Kas ettevõtete kapitalikulutused taastuvad? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kas ettevõtete kapitalikulutused taastuvad?

Vallo Lees

18.01.2013 09:14

Dreamstime

USA majanduskasv, mis praegu ausõna peal püsib, võib peagi saada veel ühe tagasilöögi ja seda ettevõtete kapitalikulutuste ärakukkumise näol. Nimelt on mitmed suuremad firmad teatanud investeeringute vähendamise plaanist ning eelmise aasta kolmandas kvartalis kajastus see juba ka andmetes.

Kapitalikulutused on investeeringud, mida ettevõtted peavad tegema, et osta või uuendada varasid nagu näiteks, tootmishooneid, seadmeid, tarkvara, et tagada tootmismahtude säilitamine või suurendamine. Antud investeeringud võivad tööstusharuti üsna palju varieeruda. Kõige kapitaliintensiivsemate tööstusharude hulka kuuluvad naftatööstus, telekomid ja kommunaalettevõtted.

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis kolmandas kvartalis langesid ettevõtete investeeringud aasta baasile viiduna 1,3%. Antud näitaja komponentidest püsis samal tasemel investeeringud tarkvarasse ning suurema kukkumise ehk 4,4% annualiseeritult tegi läbi kapitalikulutused ehitistele. 2007-2009 toimunud majanduslanguse ajal vähendasid ettevõtted laialdaselt igasuguseid kulutusi, kuid alates 2009. aasta teisest poolest, aitas investeeringute kasv kaasa majanduse taastumisele ning parandas ettevõtete tootlikkust ja kasumeid, ilma uusi töötajaid lisamata. 2011. aastal tegid S&P 500 indeksi liikmed tehastesse ja seadmetesse investeeringuid $580 miljardi ulatuses. Kuid nüüd on väljavaade kulutuste osas muutumas taas süngemaks.

Allikas: Wall Street Journal

25. oktoobril avaldas reitinguagentuur Fitch raporti USA erasektori ettevõtete kapitalikulutuste kohta, kus mainitakse, et 329 USA ettevõttest koosneva valimi investeeringud kasvavad 2012. aastal küll 9,6%, kuid käesoleval aastal on oodata 1,5% suurust langust. Languse põhjusena tuuakse välja kapitalikulutuste vähenemine energeetikasektoris, kus kulutused olid 2012. aastal kõrged ning toimus agressiivne tootmisvõimsuste suurendamine.

Kuid lisaks konkreetsele sektorile näevad erinevad analüütikud ettevõtete investeeringute langemise taga isesuguseid tegureid. Goldman Sachs näiteks märgib, et kui majanduslanguse ajal langesid investeeringud allapoole amortisatsiooni, siis majanduse taastudes oli ilmselge, et ka kapitalikulutused peaksid taastuma. Kuigi viimasel paaril aastal võisid nii-öelda edasilükatud investeeringud olla üks kapitalikulutuste stiimulitest, siis edaspidi peaks see andma vähem tuge.

Teiseks arvatakse, et investeeringute vähenemises võib süüdistada ka madalamaid ootusi. Kui majandusaktiivsus kasvab, suurendavad ettevõtted oma investeeringuid, sest nad soovivad tulevikus toota rohkem, et tulusid ja kasumit kasvatada. Siinkohal muudab pildi negatiivseks aga SKP ning toomismahtude kasvu aeglustumine. Ühtlasi on analüütikud negatiivsemad ettevõtete kasumikasvu suhtes ning kui samasugune on ka juhtide nägemus, on seletatav ka investeeringute mitte tegemine.

UBSi analüütikud on arvamusel, et kapitalikulutuste languse põhjusi ei tule kaugelt otsida ning põhjus peitub eelkõige maailmamajanduse kasvu aeglustumises ning ebakindlas tulevikus. Näiteks Wall Street Journalis ilmunud artikli sõnul pole juhus, et ettevaatlikus kapitalikulutuste tegemisel langeb kokku määramatusega USA valitsuse eelarve osas. Kuigi automaatseid kärpeid 1. jaanuaril ei toimunud, lükati siiski nende toimumisaega kõigest paar kuud edasi ehk määramatust tuleviku osas ikkagi likvideerida ei õnnestunud.

ZeroHedge toob välja USA Keskpanga mõju kapitalikulutuste vähenemise taga. Kuna keskpanga tegevuse tõttu ei ole kapital enam eriti hinnas ehk intressitulud on kahanenud, siis ettevõtete juhtkondadel ei jää tihtipeale muud üle, kui tagastada suurem osa rahast aktsionäridele dividendide või aktsiate tagasiostu vormis, mistõttu kapitali investeeringute tarbeks jääb vähem vahendeid.

Ükskõik milline eelpooltoodud stsenaariumitest ka tegelikult korrektne on, tuleb arvestada tõsiasjaga, et kapitalikulutuste vähendamine toob kaasa sarnase trendi mitte ainult Jaapaniga, vaid ka Euroopaga ehk ettevõtete varade vananemise. Alljärgnevalt on näha erinevate regioonide ettevõtete varade vanust aastates. Ühtlasi kardetakse, et kapitalikulutuste langemise saavad pihta ka ettevõtete müügitulud ja sellest lähtuvalt omakorda kasuminumbrid.

Allikas: ZeroHedge

Samas jõuavad UBS analüütikud järeldusele, et väljavaade kapitalikulutuste osas on ikkagi positiivne, kuna viimase ajal on globaalsed juhtivindikaatorid paremat pilti näitamas. Samuti on tänu tsüklilisusele elavnenud maailmakaubandus ning ebakindlus Euroopa tuleviku osas mõnevõrra vähenenud ja heaks võib lugeda arenguid ka USA fiskaalse kuristiku suunal. Ühtlasi tuuakse välja, et kapitalikulutuste alanemist pole märgatud mitte ainult viimaste kuude jooksul, vaid see trend on kestnud juba pikemat aega. UBSi sõnul pole tegu anomaaliaga, vaid arenenud majandustes mängivadki kapitaliintensiivsed harud nagu kaevandamine ja tootmine väiksemat rolli.

Allikas: ZeroHedge

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon