Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame talve põnevat tulemuste hooaega III

Erko Rebane

05.02.2013 11:31

Dreamstime

1. veebruari seisuga olid oma lõppenud kvartali majandustulemused avaldanud ligi pooled S&P 500 ettevõtetest, kellest 70% on suutnud lüüa analüütikute ootust keskmiselt 4,2%ga, mis Factseti andmetel tähendas aastapõhist 4,0%list kasumikasvu (ehk parem kui detsembri keskpaigas analüütikute oodatud 2,4% ning samuti kolmanda kvartali 1%). Viimase nelja kvartali jooksul on keskmiselt 69% S&P 500 ettevõtetest ületanud konsensuse aktsiakasumi prognoose, mistõttu ei paista neljas kvartal selles osas millegi erilisega silma.

Aktsiapõhisele kasumi kasvutempole on nädalaga hoogu juurde andnud just energiasektor, kus mitmed tugevalt ootusi ületanud ettevõtted kergitasid energiasektori neljanda kvartali kasumikasvu aasta baasil 2,6% pealt 11,7%le.

Müügitulu poolel ületas veebruari alguse seisuga 67% S&P 500 nimekirja kuuluvatest firmadest ootust (keskmiselt 0,3% võrra), mis on märksa parem võrreldes kahe eelneva kvartali keskmiselt 41%ga ning nelja kvartali keskmiselt 50%ga. Seni raporteerinud ettevõtete neljanda kvartali müügitulu kasv on Factseti andmetel mulluse baasil 2,2%.

USA ettevõtted on vaatamata keerulisele makromajanduslikule keskkonnale suutnud hoida rekordiliselt kõrget puhaskasumimarginaali (9,3%), kui ühe täiendava tegurina on kasumit müügitulust kiiremini aidanud kergitada aktsiate tagasiostud. 60% ettevõtetest on neljandas kvartalis võrreldes kolmandaga vähendanud oma väljas olevate aktsiate arvu, mis tähendab, et kuna kasumit tuleb jagada väiksema aktsiate arvuga, siis võib kasum aktsia kohta kasvada ka siis, kui see enne jagamistehet näiteks aastatagusega võrreldes muutumatuna püsib või on isegi kahanenud.

Lõppenud kvartali tulemustest on aga olulisem hoopis see, millised on juhtkonna ootused alanud neljandikul, ent siin ei ole sõnum olnud kuigi positiivne, sest veebruari alguse seisuga esimeseks kvartaliks prognoosi andnud 61st firmast on Factseti andmetel 50 ettevõtet (82%) nägemas oma kasumit analüütikute ootustest väiksemana. Viimase viie aasta keskmisest ehk 61%st on see selgelt kõrgem ning siit joonistub välja tegelikult juba tuttav muster, kus praeguse globaalse majanduse tervist hinnatakse liiga optimistlikult.

Talvine tulemuste hooaeg on aidanud analüütikutel vähemalt esimese kvartali ootusi jahutada, kui kõigest kuuaja vanusest 2,4% S&P 500 ettevõtete aktsiakasumi kasvu ootusest on nüüdseks saanud 0,5%. Teise kvartali EPSi kasvuprognoos on samal perioodil toodud 6,7% pealt 5,4% peale. Ülejäänud kvartalite osas on muutused olnud minimaalsed ning jätkuvalt oodatakse aasta teisest poolest võimsat kasumikasvu, mille tulemusel ei ole analüütikute konsensuse S&P 500 firmade ettevaatava 12 kuu kokkuliidetud aktsiakasum viimase kuu jooksul muutunud ning püsib hetkel 113 dollari lähedal, mis teeb S&P 500 indeksi P/E suhteks 13,4 (kõrgeim alates 2011.a algusest).

Praeguses ebakindlas majanduslikus olukorras võib pärast viimaste kuude tugevat S&P 500 indeksi tõusu käsitleda antud P/E taset juba piisavalt kõrgena, et sellest võiks ühel hetkel saada aktsiaturu jaoks komistuskivi. Investorite ootused on seotud ettevõtete kasumi kasvu tagava makroga ning suuresti värskeim info selle paranemisele viitab (kuigi kas just nõnda suures ulatuses, on iseküsimus), ent olulisemate makroindikaatorite väiksemgi pöördumine looks börsidel juba oluliselt riskikartlikuma õhkkonna ning soovi oma kasum laualt ära võtta.

S&P 500 indeks (valge), indeksisse kuuluvate firmade 12 kuu aktsiakasumi prognoos (lilla) ja 12 kuu ettevaataval aktsiakasumil põhinev P/E (oranž)

Allikas: Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon