Kui hästi ennustati 2012. aastat? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kui hästi ennustati 2012. aastat?

Erko Rebane

04.01.2013 09:44

Dreamstime

LHV on aastaid oma finantsportaali kasutajate käest uurinud, millised on nende ootused järgmise 12 kuu osas ning erandiks polnud ka 2012. Kui täpselt keegi näiteks Tallinna börsi 38% tõusu või nafta hinna 7% langust ette nägi?

Võib öelda, et 2011.a suvel eskaleerunud Euroopa võlakriis tõi investorid lühiajalisest mugavustsoonist uuesti välja ning 2012.a jaanuaris võimalike sündmuste ja turuliikumiste ennustamisel võeti mitmes küsimuses tõenäoliselt konservatiivsem hoiak, alahinnates sellega keskpankade võimet finantssüsteemi ja investorite ootusi toetada.

Allolevast tabelist on näha, et üheksast põhiküsimusest jõuti suhteliselt lähedale kulla hinna, Eesti 2012.a kolmanda kvartali SKP aastapõhise muutuse ning sama perioodi tööpuuduse puhul. Väga kaugele ei jäänud Eesti rahvaloenduse tulemus, samas nafta ja EUR/USD vahetuskurss liikusid vastupidises suunas, kuue kuu Euribor sooritas oodatust selgelt sügavama languse ning aktsiaturg nii Eestis kui Ühendriikides pakkus eelmisel aastal arvatust oluliselt paremat tootlust. Individuaalses arvestuses läks kõige edukamalt kasutajal nimega a.s, keda ootab LHV Tallinna kliendikontoris auhinnaks pandud raamat. Seda, kuidas läks kõigil osalejatel, näeb siit.

Punktisüsteem on üles ehitatud nõnda, et kõige täpsemale jagasime 10 silma, teine koht sai 9,75 punkti, kolmas 9,5 punkti jne. Seejuures arvestasime ka järjekorraga ehk kui kolm osalejat olid ennustanud nafta hinda võrdselt väikseima hälbega tegelikust näidust, said nad 10 punkti. Teiseks parima tulemuse omanik sai aga neljanda koha punktid ehk antud juhul 9 punkti.

Lisaks põhiküsimustele pärisime LHV finantsportaali kasutajatelt nende arvamusi veel kolme täiendava küsimuse osas, mille eest polnud võimalik punkte saada. Uurisime mitu riiki võiks eurotsoonis olla 2012.a lõpus, kes võidab jalgpalli EMi ning kelle saavad endale riigipeaks Venemaa, Prantsusmaa ning Ameerika Ühendriigid.

Ehkki palju spekuleeriti aasta tagasi Kreeka võimaliku euroalast väljaastumise üle, siis tegelikkuses nõnda kriitiliseks seis siiski ei muutunud ning ühisraha jagavad endiselt 17 Euroopa riiki, mida suur osa ehk 76% LHV portaali kasutajatest ka pakkus. Samuti suutis arvestatav osa ennustajatest (44%) õigesti määrata ka Hispaania võidu jalgpalli Euroopa meistrivõistlustel.

Kolmes riigis toimunud presidendivalimised lõppesid Venemaal Vladimir Putini, Ühendriikides Barack Obama ja Prantsusmaal François Hollande’i võiduka häältesaagiga. Kui USA ja Venemaa puhul olid tulemused ootuspärased, siis Prantsusmaa puhul arvati siiski Nicolas Sarkozy võimalusse täita presidendi kohustusi ka teisel ametiajal.

Tänaseks oleme käivitanud juba 2013.a ennustamisvõistluse (osa on võimalik võtta kuni 17. jaanuarini, kaasa arvatud) ning paneme parimale taas auhinnana välja finantsalase raamatu. Kui oled juba LHV finantsportaali kasutaja, siis õnnestub sul oma nägemus postitada siia. Kui aga pole veel meie portaali kasutajaks jõudnud registreeruda, siis seda saab teha siin.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon