Föderaalreserv keskendub tööturu parandamisele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Föderaalreserv keskendub tööturu parandamisele

Kristiina Kirtsi

17.12.2012 09:15

Shutterstock

Eelmisel nädalal toimus järjekordne Ameerika Ühendriikide Föderaalreservi vabaturukomitee kahepäevane kohtumine, kus otsustati esmakordselt siduda intressimäär töötuse määra ja inflatsiooniga, kuna Föderaalreservi juhi Ben Bernanke hinnangul kujutab tööturu praegune olukord endast tohutut inimressursi ning majandusliku potentsiaali raiskamist.

Kaheksa korda aastas toimuva vabaturukomitee rahapoliitika üle otsustava kohtumise järel otsustati alates uuest aastast asendada lõppev varade ostmise programm (Operation Twist) uuega nagu oli ka analüütikute poolt oodatud. Täpsemalt hakkab USA keskpank igas kuus ostma 45 miljardi dollari eest valitsuse võlakirju. Lisaks jätkatakse ka septembris alustatud kinnisvaralaenudega tagatud võlakirjade ostmist 40 miljardi dollari eest kuus, mis teeb ühes kuus ostetavate varade mahuks 85 miljardit dollarit.

Kui varasemalt operatsioon Twist Föderaalreservi bilanssi ei mõjutanud, siis nüüd hakkab see suurenema 85 miljardi dollari võrra kuus. Seega suureneks 2013. aastal keskpanga bilanss umbes triljoni dollari võrra, kasvatades praeguse 2.9 triljoni pealt 4 triljoni dollarini. Võrdluseks, 2007. aasta augusti alguses ehk enne finantskriisi oli Föderaalreservi bilansis olevate varade väärtuseks 858 miljardit dollarit ning 2009. aasta lõpus juba 2.24 triljonit dollarit.

Allikas: Zero Hedge

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis Föderaalreservi bilanss koosneb enamjaolt valitsuse võlakirjadest (kollane ala joonisel) ning kinnisvaraga tagatud laenude võlakirjadest (pruun ala), mis moodustavad hetkeseisuga bilansist 87%.

Allikas: Föderaalreserv

USA keskpanga bilansi varade maht moodustab hetkel riigi sisemajanduse kogutoodangust (SKT) umbes 18%, kuid 2013. aasta lõpuks kasvab osakaal 24% peale. Võrdluseks, 2008. aasta septembris moodustas keskpanga bilanss alla 9% SKT-st.

Kui võlakirjade ostmise programmi mahu suurendamine oli ootusepärane, siis intressimäära sidumist majanduslike eesmärkidega enne järgmist aastat ei oodatud. Keskpank teatas, et lühiajalised intressimäärad jäetakse nulli lähedale nii kauaks, kuni töötuse määr langeb 6.5% juurde ning ühe- ja kaheaastased inflatsiooniprognoosid püsivad alla 2.5%. Kuna keskpanga hinnangul võib eesmärgi saavutamine võtta aega kolm aastat, siis võidakse intressimäär jätta rekordmadalale tasemele 2015. aasta lõpuni (varasemalt lubati seda teha kuni 2015. aasta keskpaigani). Siinkohal tasuks ära märkida ka seda, et Ben Bernanke teine ametiaeg Föderaalreservi juhina lõppeb 2014. aasta jaanuari lõpus.

Intressimäära sidumine majanduslike eesmärkidega on järjekordne katse langetada töötuse määra, mis novembris püsis 7.7% peal. Võrreldes aastatagusega on töötuse määr langenud 1 protsendipunkti võrra, kuid keskpank soovib seda kiiremas tempos langetada. Ben Bernanke sõnul ei tohiks 6.5% võtta kui vabaturukomitee pikaajalise töötuse määra eesmärgina, sest see eesmärk on palju madalamal.



Allikas: The Wall Street Journal

Varasemalt on keskpanga liikmed olnud vastu rahapoliitika sidumisele majanduslike eesmärkidega, kuna nad ei saa otseselt juhtida ei töötuse määra ega inflatsiooni. Keskpanga rahapoliitika on otseselt seotud hinnatasemetega, samal ajal kui tööturule sisenemise üle otsustavad inimesed ise. Vaatamata varasematele rahapoliitika lõdvendamistele on töötuse määr viimase nelja aasta jooksul püsinud kõrgel tasemel ning seda on toonud allapoole tööturult lahkujad. Keskpank prognoosib praeguseks kvartalis töötuse määraks 7.8-7.9% ning 2013. aasta viimaseks kvartalis selle langust 7.4-7.7% peale. 2015. aastaks prognoositakse töötuse määra langust aga 6-6.6% peale.

Keskpanga järgmise aasta inflatsiooniootuseks on 1.6-1.9%, mis on märkimisväärselt 2.5 protsendist madalam. Keskpanga pikaajaline inflatsioonieesmärk on 2%. USA Föderaalreservi inflatsiooniootus põhineb mitmetel erinevatel sisenditel, milleks on näiteks TIPS-id ehk inflatsiooniga seotud valitsuse võlakirjad, küsitlused, nominaalsed intressimäärad, inflatsiooni swapid ja võimalik, et samal ajal on üheks oluliseks teguriks ka keskpanga võlakirjaostud.

Alates kvantitatiivse lõdvendamise esimesest voorust on Föderaalreserv ostnud umbes 2.4 triljoni dollari eest võlakirju, et läbi pikaajaliste intressimäärade  langetamise suurendada laenamist, tarbimist ning investeeringuid. Vaatamata mitmetele majanduse stimuleerimise meetmetele on maailma suurima majanduse kasv endiselt tagasihoidlik ning tööjõuturu olukord soovitust nõrgem. Kriitikute sõnul on keskpank läinud majanduse stimuleerimisega juba liiga kaugele ning madala intressimäära poliitika võimaldab valitsusel laenata ning kulutada liiga palju. Lisaks survestavad hetkel Ameerika Ühendriikide majanduse väljavaateid ka eelarvekuristiku läbirääkimised. Eelarvekuristiku realiseerumise korral vajuks USA majandus Bernanke sõnul tagasi majanduslangusesse ning keskpanga rahapoliitika ei ole piisav selle poolt põhjustatud tagajärgede täielikuks likvideerimiseks.

Seda, et hiljutine rahapoliitika lõdvendamine ei ole piisavat mõju avaldanud, kinnitab ka see, et eelmisel nädalal lõppenud vabaturukomitee kohtumise järel langetati septembris tehtud majanduskasvu prognoose. Nüüd prognoosib keskpank järgmise aasta majanduskasvuks 2.3-3% varasema 2.5-3% asemel ning 2014. aastal  3-3.5% varasema 3-3.8% asemel. Kuigi näiteks selle aasta kolmandas kvartalis kiirenes USA majanduskasv 2.7% peale aasta baasil võrreldes eelmise kvartaliga teise kvartali 1.3% pealt, siis majanduskasv ei ole olnud piisav, et märkimisväärselt suurendada töökohtade loomist.

Allikas: Trading Economics

Analüütikute hinnangul on USA majanduskasv selle aasta viimaste kuude jooksul aeglustunud, sest nagu Ben Bernanke vabaturukomitee kohtumise järgsel pressikonverentsil teatas, survestavad USA eelarveläbirääkimised tarbijate kindlustunnet ning ettevõtete investeeringuid.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon