Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega I

Erko Rebane

22.01.2013 10:33

Dreamstime

Kui suve keskel oodati S&P 500 ettevõtete neljanda kvartali summeeritud aktsiakasumi 14%list kasvu siis oktoobris oli see langenud 9%peale ning selle aasta alguses on ootusest järgi jäänud vaid 2,4%. Kasumi suurenemisel võlgnetakse tänu finantssektorile, ilma milleta poleks kasvu üldse ollagi.

Analüütikute optimism on olnud aktsiaturgude lahutamatu kaaslane ning kipub jahtuma seda hoogsamalt mida lähemale prognoositud periood jõuab, sest erinevad faktorid saavad selgemaks, olgu selleks nafta hind, poliitilised sündmused, ilm või muud arvukad tegurid.

Factseti andmetel on viimase kümne aasta jooksul konsensus kvartali jooksul S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi ootust langetanud keskmiselt 4,2%. Lõppenud neljandiku jooksul kärbiti seda isegi jõulisemalt (-6,2%), mis jätab taaskord ukse ettevõtetele avatuks nö positiivselt üllatada. Näiteks viimase nelja kvartalil on ettevõtete tegelikud kasumid ületanud analüütikute ootust 4,2%. Samas müügitulu poolel on lõplik prognoos olnud täpsem ning tegelik number ootust ületanud keskmiselt 0,4% (S&P 500 ettevõtete Q4 müügitulu kasvuks oodatakse 2,1%).

Aga nagu alumiselt jooniselt võib täheldada, hakkab analüütikute arvates järgnevatel kvartalitel kasumikasv taas kiirenema ning küündib 2013.a neljandas kvartalis eelneva aasta sama perioodiga võrreldes ligi 20%ni. Esimese kvartali aktsiakasumi kasvu on viimase kolme kuuga jõutud langetada 6% pealt 4% peale, samas teise kvartali prognoos püsib veel 10% juures.

Kui 2012.a suurenes S&P 500 ettevõtete aktsiakasum eelneva aasta baasil eeldatavalt 4-5%, siis jooksval aastal peaks tempo analüütikute konsensuse arvates kiirenema üle10%, millesse uskumine võib tunduda raske, võttes arvesse nullilähedast oodatavat majanduskasvu Euroopas, umbes 2%list oodatavat SKP muutust USAs ehk pea sama palju nagu 2012.a (IMFi prognoos) ja heal juhul võib-olla veidi kiiremat majanduskasvu Hiinas. Ja kuna viimaste aastate jooksul on oluline osa ettevõtete kasumikasvust aset leidnud tänu kulude vähendamisele ja marginaalide paranemisele (mille arvelt on  täiendav võit muutunud järjest keerulisemaks), siis seda enam loeb majanduskeskkond ja lõpptarbija käitumine.

Hiljuti oma majandusprognoose korrigeerinud Maailmapank ootab näiteks globaalseks SKP kasvuks sel aastal 2,4%, mis on tuntavalt madalam pool aastat tagasi prognoositud 3,0%st ning peaks vaid marginaalselt kiirenema võrreldes 2012.a oodatava 2,3%ga. Ka IMF on oma ootusi aegamisi allapoole toonud, ent säilitab Maailmapangaga võrreldes siiski suuremat optimismi, prognoosides mullu oktoobris globaalse SKP tänavuseks kasvuks 3,6% (2012.a ootus 3,3%), ent neiltki on lähiajal oodata värskemaid numbreid ning riskiks jääb pigem ootuste korrigeerimine allapoole.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon