Seminar: Optsioonid alustajatele - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Seminar: Optsioonid alustajatele

LHV Pank

22.02.2013 11:14

Dreamstime

Oma seminaridega oleme jõudnud järgmise tuletisinstrumendini – optsioon. Artiklis vaatleme, millega tegu ning põhjalikuma ülevaate saab optsioonidest juba seminaril

Mis on optsioon?

Optsioon on leping kahe osapoole vahel, kellest üks on optsiooni väljakirjutaja ja teine optsiooni ostja. Optsioon annab selle ostjale õiguse, kuid mitte kohustuse, osta või müüa tulevikus kokkulepitud hinnaga  alusvara (nt. aktsiad, võlakirjad). Selle õiguse eest maksab optsiooni ostja optsiooni kirjutajale optsioonipreemia ehk optsiooni hinna, mis on tasu optsiooni väljakirjutamise eest. Optsioonileping on ajaliselt limiteeritud täitmispäevaga, millele järgnevast päevast alates optsioon aegub ja kaotab kogu oma väärtuse.

Ostuoptsioon ehk call optsioon annab optsiooni omanikule õiguse osta ja müügioptsioon ehk put optsioon annab optsiooni omanikule õiguse müüa tulevikus kokkulepitud hinnaga alusvara. Üks optsioonileping tähendab ostu- või müügiõigust enamasti sajale alusvara (aktsia, indeks, võlakiri) kogusele. Seega, kui ühe optsiooni hind on 5 dollarit, tuleb ühe optsioonilepingu hinna saamiseks korrutada see sajaga: nii on optsioonilepingu hind 5*100=500 dollarit.

Optsioone kirjutatakse finantsvarale (aktsiad, võlakirjad), valuutakurssidele, aktsiaindeksitele (Nasdaq 100, S&P 500) ning intressimääradele, aga samuti (vääris)metallidele, toormaterjalidele ja isegi teistele derivatiividele – näiteks futuuridele.

Optsioonide kõige huvitavamaks karakteristikuks on see, et optsioone saab kombineerida teiste finantsinstrumentidega, näiteks aktsiate, võlakirjade, futuuridega, samuti omavahel, moodustades nii erinevaid kauplemisstrateegiaid.

Optsiooni kasutusvõimalused

  • Portfelli kaitsmine langeva turu tingimustes
  • Aktsiapositsiooni tootluse suurendamine
  • Aktsiapositsiooni soetamine madalama hinnaga
  • Portfelli kindlustamine suure turukõikumise eel
  • Portfelli võimendamine

Optsioone saab kasutada nii finantsriski maandamiseks kui ka portfelli võimenduse suurendamiseks. Näiteks nähes võimalust turu langusele, võib investor portfelli kindlustada ostes indeksi müügioptsiooni. Sel juhul ei pea investor tervet oma portfelli turu languse hirmus likvideerima ning turu langedes ei kaotata aktsiate langusest kuna optsioonihinna tõus kompenseerib aktsiahindade languse, turu tõustes võidakse kaotada vaid optsioonipreemia.

Optsioonide abil saab ka kasutada võimendust. Suurema võimenduse kasutamine tähendab kõrgemat potentsiaalset tulu ning ka suuremat riski.

Optsioonide puhul ei saa mööda riskidest, mis antud finantsinstrumendiga kaasnevad. Optsiooni ostja maksimaalseks kaotuseks on kogu optsioonipreemiast ilmajäämine st algne investeering võib täielikult haihtuda. Optsiooni väljakirjutaja riskid on veelgi suuremad ning ebasoodsad liikumised alusvaras võivad tuua kaasa algselt tagatiseks pandud rahast tunduvalt suuremaid kahjumeid.

26. veebruaril kell 17.30 LHV kliendikontoris (Tartu mnt 2) toimuva seminari käigus vaatlemegi erinevaid optsioonilepinguid, nende peamisi omadusi, iseärasusi ja riske. Tutvume optsioonide kasutamisvõimalustega ning kauplemisstrateegiatega. Seminar on mõeldud investoritele, kellel algteadmised investeerimisest juba olemas.

Seminaril osalemine on tasuta, kuid piiratud kohtade arvu tõttu tuleb seminarile eelnevalt registreerida Optsioonid alustajatele.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon