ARM võtmas mõõtu Inteliga - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

ARM võtmas mõõtu Inteliga

Oscar Rõõm

14.02.2013 10:40

Dreamstime

ARM Holdings on vaid ligi 15 miljardi euro suuruse turuväärtusega Suurbritannia ettevõte, mille arendatud kiibid ja pooljuhid hoidsid möödunud aastal nutitelefonide turul ca 95% suurust turuosa ning järgmise paari aasta jooksul haaratakse tahvelarvutite turust prognoositult üle poole. Lisaks võib leida ARMi poolt loodud riistvara kaamerates, printerites, arvutites ja isegi autodes. Mis peitub selle näiliselt väikese ettevõtte tohutult suure eduloo taga?

Erinevalt teistest riistvara tootjatest nagu AMD ja Intel, ei tooda ARM arendatud kiipe ise, vaid litsentseerib neid teistele osapooltele tootmiseks ja kasutamiseks. Kokku toodeti eelmisel aastal 8.7 miljardit ARMi tehnoloogial põhinevat kiipi ning nimekiri ettevõtetest, kes kasutavad ARMi teenuseid, on märkimisväärne – Apple, Samsung, Texas Instruments, Nvidia, Qualcomm, STMicroelectronics jpt. Kokku on ettevõttel hetkel üle 960 litsentseerija ning ligi 320 kasutustasu maksjat. Iga-aastaselt sõlmitakse litsentsileping ligi 100 uue ettevõttega. Seetõttu on ARMi näol tegu äärmiselt laiahaardelise ettevõttega, kelle tegevus meid igapäevaselt puudutab.

Ettevõtte hiljutist edu sümboliseerib justnimelt nutitelefonide võimas võidukäik ning kaval ärimudel. Kui hetkel veel suurim kiibitootja Intel on loonud maailma kõige kiiremaid ja võimsamaid protsessoreid, siis vajaka on jäänud energiaefektiivsetest ehk madalama energiatarbimisega kiipidest ja siinkohal tõttas appi ARM Holdings. Lisaks energiasäästlike kiipide populaarsusele erinevates seadmetes, teenivad ARMi litsentseerijad Inteliga võrreldes kiipide pealt ülimadalaid marginaale, mis võimaldab toodetud kiipe müüa tunduvalt odavamalt kõigis võimalikes valdkondades.

Graafik: ARMi võimalused erinevates hinnakategooriates

Allikas: Ettevõtte kvartaliaruanne

Suur müügimaht ning tugev kohalolu erinevates turusegmentides on aidanud ettevõtte käibel järjepidavalt kasvada ning ka viimases kvartalis oli käibe kasvu suuruseks 19.2%. Kuid müügitulu ise on veel üsna tagasihoidlik, ulatudes aasta baasil 577 miljoni naelani, mis näiteks Inteli möödunud aasta käibest moodustab vaid 2% suuruse osa. Ometi on lootust, et ettevõtte käive jätkab samas vaimus kasvamist: kui hetkel tuleb 90% firma sissetulekust litsentsilepingutest, mis sõlmiti enne aastat 2008, siis nüüdseks on sõlmitud ligi 410 uut lepingut. Ehk juhul kui uutel litsentseerijatel  õnnestub tulevatel aastatel näidata vähemalt sama häid tulemusi kui esimestel litsentsiaatidel, siis peaks see ARMi finantstulemustes väga positiivselt kajastuma.

Graafik: ARMi käive ja litsentseerijate arv


Allikas: Ettevõtte kvartaliaruanne

Olukorra teeb eriti huvitavaks just ARMi tehnoloogial põhineva riistvara jõuline sisenemine kõikidesse turuosadesse. Eelmisel aastal moodustasid nutitelefonide kiibid toodetust poole ehk umbes 4.6 miljardit ühikut, kasvades aasta baasil 3%. Samal perioodil kasvas aga kodustes seadmetes kasutatavate ARMi kiipide arv 40% võrra 400 miljonini ning embedded kiipide arv 25% võrra 2.3 miljardi ühikuni. Ettevõtte enda prognooside kohaselt toodetakse 2017. aastaks kokku globaalselt nende litsentseeritud tehnoloogial iga-aastaselt enam kui 41 miljardit kiipi, millest suurima osa ehk 23 miljardi ühiku eest vastutaksid mikrokontrollerid. Mobiilsete kiipide tootmismahuks ennustatakse 4 miljardit ühikut ehk praegusest veidi madalamat taset ning embedded kiipide mahuks prognoositakse 14 miljardit ühikut.

Graafik: Globaalselt toodetud ARMi kiipide arv 2012. aastal


Allikas: Ettevõtte kvartaliaruanne

Hiljuti lõi ARM Inteli positsiooni nõrgestamiseks käed maailma suuruselt teise mikroprotsessorite tootja AMD-ga, kes omab personaalarvutite protsessorite turust 20 protsenti ning suurendab seeläbi ARMi tähtsust arvutisektoris. Ent hiljutisest edust hoolimata seisab ARM silmitsi raevuka konkurentsiga. Intel on hakanud ARMi eeskujul panustama üha enam energiasäästlikele kiipidele ning on turule ilmunud sellistes nutitelefonides nagu seda on näiteks Motorola. Ja siis on veel ARMile sarnase ärimudeliga USA ettevõte MIPS, kes odavate, kuid samuti efektiivsete kiipidega on vallutamas telekommunikatsiooni turgu.

Nagu ennist mainitud siis ettevõtte käive 2012. aastal ulatus 577 miljoni naelani (+17,3% YoY) ja sealjuures kujunes maksueelseks kasumiks 221 miljonit naela (+41% YoY). Firma bilansis on raha ning ekvivalente 386 miljonit naela ja laenukohustused sisuliselt puuduvad. Ettevõtte kasvupotentsiaal peegeldub ka aktsiahinnas, mis hetkel kaupleb 50kordsel selle aasta prognoositaval aktsiakasumil ning 40kordsel 2014.a kasumil. Dividendimääraks on praeguse seisuga 0.5%.

Graafik: Londoni börsil kaubeldava ARM Holdingsi aktsiagraafik

Allikas:Bloomberg




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon