Ameeriklaste ostumaania võib lähiajal raugeda - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Ameeriklaste ostumaania võib lähiajal raugeda

Kristiina Kirtsi

03.04.2013 08:45

Shutterstock

Maailma suurima majanduse väljavaadete paranemine on suurendanud USA tarbijate kindlustunnet ning läbi selle aidanud globaalse finantskriisi järgselt kaasa ka tarbijate kulutuste taastumisele. Tarbijate kulutuste kasvu võimalikule aeglustumisele lähiajal viitab aga nii sissetulekute kasvu aeglustumine kui ka säästmise määra langus. Lisaks säästmise määra langusele viitab sellele veel rohkem säästmise määra jätkuvalt madal tase.

Tarbijate kulutused kaupade ja teenustele moodustavad suurima osa ehk 70% USA sisemajanduse kogutoodangust. Kusjuures teenused moodustavad kulutustest umbes kaks kolmandikku ning kaubad ülejäänud kolmandiku. Kulutused kaupadele jagunevad omakorda veel kestvuskaupade (70%) ja esmatarbekaupade (30%) vahel.

2012. aasta suvel jäid aga maailma suurima majanduse kasvumootoriks olevad tarbijate kulutused analüütikute ootustele alla ning aasta lõpus nõrgenesid kulutused veelgi. Kuna 2013. aasta alguses rakendus sotsiaalmaksu tõus, siis prognoositi tarbijate kulutuste edasist nõrkust. Kuid 2009. aasta põhjast hästi taastunud tarbijate kulutused kasvasid vaatamata tagasihoidlikele ootustele 2012. aasta neljandas kvartalis annualiseeritult 9,67 triljoni dollarini ehk kõigi aegade kõrgemale tasemele.

Allikas: Trading Economics

Nagu allolevalt jooniselt näha, siis on USA tarbijate kulutuste kasvutempo pärast 2011. aastal saavutatud tippu aeglustunud, ulatudes 2012. aastal 3,6 protsendini. Samamoodi aeglustus 2012. aastal võrreldes aastatagusega ka netosissetulekute kasvutempo (vastavalt 3,3% peale).

Allikas: BEA

Vaatamata tarbijate kulutuste ja netosissetulekute kasvu aeglustumisele eelmise aasta lõpus, kiirenes 2013. aasta veebruaris tarbijakulutuste kasv 0,7% peale eelmise kuu 0,4% pealt ning netosissetulekute kasv 1,1% peale eelmise kuu -4% pealt. Tarbijate kulutuste puhul oli tegemist kiireima kasvutempoga viie kuu jooksul. Kuid põhjust liigseks optimismiks pole, sest veebruarikuu tarbijakulutuste kasv põhines suures osas kütuse hinnatõusul. Suur volatiilsus netosissetulekutes selle aasta alguses on põhjendatav ettevõtete preemiate ja dividendide väljamaksmisega selle aasta alguses rakendunud maksutõusu eel.

Aasta alguses tõstetud sotsiaalmaksu mõju tarbijate kulutustele on aga aidanud vähendada tööjõuturu paranemine. Ettevõtted palkavad tavapärastest rohkem töötajaid ning suurendavad tasapisi ka palku. Alates 2012. aasta novembrist on keskmiselt lisandunud 200 000 töökohta kuus, mis väljendus veebruaris töötuse määra languses 7,7% peale ehk nelja aasta madalamale tasemele. Lisaks suurendab kinnisvarahindade järkjärguline taastumine majapidamiste varade netoväärtus, mis omakorda muudab inimesed psühholoogiliselt tarbimisele altimaks. Täiendavat tuge pakub veel ka USA aktsiaindeksite tõus kõigi aegade kõrgematele tasemetele. Tarbijate kindlustunde paranemisele viitab ka Michigani ülikooli tarbijausalduse indeks, mis kasvas 2013. aasta märtsis 78,6 peale ehk kõrgemale tasemele alates eelmise aasta novembrist.

Kuid ka siin ei ole põhjust liigseks optimismist, kuna märgid viitavad tarbijate kulutuste kasvu aeglustumisele. Alates 2010. aastast üle 10% aastas kasvanud sõidukite müügi kasv on 2013. aasta alguses hakanud aeglustuma. Lisaks hakkas jaemüügi kasv 2012. aastal aeglustuma.

Säästmise määr, mis mõõdab tarbijate säästude suhet netosissetulekusse, oli 2012. aasta neljandas kvartalis annualiseeritult 4,7 protsenti. Viimase kümne aasta jooksul oli kõrgeim säästmise määr 2010. aasta teises kvartalis, kui see ulatus 6,2 protsendini. Alates sellest ajast on tarbijad muutunud tuleviku suhtes julgemaks ning hakanud sääste vähendama. 2013. aasta veebruaris langes säästmise määr 2,6% peale eelmise kuu 2,2% pealt, mis oli madalaim tase alates 2007. aastast. Säästmise määra langus rekordmadalale tasemele võib aga tähendada seda, et edasipidi tarbijate kulutustel säästude arvelt enam palju kasvuruumi ei ole.

Allikas: BEA

Tarbimise kasvu väljavaateid muudab lisaks muule tumedamaks ka see, et netosissetulek (reaalne) elaniku kohta on hetkel 32 663 dollarit inimese kohta, mis on madalaim tase alates 2006. aasta detsembrist, kui see oli 32 729 dollarit inimese kohta.

Tarbimispõhisele USA majandusele võib aga tarbijate kulutuse kasvu aeglustumine tähendada majanduskasvu aeglustumist tulevikus. Kuigi hetkel prognoosivad analüütikud 2013. aasta esimeses kvartalis kasvu kiirenemist 2,5% peale aasta baasil eelmise aasta neljanda kvartali 0,4% pealt.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon