Seminar: Kuidas käia ümber futuuridega? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Seminar: Kuidas käia ümber futuuridega?

LHV Pank

15.02.2013 09:44

Dreamstime

Futuuritehing on leping kahe osapoole vahel, millega üks müüb ja teine ostab kindlaks määratud koguse, kindla kvaliteediga ja ajal mingisugust alusvara. Kusjuures ostu-müügi tehingu hind selgub perioodi lõpus. Erinevalt optsioonitehingust, kus hind määratakse optsioonilepinguga tehingu tegemise hetkel.

Alusvaraks sobib praktiliselt kõik, mida on võimalik kuidagi standardiseerid. Enamik futuuritehinguid tehakse reguleeritud turgudel ning enimkaubeldud alusvara hulka kuuluvad aktsiaindeksid, väärismetallid, valuuta, energeetika ning põllumajandussaadused. Kuid leidub rida eksootilisemaid alusvarasid, näiteks ilmastikutingimused ja kinnisvarahinnad.

Futuuride ajalugu ulatub sajandeid tagasi. Kui juba Aristoteles mainis huvitavat finantsinstrumenti, siis esimene kaasaegne futuuribörs avas uksed 1710. aastal Osakas, Jaapanis ning tegemist oli Dojima riisi börsiga. USAs algas kauplemine u 150 aastat tagasi.

Põhjus, mis muudab futuurikauplemise atraktiivseks, on asjaolu, et futuuriturg on kauplejate püramiidi tipp ning see võib tekitada huvi/vajaduse nendega jõudu katsuda.

Tuletisinstrumentidega kaubeldes pole vaja palju kapitali suure positsiooni võtmiseks. Tavaliselt jäävad tagatisnõuded 2-10% kogu lepingu väärtusest. Võrreldes aktsiatega, kus tagatisnõuded on 50% piirimail. Näiteks nafta hinna muutusele panustades (WTI crude oil), mille lepingu väärtus on ligikaudu 98 000 dollarit, vajame vähem kui 5000 dollarilist kontot. Juba vaiksemgi hinnamuutus annab suure kasumi või kahjumi. Siiski tuleb rõhutada, et tegemist on väga riskantsete instrumentidega ning võimalus kaotada kogu oma raha või halvemal juhul rohkemgi, on suur. Sellepärast tuleks enne kauplemise alustamist endale põhjalikult kõik tingimused ja riskid selgeks teha.

Tänapäeval kasutatakse futuure kolmel peamisel eesmärgil:
1. Tarne kindlustamine või hinna fikseerimine (hedge)
2. Riskihaldus
3. Spekuleerimine

Viimane neist annab olulise osa käibest ning hoiab turu likviidsena.

Kauplemisstrateegiatest kasutatakse praktiliselt kõiki: fundamentaalsel-, tehnilisel analüüsil põhinev, uudiskauplemine (raportid, varud jms). Kuid tuntakse ka selliseid kauplemisstrateegiaid, mis aktsiatele omased pole nn spread-trading, pair-trading.

Futuuri peamisteks omadusteks on lepingu aegumine, finantsvõimendus, futuuri kordaja, päeva lõpus toimuv kasumi ja kahjumi ümberhindamine.

Aegumine

Futuuri peamine omadus on aegumine. See tähendab, et futuurileping kestab mingi kindla ajani ning sellele järgneb kas rahaline (cash settlement) või füüsiline (physical settlement) tasaarveldus. Näiteks LHV vahendusel kaubeldavate futuuride puhul toimub enamasti rahaline tasaarveldus, vaid valuuta- ja üksikaktsiafutuuride realiseerumisel toimub reaalne vahetustehing.

Finantsvõimendus

Futuuri teine oluline omadus on võime pakkuda finantsvõimendust. Futuuri ostes ei pea ostja maksma mitte kogu lepingu eest ja isegi mitte osaliselt, vaid kliendi kontol peab olema piisav tagatis võimalike kahjumite katmiseks.

Futuuri kordaja

Kolmas futuuri omadus on futuuri kordaja (multiplier). See näitab, kui palju maksab ühepunktine liikumine. Naftafutuuri QM (NYMEX miNY™ Light Sweet Crude Oil future) kordaja on 500. See tähendab, et kui nafta hind kerkib 1 dollari ehk ühe punkti võrra, siis futuuri väärtus muutub 500 dollari võrra. Nn suure naftafutuuri CL (WTI Light Sweet Crude kordajaks on 1000). Kuna futuurikauplemine on populaarne ka jaeinvestorite hulgas, siis ongi turule toodud suurte futuuride kõrvale ka väikesed ehk madalama kordajaga futuurid.

Kahjumi ja kasumi ümberhindamine

Neljas futuuri karakteristik on igapäevane kasumi ja kahjumi ümberhindamine. Kui aktsiate puhul tekib kasum või kahjum alles aktsiapositsiooni sulgemisel, siis futuuri puhul toimuvad kasumi- või kahjumikanded igapäevaselt.

Seega tekib futuurile iga päeva lõpus uus soetushind, mille põhjal arvutatakse järgmise päeva kasum või kahjum. Futuurilepingu avamisel esimesel päeval kantakse kliendi kontole kasum või kahjum, mis on tekkinud futuuri algse soetushinna ja päevalõpu hinna vahest.

19. veebruaril kell 17.30 LHV kliendikontoris (Tartu mnt 2) toimuva seminari käigus vaatlemegi erinevaid futuurilepinguid, nende peamisi omadusi, iseärasusi ja riske. Tutvume futuuride kasutamisvõimalustega ning kauplemisstrateegiatega.

Seminaril osalemine on tasuta, kuid piiratud kohtade arvu tõttu soovitame ennast eelnevalt registreerida LHV Finantsakadeemia lehel.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon