Euroopa ettevõtete firmaväärtusi ähvardab mahakirjutamine - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Euroopa ettevõtete firmaväärtusi ähvardab mahakirjutamine

Vallo Lees

18.02.2013 08:40

Shutterstock

Kuigi Euroopa ettevõtete olukord on regiooni majandusraskuste tõttu niigi keeruline, mis kajastub ka ettevõtete finantsnumbrites, siis lisaks sellele on Euroopa ettevõtete pea kohal hõljumas ka varade väärtuse ümberhindamisega seotud riskid. Antud tegevuse tulemusena võib ettevõtete bilanssidest kaduda miljardeid.

Eelkõige mõeldakse siinkohal varade ümberhindamise näol mittemateriaalsete varade nagu firmaväärtus (goodwill) mahakirjutamist. Firmaväärtus kajastub ettevõtte bilansi varade poolel ning see tekib teise firma ülevõtmisel, kui ettevõtte eest makstakse rohkem kui tema bilansiline väärtus. Firmaväärtus ongi ülevõetava ettevõtte eest makstud summa ja ülevõetava ettevõtte bilansilise väärtuse vahe. Sisuliselt on see näiteks brändinime, heade kliendisuhete, patentide ja muude mittemateriaalsete varade väärtus.

Kui varasemalt tuli firmaväärtust amortiseerida, siis nüüd peavad ettevõtted seda õiglase väärtuse printsiibist lähtuvalt aeg-ajalt hindama. Seega hinnatakse erinevate äriüksuste väärtus diskonteeritud rahavoogude meetodi abil ja võrreldakse saadud väärtust bilansilise väärtusega. Kui saadud õiglane väärtus jääb bilansilisele väärtusele alla, siis tuleks see kajastada firmaväärtuse vähendamisena, mis kajastub kasumiaruandes (vähendades niimoodi raporteeritavat kasumit).

Seetõttu võib varade väärtuste mahakirjutamist vaadata kui ettevõtete juhtide hinnetelehte ettevõtete ostmisel. Ühtlasi näitab see juhtide meelestatust ärikeskkonna väljavaadete osas ning mõjutab seda, kuidas investorid ettevõtet hindavad.

Varade mahakirjutamised on ka üsna tõenäolised, sest Euroopa 600 turuväärtuselt suurimat ettevõtet on alates 2007. aastast ostnud enam kui €1,6 triljoni ulatuses ettevõtteid. Ühtlasi on ettevõtteid firmaväärtuse kriitilisema pilguga ülevaatamises survestamas European Securities and Markets Authority (ESMA). ESMA kujutab endast institutsiooni, mille alla koonduvad väärtpaberituru regulaatorid. 21. jaanuaril avaldatud raportis märgiti, et Euroopa ettevõtted peaksid rangemalt hindama oma bilanssides olevat firmaväärtust, et anda investoritele õiglasem pilt ettevõtte finantsseisundist.

ESMA andmete kohaselt oli 235 suurema ettevõte bilansis 2011. aasta seisuga ettevõtete €800 miljardi ulatuses firmaväärtust ehk €10 miljardi võrra rohkem kui aasta tagasi. Samas kirjutasid ettevõtted maha kõigest 5% ehk €40 miljardi ulatuses antud summast, kuigi aktsiaturud kauplesid sel ajal tublisti allpool buumiaegset taset ning Euroopa majanduse väljavaade oli märkimisväärselt halvenenud. Antud trendid on ka jätkunud, mistõttu võib arvata, et vahe bilansilise firmaväärtuse ja varade tegelike väärtuste vahel on veelgi suurenenud. ESMA juhi Steven Maijoori sõnul on ka eelnevate finantskriiside puhul täheldatud, et juhtkonnad ei kiirusta firmaväärtust alandama. Järgnevalt on toodud ka firmaväärtuse mahakirjutamised 2011. aastal sektorite kaupa.

Allikas: European Securities and Markets Authority

Oma analüüsis toob ESMA välja, et 2011. aastal kirjutas firmaväärtust maha 36% ülaltoodud valimis asuvatest ettevõtetest, kuid suurem osa mahust oli kontsentreeritud vaid käputäie ettevõtete kätte. Nimelt 5% ettevõtete mahakirjutamised moodustasid 75% kogu firmaväärtuste vähendamisest antud perioodil. Mitte just üllatuslikult olid suurimad varade väärtuste mahakirjutajad seoses finantskriisiga finantssektori ettevõtted, kes leidsid, et nende bilansis olev firmaväärtus on tegelikult neljandiku võrra väiksem. Samas tuleb ka siinkohal märkida, et 75% finantssektoris tehtud mahakirjutamistest toimus kahe ettevõtte poolt, mis asusid ühes ja samas piirkonnas. €9,7 miljardi ulatuses kirjutati varasid maha ka telekomisektoris, mis tuleneb peamiselt liiga kõrgetest hindadest, mida maksti uute litsentside eest.

Frankfurdis asuva investeerimispanga Houlihan Lokey sõnul on tavaliselt probleem selles, et juhid on liiga ambitsioonikad, mitte see, et kapitaliturud oleksid liialt konservatiivsed. Pank ootab, et 2012. aastal kirjutavad Euroopa 600 suurimat ettevõtet firmaväärtusest maha rohkem kui eelmise aasta €76,44 miljardi suurune näitaja. 2011. aastal suurenes firmaväärtuse mahakirjutamine €13,65 miljardi võrra.

Näiteid suurtest mahakirjutamistest on juba esinenud. 17. jaanuaril teatas Rio Tinto $14 miljardi suurusest mahakirjutamisest seoses kahe ülevõtmisega. Veebruari alguses oma majandustulemused teatavaks teinud PSA Peugeot Citroen kirjutas oma tehaste ja muude varade arvelt maha €4,1 miljardit, mis peegeldab Euroopa halvenenud majanduskeskkonda. Eelmise aasta lõpus veel mitmemiljardiliste mahakirjutamistega silma jäänud ettevõtete hulka kuuluvad Suurbritannia sigaeritootja Imperial Tobacco, Euroopa suurim terasetootja ArcelorMittal ning värvide valmistaja Akzo Nobel.

ESMA toobki välja, et väljaspool pangandus- ja telekomisektorit on mahakirjutamised olnud marginaalsed. Näiteks 2011. aastal kirjutati töötleva tööstuse ja teenustesektori ettevõte hulgas maha €1,54 miljardit firmaväärtust ehk kõigest 1,4% kogu firmaväärtusest. Muidugi võivad ettevõtted ka ignoreerida turuväärtusi firmaväärtuste arvestamisel, väites, et turud alahindavad varade tegelikku väärtust.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon