulub andmete ladustamine, IT ohutus ja ka konsultatsioon. Lisaks eraisikutele ja ettevõtetele, on HP ka tihedalt seotud avaliku sektoriga ning pakub IT-lahendusi haiglatele, koolidele ning isegi USA kaitsejõududele.

Graafik: HP käibejaotus tootegruppide kaupa ning geograafiliselt


Allikas: Ettevõtte 2012 Q3 aruanne

Globaalsest haardest ja laiast tooteportfellist hoolimata on HP sattunud kitsikusse. Viie aastaga on olukord ettevõttes pea peale pööratud ja praeguse tegevjuhi Meg Whitmani sõnul on HP jännis aegunud toodete ning halvasti toimivate firmasiseste protsessidega. Samuti polevat neil varrukas enam ühtegi trumpi peidus. Viie aasta jooksul on suudetud muuta tollane $5.1 miljardi suurune kasum $5.8 miljardi suuruseks kahjumiks ning võlakoormat on sama perioodi jooksul viiekordistatud, ulatudes nüüd $24.1 miljardini.

Firma on hiljuti olnud suurte muutuste keerises: 2005. aastast alates on HP tegevjuhina figureerinud neli erinevat inimest ning viimase kahe aasta jooksul on üle 24 inimese juhtivatelt positsioonidelt lahkunud. Whitmani sõnul ongi juhtkonna pidev muutumine ettevõtte suurim väljakutse. Olukorda ei muuda paremaks ka tõsiasi, et erinevate tegevjuhtide strateegiad olid nii erinevad, et tekitasid ettevõttele palju vastuolusid. Näiteks liitis 2005. aastal tegutsev tegevjuht Fiorina HP personaalarvutite ja printerite äri kokku, juba sama aasta teises pooles juhitooli ülevõtnud Hurd ajas aga ärid taas lahku. 2010. aastal firma eesotsas olev Apotheker tuli ja kuulutas välja plaani, millega lõpetab HP personaalarvutite äri üldse ära, kuid 2011. aastal troonile tõusnud Whitman tühistas selle plaani.

Graafik: Ettevõtte kvartaalne käive ning aktsiapõhine kasum


Allikas: Ettevõtte 2012 Q3 aruanne

Ka organisatsiooni madalamatel tasemetel  pole millegagi kiita ning töötajate moraal on madal. Lisaks pidevatele palgakärbetele on 2005. aastast alates lahti lastud ca 75 000 töötajat ning lähitulevikus kaotatakse veel 29 000 töökohta ehk 349 000 töötaja suurust tööjõudu kärbitakse 8% võrra. Whitman on oma väljaütlemistes tõotanud tegevjuhi positsioonile jääda ning usub, et stabiilne strateegia ja juhtkond suudavad ajapikku ka töötajate moraali tõsta.

Firma allakäigule on oma panuse andnud ka vähene investeering. Kuigi Hurd suutis oma valitsusajal stabiilselt HP kasumlikkust parandada, tuli see kasumlikkus põhiliselt teadus- ja arendustegevuste arvelt, mida kärbiti ca $500 miljoni võrra. Enim kärbiti kulusid ettevõtte teenuseid pakkuvas osakonnas, mis hõlmas ka eelpool mainitud tuhandete töökohtade kaotamist $13 miljardi suuruses ülevõtmises, mille käigus osteti 2008. aastal Electronic Data Systems. EDS-i ärimudel oleks aga potentsiaali realiseerimiseks vajanud suurel hulgal lisainvesteeringuid: hoonete, riistvara ning inimeste jaoks. Ebaõnnestunud ülevõtmisest tulenevalt jäädi ilma paljudest võimalikest pikaajalistest konsultatsiooni lepingutest, mida HP oleks hädasti vajanud. Hiljuti ei nõustunud ka HP neli suurimat klienti oma lepingut jätkama, vaid pöördusid mujale. Kuidas plaanib olukorda lahendada Whitman? 29 000 inimese koondamisest säästetav raha plaanitakse investeerida arendustegevusse ning firma plaanib rakendama hakata uut tarkvara, millega majandada oma müügitegevust ning inimressursi vajadusi.

Tähtsaks faktoriks on olnud ka sularaha ebaefektiivne kasutamine. Läbi mitmete ülevõtmiste ning aktsiate tagasiostu programmi raames on tulutult kulutatud kümneid miljardeid dollareid. HP jääb oma $9 miljardi suuruse rahavaruga selgelt alla oma rivaalidele Oracle'ile ja Cisco'le, kellel on vastavalt $32 ja $49 miljardit vaba raha. $20 miljardi suurune aktsiate tagasiostu programm on olnud tulutu ning aktsiahind on langenud 10 aasta madalaimale tasemele. Kõik hiljuti toimunud kolm ülevõtmist on samuti olnud ebaõnnestumised. $13 miljardi eest soetatud EDS-i tehingust läks mahakandmisele $8 miljardit, $1.2 miljardiga ostetud mobiiltelefonide tootja Palm lõpetas juba aasta pärast tegevuse ning $10 miljardi eest ostetud tarkvaraettevõte Autonomy müügitulu on kiirelt langemas. Lähitulevikus plaanitakse Whitmani juhtimisel aktsiate tagasiostu programmi mahtu vähendada või see täielikult peatada ning ka suurematest ülevõtmistest hoitakse esialgu kaarega eemale, et ettevõtte võlakoormat järk-järgult vähendada.

Graafik: Ettevõtte sularaha dünaamika


Allikas: Ettevõtte 2012 Q3 aruanne

Viimase punktina võib välja tuua ettevõtte tooted ise. Tahvelarvutite ja nutitelefonide kättesaadavuse tõttu langes globaalne personaalarvutite müük ainuüksi viimases kvartalis 8% ning HP turuosa on 2011. aasta 17.4% pealt langenud 15.9% peale. Printerite ning serverite müük vähenes samal perioodil 3% võrra. 2012. aasta  üheksa kuu põhine käive on langenud $5 miljardi võrra $90.4 miljardi peale. Müügitulu langedes on kulud aga kasvanud, sest koondamistest hoolimata suurendas HP 2011. aastal tööjõudu 25 000 inimese võrra. 2012. Tegevjuht Meg Whitman on kulude vähendamiseks asunud innukalt liiga sarnaseid tooteid ära kaotama, näiteks loobutakse pooltest 2100-st erinevast toodetavast laserprinterist.

Hoolimata hetkel esinevatest komplikatsioonidest tuleb arvestada, et HP on pika ajaloo ja suurte kogemuste pagasiga ettevõte, mis võib stabiilse juhtkonna all ennast uuesti tõestada. Ettevõte on seadnud Meg Whitmani käe all sammud kindlas suunas ning rakendab radikaalseid meetmeid, et taastada konkurentsivõimelisus ning kasumlikkus ja kes teab, ehk sealjuures ka kunagine hiilgus.

Graafik: HP 5-aasta hinnagraafik


Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon