Mobiilne revolutsioon arenguriikides - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Mobiilne revolutsioon arenguriikides

Oscar Rõõm

01.04.2013 09:05

Shutterstock

Maailmapanga poolt avaldatud raporti kohaselt puudus 2011. aasta seisuga ca 2,5 miljardil inimesel pangakonto. Veidi üle poolte neist inimestest resideeruvad arengumaades Aafrika ja Aasia piirkonnas ning silmapaistvamateks riikideks olid Egiptus ja Indoneesia, kus statistika järgi puudus pangakonto vastavalt 90 ja 80 protsendil üle 15-aastastel. Arveldusarve puudumise põhjusteks loetleti lisaks vaesusele veel pangakontoga kaasas käivaid kulusid, pikkasid reisimise vahemaid ning vajaminevat paberitööd.

Graafik: Protsentuaalne pangakonto omanike arv üle 15-aastaste hulgas (2011)

Allikas: Maailmapank

Mobiiltelefonidele on aga Maailmapanga andmete kohaselt ligipääs kolmel inimesel neljast ning tagamaks finantsteenuste kättesaadavuse arenguriikide elanikele, on välja töötatud mobiiltelefonidel põhinev ülekannete süsteem, mis võimaldab pangaarvet omamata teha mobiiltelefoni abil rahaülekandeid. Nimetatud süsteem on eriti populaarne Aafrika mandril, sest teenus sai alguse Keeniast, kus Vodafone, koostöös Keenia kodumaise mobiilioperaatori Safaricomiga, tõi turule M-Pesa nimelise mobiilimaksete teenuse. Teenuse kasutajaks on võimalik registreeruda pea igas poes või bensiinijaamas, misjärel makstakse sisse raha, mida võib siis mobiiliga ülekannete tegemiseks kasutada, sellega poodides maksta või vajadusel jälle välja võtta ning seda kõike pangakonto olemasoluta. Kui pangakonto on vaid kolmandikul Keenia täiskasvanud elanikkonnast, siis mobiilimakseid kasutab aktiivselt ligi 70% täiskasvanutest (2011. aasta seisuga). Mobiilimaksed on populaarsed veel Sudaanis ja Gabonis, kus teenust kasutavad vastavalt 52% ja 50% täiskasvanutest.

2011. aasta seisuga oli selliseid mobiilimaksete süsteeme saadaval üle 110 erineva, kokku üle 40 miljoni kasutajaga.

Graafik: Mobiilimaksete kasutajate osakaal täiskasvanud elanikkonna seas (2011)

Allikas: Maailmapank

Möödunud aastal kasvas Keenia mobiilimaksete tehinguväärtus 2011. aastaga võrreldes $2.7 miljardi võrra $16.2 miljardini. Aasta viimases kvartalis tehti igakuiselt keskmiselt 50 miljonit tehingut koguväärtusega $1.6 miljardit. Nüüdseks moodustavad mobiilimaksed Keenia $33.62 miljardi suurusest SKT-st 31% suuruse osa. GSM Assotsiatsiooni hinnangul on mobiilimaksed aidanud Sahara-taguse Aafrika majandusse süstida enam kui $32 miljardit uut raha ja Ülemaailmse Pankadevahelise Finantstelekommunikatsiooni Ühingu (SWIFT) prognooside kohaselt kasvab teenus 2015. aastaks 350 kuni 900 miljoni kasutajani, kelle poolt läbi viidavate tehingute koguväärtus jääb $430 miljardi ja $1 triljoni vahemikku.

Mobiilsele trendile aitab kaasa ka nutitelefonide agressiivne pealetung ja kättesaadavus, mis on tekitanud arenguriikides kummalise olukorra, kus elanike seas on rohkem nutitelefoni kui pangakonto omanikke. Olukorra pöördumist ei tasu hinge kinni hoides oodata, sest nutitelefonide levik arengumaades kogub alles hoogu. Prognooside kohaselt kasvab nutitelefonide penetratsioon Aasias järgmise viie aasta jooksul 2012. aasta 23% pealt 46% peale ning Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas möödunud aasta 7% pealt 29% peale. International Data Corporationi sõnul sõltuvad telefonitootjad ja telekomid tulevikus üha enam arenguriikidest, sest 2017. aastaks müüakse sinna ennustatavalt 70% kõigist nutitelefonidest.

Graafik: Nutitelefoni ja pangakaarte omavate inimeste osakaal populatsioonist arenguriikides

Allikas: Analysis Mason

Mobiilimaksete atraktiivsusest üritavad kasu lõigata üha suurem hulk ettevõtteid ning SWIFTi andmetel on lisaks olemasolevale 130le teenusepakkujale turule sisenemas ligi 100 uut firmat. Ometi ei suuda kõik ettevõtted olukorra potentsiaali realiseerida ning vaid käputäis on suutnud kliendibaasi üle 1 miljoni inimese kasvatada. Üks sellistest läbikukkujatest oli põhjanaabrite Nokia, kes Nokia Money nimelise teenusega Indias jõudis 100 000 kliendini, enne kui ettevõtmise lõpetada otsustas. SWIFT on loonud graafilise tabeli, kuhu on koondatud mobiilimaksete innovatsiooni liidrid (v.a finantsettevõtted).

Graafik: Mobiilimaksete innovatsiooni liidrid

Allikas: SWIFT

SWIFT prognoosib järgmiseks viieks aastaks suurimat kasvu just mobiilimaksete tehnoloogiale, sest turust üritavad osa saada nii finantsettevõtted kui telekomid. Suurimate komistuskividena tuuakse välja mobiilimakseid puudutavaid regulatsioone, mis on paljudes riikides veel puudulikud, ning kasutajate turvalisusega seotud küsimusi. Sellegipoolest on mobiilimaksete võimalus lihtne ja toimiv viis toimetada finantsteenused sinna, kus neid enim vajatakse.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon