Arenevad turud ei suuda arenenud turgude ralliga sammu pidada - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Arenevad turud ei suuda arenenud turgude ralliga sammu pidada

Kristiina Kirtsi

27.03.2013 08:30

Shutterstock

Kuigi arenevate riikide majanduskasv on kiirem kui arenenud turgudel ning tavaliselt on nende aktsiaturgude tootlused ületanud arenenud turge, siis 2013. aasta on alanud teistmoodi. 2013. aastat on väga tugevalt alustanud arenenud turud (USA, Jaapan, Rootsi, Šveits), samal ajal kui arenevad turud näitavad nõrkust.

Kui võrrelda arenevate ja arenenud turgude tootlusi MSCI arenevate turgude indeksi (MXEF) ning MSCI World Index (MXWO) indeksiga (alloleval joonisel on toodud indeksite kolme aasta tootlused), siis alates 2012. aasta algusest kuni 2013. aasta alguseni liikusid indeksid enamvähem paralleelselt, kuid pärast seda on tootluste erinevus pidevalt suurenenud. Alates 2013. aasta algusest on arenevate turgude indeks dollarites oma väärtusest kaotanud umbes 4%, kuid arenenud turgude indeks on samal ajal tõusnud umbes 7%.

Allikas: Bloomberg

Eraldi riike välja tuues on rahapoliitika lõdvendamise lootuses Jaapani Nikkei 225 indeks kohalikus valuutas alates aasta algusest tõusnud üle 20% (euros vastavalt üle 12%) ning USAs on Dow Jones rallinud samal ajal üle 10% (euros üle 12%), Stockholmi börs üle 9% (euros umbes 11%) ja Šveitsi börs üle 14% (euros umbes 13%). Hiina turg on aga samal ajal langenud umbes 2% (euros alla 1%), Lõuna-Korea 1% (euros umbes 4%), Venemaa umbes 2% (euros alla 1%) ning Brasiilia üle 9% (euros üle 6%). Samas leidub ka arenevate turgude hulgas erandeid, nagu näiteks Tai, kus börs on alates aasta algusest kohalikus valuutas tõusnud üle 9% (euros üle 17%).

Arenevate turgude jaoks on tegemist halvima tootlusega kvartaliga alates 2008. aasta esimesest kvartalist. Alates 2011. aasta oktoobris alanud rallist on arenevate turgude indeks tõusnud 22% ja arenenud turud vastavalt 33% ning tegemist on esimese korraga alates 1998. aastast, kui arenenud turgude aktsiad on globaalse aktsiaturgude ralli ajal ületanud arenevaid turge. Ka varasemalt on korra arenevate turgude tootlus pullituru ajal arenenud turgudele alla jäänud- see juhtus 1990.ndate aastate internetiaktsiate buumi ajal, kui erinevalt arenenud turgudest survestas arenevaid turge Aasia finantskriis.

Arenevatel turgudel on üleüldiselt aktsiate rallit toetanud keskpankade (USA, Euroopa) majanduse stimuleerimise meetmed (võlakirjade ostmised ning madalad intressimäärad). Arenenud turgudel ei võimalda inflatsioon keskpankadel majandust nii palju stimuleerida kui arenenud turgudel. Kuid on veel teisigi põhjuseid, miks arenevad turud ei ole suutnud arenenud turgude ralliga alates 2013. aasta algusest kaasa minna.

Esiteks, kuigi arenevatel turgudel on majanduskasv endiselt kiirem kui arenevatel turgudel, siis on kasvutempo aeglustunud võrreldes varasemate aastatega. Näiteks Hiinas aeglustus majanduskasv 2012. aastal 7,8% peale 2011. aasta 9,3% pealt, Indias 4,5% peale 9,3% pealt, Brasiilias 1% peale 2,7% pealt ning Venemaal 3,6% peale 4,3% pealt. Ka ei tõota kasvutempo kiirenemist paari aasta tagustele tasemeteke majanduskasvu prognooside väljavaated. Arenevate riikide majanduskasvu survestab välisriikide nõudluse vähenemine ning erinevad poliitilised ja makroökonoomilised probleemid. Ent kapitalivoog arenevatesse turgudesse on endiselt tugev. Samal ajal on aeglustunud ka arenenud riikide majanduskasv ning erinevus nende kahe vahel on umbes sama suur.

Allikas: Rahvusvaheline Valuutafond

Teiseks põhjuseks on ettevõtete kasumi kasv. Kui arenenud riikide ettevõtete kasumid kasvasid J. P. Morgani hinnangul 2012. aastal 4,3%, siis arenevate riikide ettevõtete kasumid 3,7%. Samal ajal kui kiirem majanduskasv eeldaks arenevatel turgudel kiiremat kasumi kasvu kui arenenud turgudel. Ettevõtete kasumeid survestavad valituste erinevad inflatsiooni langetamise (näiteks fikseeritud kütusehinna langetamine) ning majanduskasvu toetamise (elektrihinna langetamine) meetmed.

MSCI arenevate turgude indeks kaupleb hetkel 10 korda 12-kuu oodatavat kasumit ning MSCI World 13 korda, mis on Bloombergi hinnangul suurim erinevus alates 2008. aastast. Võrdluseks, USA aktsiaindeksi S&P 500 ettevaatav P/E on hetkel 14 ning Venemaa Micex indeksil 5,5. Kasumi kiire kasvu tõttu kuulub USA hinna ja kasumi suhtarvu põhjal hetkel ka maailma kallimate ning Venemaa vastavalt kõige odavamate aktsiaturgude hulka.

Vaatamata investorite ebakindlusele ja siseriikliku poliitika prognoosimatusele peaks arenevatele turgudele investeerimist lisaks kiirele majanduskasvule soosima veel ka riikide madal avaliku sektori võlatase, suured (riigi) reservid, tarbijate sissetulekute ja tarbimise kasv.

Tuleviku seisukohalt on analüütikute väljavaated erinevad. Kui osad prognoosivad madalate intressimäärade tõttu investorite riskiisu kasvu ning seega globaalse ralli ülekandumist arenevatele turgudele, siis teised prognoosivad investorite poolt jätkuvat arenenud ja rohkem läbipaistvate turgude eelistamist.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon