USA tarbijate laenukoormus taas kasvamas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

USA tarbijate laenukoormus taas kasvamas?

Vallo Lees

11.03.2013 08:41

Shutterstock

USA keskpanga New Yorki osakond avalikustas veebruaris neljanda kvartali tarbijate krediidiraporti ning kuigi ootuspäraselt on märgata õppelaenude kasvu ning nende teenindamisega seotud raskusi, siis üllatuslikul kombel tarbijate üleüldine laenukoormus tõusis. Kas see tähendab, et trend on pöördumas ning USA majandusmootoriks olevad tarbijad on taas kulutama hakanud?

Möödunud aasta neljandas kvartalis tõusis USA tarbijate laenukoormus $31 miljardi võrra ning aasta lõpu seisuga oli tarbijate koguvõla suuruseks $11,34 triljonit. Jäädes endiselt oluliselt allapoole 2008. aasta kolmandas kvartalis tehtud $12,68 miljardi tippu, tõusis laenujääk siiski 0,3% võrreldes 2012. aasta kolmanda kvartaliga. Seega murti trend, mis on kestnud juba 16 järjestikust kvartalit, mistõttu on paljude mõttes küsimus, kas USA tarbija on muutumas tugevamaks? Laenujäägi kasvu oli märgata autolaenude (+$15 mld),  õppelaenude (+$10 mld) ning krediitkaardilaenude hulgas (+$5 mld). Järgnevalt on toodud ka laenujäägid erinevate laenukategooriate lõikes.

Allikas: New York Fed

Ainsana oli vähenemist märgata maja väärtuse tagatisel võetud laenude kategoorias, mis vähenes $10 miljardi võrra ning on nüüd ca $563 miljardit. Uusi kodulaene anti välja $553 miljardi ulatuses. See tähendab, et uute kodulaenude maht on alates 2011. aasta kolmandast kvartalist pidevalt suurenenud. Kuigi neljandas kvartalis ilmus 210 000 indiviidi krediidiraportisse märge sundvõõrandamisprotsessi kohta, on seda siiski 13% vähem kui eelnenud kvartalil. Ühtlasi on paranemas makseraskustes hüpoteeklaenude osakaal, sest üle 90 päeva maksetähtaja ületanud laenude osakaal oli Q4 2012 5,6% ehk 0,3 protsendipunkti võrra madalam võrreldes Q3-ga.

Samuti võib täheldada tarbijate krediidi kvaliteedi paranemist ka suures plaanis vaadatuna, sest kõikidest tarbijalaenudest 8,6% oli maksetähtaja ületanud, kui kolm kuud tagasi oli see näitaja veel 8,9%. Murettekitavaks võib aga lugeda õppelaenude olukorda. Antud laenud maht küündib nüüd $966 miljardini ning ühtlasi on tegu suurimates maksuraskustes oleva laenuliigiga. Nimelt on üle 90 päeva maksetähtajast maha jäänud 11,7% õppelaenudest. Samas lisab keskpank märkusena, et see number ilmselt alahindab probleemsete õppelaenude tegelikku mahtu, sest mitmed laenud on veel sellises faasis, kus tagasimakseid ei pea tegema ehk inimene veel õpib.

Allikas: New York Fed

Krediitkaardi kontode arv oli neljanda kvartali lõpus 383 miljonit ehk pisut rohkem kui kolmandas kvartalis. Krediitkaardilaenu jääk tõusis $5 miljardi võrra ehk tegu oli teise järjestikuse kvartaliga, kui antud laenujääk suurenes. Uusi autolaene loodi neljandas kvartalis $89,4 miljardit ulatuses ehk 4,2% rohkem kui eelnenud kvartalis ning üle 90 päeva tähtaja ületanud autolaenude osakaal langes 4,3% pealt 4,0% peale.

USA Keskpanga ametnike sõnul näitavad andmed selgeid märke tarbijakrediidi turu paranemisest. Kuigi ilmselt ühe kvartali põhjal on ennatlik teha järeldusi trendi muutumisest, siis vähemalt viimased andmed kinnitavad, et neli aastat kestnud laenujääkide vähendamine tarbijate poolt võib olla oma lõppu saavutamas. USA keskpanga New Yorki haru juht James McAndrews märkis, et hindade taastumine kinnisvaraturul on parandanud majapidamiste olukorda ning võimaldab majapidamistel taas tarbimist suurendada. USA keskpank tõi välja, et majapidamistele kuuluva kinnisvara väärtus tõusis eelmise aasta neljandas kvartalis $450 miljardi võrra. Ka aktsiaturu ralli on parandamas majapidamiste finantse. Majapidamistele kuuluvate aktsiate väärtus kerkis oktoobrist detsembrini $150 miljardi võrra. Ühtlasi tõi ta positiivsena välja tootmissektori olukorra tugevnemise.

Kuigi McAndrews näeb tulevikku vaadates vähem muresid ning arvab, et ka keskpanga monetaarpoliitika mõjud võivad peagi tarbijateni ulatuda, on ta väljavaate osas siiski mõnevõrra ettevaatlik. Näiteks tõi ta välja, et aasta algusest rakendunud maksutõusud vähendavad vabalt kasutatava sissetuleku hulka osade majapidamiste jaoks märkimisväärselt, mis viib omakorda väiksema tarbimiseni. Ühtlasi mõjutavad tarbijate käitumist ka teised USA valitsuse fiskaalpoliitilised otsused.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon