Microsoft võib Delli välja osta - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Microsoft võib Delli välja osta

Oscar Rõõm

24.01.2013 11:06

Shutterstock

Mõni aeg tagasi jõudis turgudeni uudis, et maailma suuruselt kolmas personaalarvutite tootja Dell on pidamas läbirääkimisi erakapitalifirmadega TPG Capital ja Silver Lake Partners, eesmärgiga viia ettevõte pärast 25 aastat börsilt ära. Millenniumi algusaastate 100 miljardi dollari suurusest turuväärtusest on praeguseks alles vaid viiendik ehk ca $20 miljardit, ometi oleks Delli väljaostmine suurim tehing peale hiljutist finantskriisi ning paljude analüütikute pessimismist hoolimata võib Wall Street Journali andmetel see tehing realiseeruda juba järgmise kuue nädala jooksul.

Lisaks personaalarvutite kahanevale turule on Dell ka viimastel aastatel konkurentidele turuosa kaotanud ning seetõttu investoritele üha rohkem pettumust valmistavaid tulemusi näidanud. 2007. aastal taas tegevjuhi positsiooni haaranud firma rajaja Michael Dell ei ole suutnud seda trendi ümber pöörata ning katsed siseneda printerite, televiisorite, nutitelefonide ja tahvelarvutite turule ei ole vilja kandnud. Kuigi firma tegeleb üha enam ka tarkvara lahenduste ja teenuste pakkumisega,  ei ole nende osakaal käibest veel piisavalt suur, sest hetkel tuleb veel enam kui pool käibest personaalarvutite pealt. Olukorraga toimetulemiseks on vaja muutusi ning just seetõttu peavad paljud privaatseks minemise plaani ideaalseks, sest see annaks ettevõttele võimaluse läbi viia radikaalsemaid muudatusi, avalikkuse ning aktsionäride silme eest varjatuna.

Graafik: Delli käive ja puhaskasum


Allikas: Ettevõtte kvartaliaruanded

Väljaostu väärtus ulatub analüütikute andmetel $22 - $25 miljardini ehk ca 14 dollarini aktsia kohta. Lõviosa sellest summast tuleks ettevõttele laenu näol, sest firma enda $11 miljardi suurune sularaha pagas on maksude vältimiseks meretagustesse riikidesse pargitud ning püsib seetõttu ilmselt puutumatuna. Erakapitalifirmade  $2 miljardilisele osakaalule kaasatakse tehingusse lisaks vähemalt veel üks investor, milleks osutub tõenäoliselt pensionifond. Peale uudise levimist on paljud pangad, sealhulgas ka näiteks sellised gigandid nagu Barclays, Credit Suisse ja J.P Morgan Chase, alustanud Delliga läbirääkimisi laenutingimuste osas ning hakanud tegema ka vajalikke ettevalmistusi.

Lisaks erakapitaliettevõtetele liitus läbirääkimistega ka Microsoft, kes saamaks osa Delli äritegevusest, on väidetavalt nõus panustama omalt poolt $1 kuni $3 miljardit. Microsoft ja Dell on olnud pikaajalised partnerid, mistõttu oleks äride liitmine oluliselt sujuvam ning ilmselgelt toetavad ettevõtete tegevusalad üksteist täiuslikult. Dell on ikkagi personaalarvutite turul liidrite järel kolmandal kohal ning Microsoftile, kui  Windowsi operatsioonisüsteemi tootjale, on see oluliseks faktoriks. Samuti on mõlemal osapoolel huvi musklit näidata tahvelarvutite turul.

Veelgi enam tahab aga Microsoft ilmselt osa saada Delli serverite ja võrgustike äriliinist, mis eelmisel aastal moodustas personaalarvutite kõrval käibest 13% ehk $8.3 miljardit ning kasvab sel aastal prognooside kohaselt $9.1 miljardini. Valdav enamus neist serveritest ja võrkudest töötavad Microsofti poolt loodud tarkvaral ja erinevalt personaalarvutite langevast müügitrendist, on nii  Delli kui Microsofti serverite ja võrgustike müügikäive järjepidevalt kasvanud. Tihedam omavaheline koostöö aitaks mõlemal konkureerida selliste ettevõtetega nagu Oracle ja IBM, kes suudavad oma korporatiivklientidele pakkuda riist- ja tarkvara ühes tükis.

Graafik: Delli segmenteeritud käive ning käive tootegruppide kaupa

Allikas: Ettevõtte aastaaruanne

Enderle Groupi analüütiku Rob Enderle sõnul võib Delli ja Microsofti kombineeritud duo nende sünergia mõjul osutuda kordades võimsamaks kui seda on näiteks Google’i ja Motorola puhul. Siinkohal on oluline mõista, et sellisesse suurusjärku ulatuv investeering ei mõju Microsoftile ka kõige halvema stsenaariumi korral hävitavalt, kuna firmal on bilansis raha ning ekvivalente ca $63 miljardi väärtuses.

Ühe võimalusena nähakse veel Delli täielikku eemaldumist personaalarvutite juurest just nii nagu seda tegi omal ajal IBM. Müües maha ebatulusad osad personaalarvutite äriliinist, saaks ettevõte  tähelepanu fokuseerida korporatiivklientidele. Viimase viie aasta jooksul tehtud ülevõtmised toetavad seda argumenti, sest $13 miljardi eest on soetatud justnimelt tarkvara-, pilvepõhiste teenustega ja andmeturbega tegelevaid ettevõtteid.

Börsilt väljumisega ostaks Dell endale hetkel hädasti vajaminevat lisaaega. Samuti tähendaks see ka suurt laenukoormat, mille katmine piirab pikas perspektiivis ettevõtte investeerimisvõimalusi. Igatahes on turgudel levivad kuulujutud Delli taas rambivalgusesse heitnud ning investoritele palju mõtlemisainet pakkunud. Ainuüksi uudise avaldamise päeval rallis Delli aktsiahind +13% kõrgemale ning aktsiaid vahetati keskmisest viis korda enam. Microsofti aktsiahinna liikumine on uudisele tagasihoidlikumalt reageerinud ning teinud uudise teatavaks tegemise hetkest saati läbi vaid paariprotsendilise languse.

Graafik: Delli (valge joon) ja Microsofti (oranž joon) aktsiahinna 1-aastased graafikud


Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon