Eest ära BRIC, siit tuleb MIST - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Eest ära BRIC, siit tuleb MIST

Oscar Rõõm

15.11.2012 10:59

Shutterstock

2001. aastal tõi Goldman Sachs Asset Managementi juhatuse esimees käibele akronüümi BRIC riigid, ehk Brasiilia, Venemaa, India ja Hiina. 11 aastat hiljem on see termin tuntud kõikidele investoritele ja vastavate riikide majanduslikus võimus on raske kahelda. Ometi on pead tõstmas uus lühend MIST, mille all mõeldakse järgnevaid arenevaid riike: Mehhiko, Indoneesia, Lõuna-Korea ning Türgi, kelle kombineeritud SKP on viimase kümne aasta jooksul kahekordistunud, edestades nüüdseks isegi Saksamaad ning kelle kasvukiirus ületab isegi BRIC riikide oma.

Termini tõi käibele sama härra, kes populariseeris ka BRIC riike, Jim O'Neill, kelle sõnul on MIST riikidel kõik tingimused kiireks kasvuks täidetud: soodne demograafiline olukord, tõusev tootlus, kaubandusbilansi ülejääk ning usaldusväärne eelarvepoliitika. Kuigi MIST riikide $3.9 triljoni suurune SKP moodustab vaid kolmandiku $13.5 triljoni suurusest BRIC riikide majandustest ning rahvastiku arv on vaid 500 miljonit võrreldes 2.9 miljardiga, siis kasvunumbrites tehakse BRIC riikidele silmad ette. Ladina-Ameerika suuruselt teise majanduse ehk Mehhiko kasv on tänu autode ekspordile edestanud kaks aastat järjest Brasiiliat, kelle ekspordid on Hiina majanduse jahtumisest tulenevalt olnud langevas trendis. Indoneesia suutis teises kvartalis suurenenud kodumaiste kulutuste ning investeeringute najal saavutada 6.37% suuruse kasvu, kuigi analüütikud prognoosisid kasvu aeglustumist. Hetkel moodustab kõigi nelja riigi SKP 1% suuruse osa globaalsest SKP-st ning järgmise kümnendi jooksul peaks see arv oluliselt suurenema.

Graafik: BRIC vs MIST

Majanduskasv ja investeeringute arv peegeldub ka aktsiaindeksites, kui MSCI BRIC indeks on selle aasta algusest tulnud 2% võrra alla, siis MSCI Türgi indeks kaupleb tervelt 30% kõrgemal, Mehhiko indeks on aasta algusest tulnud 10% võrra ülespoole võrreldes Brasiilia IBOV indeksi 2.8% suuruse tõusuga ning Indoneesia ja Lõuna-Korea aktsiaindeksid on tõusnud vastavalt 13.85% ja 3.74%. Kui 2001 – 2010 perioodil investeeriti BRIC riikide aktsiatesse üle $67 miljardi, siis 2011. aastal tõmbasid investorid turult välja $15 miljardit ehk suurima summa alates 1996. aastast ning käesolev aasta kujuneb see number isegi suuremaks. Kapitali väljavoolu eest pole ka MIST riigid loomulikult kaitstud - kui 2012. aasta esimeses pooles lisandus Türgi ja Indoneesia investeerimisfondidesse kokku $227 miljonit, siis Lõuna-Koreast tõmmati välja $1.33 miljardit ning Mehhikost $115 miljonit.

Graafik: Mehhiko MEXBOL, Lõuna-Korea KOSPI, Türgi XU100 ja Indoneesia JCI aktsiaindeksite ühe-aasta graafik

Allikas: Bloomberg

Miks siis liigutakse BRIC riikide juurest MIST riikide juurde? Põhjuseid on mitmeid, kuid enim on hakanud ilmselt investoreid hirmutama BRIC riikide majanduskasvu aeglustumine. Isegi Hiina, kes on BRIC riikidest suurim, on hakanud ilmutama jahtumise märke ning kahekohaliste kasvunumbriteni enam ei ulatuta. Hiina kasv tugineb investeeringutele ning ekspordile, millest viimane on majanduskriisi tõttu kõvasti kannatada saanud. Lisaks on valitsuse tugevale kontrollile ettevõtlus ning erasektor väga väike ja innovatsioonist jääb seetõttu puudu. Viimaste avaldatud prognooside kohaselt võib 2012. aasta majanduskasv olla Hiinas viimase 20 aasta madalaim. Venemaa ja Brasiilia, kelle majandus sõltub suurel määral toorainetest, on samuti libedal teel. Venemaa, kes on maailmas suuruselt teine naftaeksportija, kannatab langeva ekspordi ning kapitali väljavoolu all. Majanduskasv on eelmise aasta 4.3% pealt tulnud alla 3.5% peale ning kapitali väljavool oli 2012. aasta teises kvartalis $22 miljardit. Ladina-Ameerika imelapse Brasiilia majanduskasv on kukkunud 2010. aasta 7.5% pealt vaid 2.7% peale 2011. aastal. Lisaks ekspordisurvele kannatatakse ka muude probleemide käes: vähene investeering infrastruktuuri, kõrge inflatsioon ja intressimäärad. Mida on aga vastukaaluks pakkuda MIST riikidel?

Mehhiko

Hiinas tõusvate tootmiskulude tõttu on Mehhiko muutunud ettevõtetele eelistatumaks paigaks. Suureks boonuseks on ka riigi paiknemine USA külje all, kes on maailma suurima majandusena ka Mehhiko suurim kaubanduspartner. Selle aasta kasvuks prognoosivad analüüsivad 3.5%, mis on pea kaks korda suurem Brasiilia 1.9% suurusest prognoositavast kasvust. Lisaks plaanib detsembrikuus troonile tõusev uus president Enrique Pena-Nieto avada kasvu kiirendamiseks nafta- ja gaasisektor ka eraettevõtetele.

Indoneesia

Indoneesia SKP kasvas 2011. aastal 6.5% ning paistab silma kõrge kirjaoskuse tasemega, noore elanikkonna ning jätkuva jooksevkonto ülejäägiga. Investeeringute maht Indoneesia aktsiatesse kasvas 2010. aasta $787 miljoni pealt $2.13 miljardini 2011. aastal. Viimase kaheksa kuu jooksul hindasid Fitch ja Moody's Indoneesia võlakirja reitingu ümber vastavalt BBB- ja Baa3 peale, ehk investeerimisjärgu võlakirjaks. Võrdluseks võib välja tuua India, kus asjad liiguvad pigem vastupidises suunas – 2012. aasta esimese kvartali 5.3% suurune kasv on  viimase 9 aasta madalaim ning S&P on hoiatanud, et kui India ei suuda jätkusuutlikku kasvu pakkuda siis alandatakse ka riigi reitingut.

Lõuna-Korea

Aasia suurima ostujõuga ning äärmiselt madala töötuse määraga Lõuna-Korea SKP kasvas 2011. aastal 3.6% $1.116 triljonini. Valitsus toetab agaralt välismaiseid otseinvesteeringuid, tehes sellest soodsa sihtpaiga rahvusvahelistele äridele. Ühe negatiivse küljena võib välja tuua vananeva rahvastiku – kui 25% rahvastikust muudes MIST riikides on alla 15-aasta vana, siis Lõuna-Koreas on vastav number vaid 16%.

Türgi

80 miljoni inimesega, kelle keskmiseks vanuseks on 26, on Türgil palju nooruslikku ja ettevõtlikku tööjõudu. Goldman Sachsi prognooside kohaselt, muutub Türgi 2050. aastaks Euroopa (v.a Venemaa) suuruselt teiseks majanduseks. Türgi tugevaks küljeks on ka suur teenindussektor, mis aitas kaasa 2011. aastal 8.5% suurusele SKP kasvule.

BRIC riikide majandused on takerdunud probleemidesse ning investorite esialgsed lootused majanduse jahtumine üle elada olid ehk liiga ennatlikud. Loomulikult ei tasu hiljuti tekkinud komplikatsioonide tõttu alahinnata majandusi, mis 2001 - 2010 perioodil kasvasid keskmiselt neli korda kiiremini, kui USA majandus. MIST riikide näol on tekkinud aga investoritele alternatiiv, mis pakub võimalusi, mis sarnaneb BRIC riikide algusaastatele. Pikema perspektiiviga investor peaks kindlasti mõlemal riigiblokil silma peal hoidma, sest üsna kindlasti kuuleme neist veel nii mõndagi head.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon