Bitcoin - keskpankade tulevane õudusunenägu? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Bitcoin - keskpankade tulevane õudusunenägu?

Rasmus Noormägi

04.04.2013 09:35

Shutterstock

Aasta tagasi avaldasime loo dollari, euro, jeeni jt traditsiooniliste valuutade uuest võimalikust konkurendist, millel nimeks Bitcoin (artikkel kättesaadav siin). Kriitikud peavad Bitcoini (BTC) järgmiseks püramiidskeemiks, pooldajad näevad asja vastupidises valguses (nagu alati) ja leiavad, et tegu on parima leiutisega pärast internetti. Meeldetuletuseks siis, et tegu on virtuaalvaluutaga, millel ei ole keskvõimu ning mille pakkumine on paika pandud arvuti algoritmiga (lähemalt võimalik lugeda eelpool toodud artiklist). Paratamatult võib selle idee hoomamine võtta natukene mõtlemisaega ja harjumist. Ühtlasi paneb see mõtlema raha kui nähtuse olemuse üle ning kuidas tehnoloogilised arengud (eelkõige interneti levik) võivad muuta raha olemust. Viimase aasta jooksul on Bitcoini ümber päris huvitavad arengud toimunud ja neid nüüd lähemalt vaatlemegi.

Graafik 1: Bitcoini süsteemi väärtus dollarites 03.04.2013 seisuga. Allikas: Blockchain.info.

Numbritest

Aasta tagasi oli BTC süsteemi väärtus umbes 41-42 miljonit dollarit, nüüdseks on see tõusnud üle 1 miljardi dollari nagu eespool olevalt graafikult näha. Eriti tormiline areng on toimunud viimase kahe kuu jooksul, mil 1 BTC väärtus on tõusnud $20 juurest üle $100 (aasta tagasi $5; graafikud 4 ja 5). Kasutajate arvu kohta kindlad andmed puuduvad, kuid võib spekuleerida lähtuvalt erinevate tugiteenuste kasutajate arvust. Bitcoini foorum (link siin) sai märtsi viimase nädalaga juurde va 3000 liiget, mis viis foorumi kasutajate arvu üle 89 000. Blockchaini pakutava ’rahakoti’ teenuse kasutajate arv on tõusnud märgatavalt alates aastavahetusest ja küündib väidetavalt 175 000-ni (graafik 2). Tulles valuutapaaride populaarsuse juurde (graafik 3), siis on vaieldamatult enim vahetatavaks paariks BTC-USD (72% tehingutest), seejärel BTC-EUR (15%) ja BTC-CNY (4%). Erinevaid graafikuid BTC kohta saab igaüks edasi uurida kahelt järgmiselt lingilt: http://blockchain.info/charts ja http://bitcoincharts.com/.

Graafik 2: Blockchaini pakutava Bitcoini rahakoti teenuse kasutajate arv seisuga 03.04.2013. Allikas: Blockchain.info.

Bitcoin igapäevaelus

Detsembri algul kirjutas BBC (link siin), et BTC valuutavahetuspunkt Bitcoin-Central on saanud Prantsusmaal õiguse tegutseda makseasutusena. See paneb Bitcoin-Centrali seaduse ees ühele pulgale näiteks sellise maailmanimega nagu PayPal – makseasutusena on neil õigus väljastada deebetkaarte, vastu võtta ja teha ülekandeid teistesse krediidiasutustesse. See tähendab, et BTC vääringus kontoga saab teha samu tehinguid, mida tavaliselt pangakontoltki. Lisaks peaksid Bitcoin-Centrali hoiustele kehtima samad hoiuste kohta käivad seadused nagu „tavapärastele“ hoiustele pankades, küll kehtib hoiuste tagamise süsteem ainult eurodes hoitavatele hoiustele Bitcoin-Centralis.

Natukene praktilisema poole peale minnes on BTC-de eest täiesti võimalik USAs näiteks pizzat tellida – teenuse nimi on Pizza for Coins (link siin). Teenus kujutab endast vahelüli söögikoha ja tellija vahel: BTC-d konverteeritakse dollariteks, mida kasutatakse söögi eest tasumiseks ja selle eest võetakse teenustasu (umbes 0,03 BTC-d ning see muutub vastavalt BTC kursi kõikumisele). Teenuspakkujate sõnul võib BTC-des maksmine pizza saabumise kuni 80 minutit edasi lükata. Praegu saab tellida süüa BTC-de eest Domino’s Pizzast, kuid peatselt peaksid lisanduma ka Pizza Hut ja Papa John.

Graafik 3: Peamised valuutapaarid. Allikas: bitcoincharts.com.

Seevastu Kanadas leidub mees, kes on valmis müüma enda maja 405 000 Kanada dollari või sama summa BTC-de eest (via BBC). Praeguse vahetuskursi järgi teeb see natukene üle 4000 BTC. Andmaks aimu Bitcoini tabanud hullusest, oletame, et mees leidis endale ostja eelmise aasta lõpus BTC-de eest - siis oleks ta olnud rikkam 31 000 BTC võrra, mis oleksid praegu väärt üle 2,8 miljoni Kanada dollari. BBC toob välja, et maja müüja näeb Bitcoini kasulikkust kiire maksevahendi näol – nimelt ei pea BTC ülekande puhul ootama nädalat nagu tavapärase rahvusvaheliste rahaülekande korral ning lisaks on BTC ülekannete tehingukulud madalamad võrreldes traditsiooniliste alternatiividega. Ka on mitmed väikesed internetipoed valmis vastu võtma BTC-d (näiteks kitarride jm helitehnika müügiga tegelev Stomp Romp), sest ülekanded toimuvad koheselt ning krediitkaardipettused jm skeemid on välistatud. Ka võtavad Bitcoini makseid vastu sellised interneti keskkonnad nagu WordPress, Etsy, Reddit, samuti üks väike pagariäri San Fransiscos (link siin) ning lisaks veel terve rida kohti (link siin).

Bitcoini ATM ehk sularahaautomaat on samuti juba reaalsus, kuid see on pisut erinev tavalisest sularahaautomaadist (uudis siin). USAs on kaks ettevõtjat, Zach Harvey ja Matt Whitlock, välja mõelnud dollareid vastuvõtva seadme, mis konverteerib dollarid BTC-deks anonüümselt kasutaja kontole ning kõike seda väidetavalt 5 sekundi jooksul. Kõige rohkem pidavat aega kuluma sularaha sisestamisele. Arendajate plaan on paigaldada need seadmed baaridesse, restoranidesse, poodidesse eelkõige Põhja-Ameerikas.

Graafik 4: BTC-USD viimase poole aasta jooksul koos kauplemismahtudega Mt. Gox portaalis (punane tulp tähistab languspäeva, roheline tulp tõuspäeva; hind paremal teljel). Allikas: bitcoincharts.com.

Graafik 5: BTC-EUR viimase poole aasta jooksul koos kauplemismahtudega Mt. Gox portaalis (punane tulp tähistab languspäeva, roheline tulp tõuspäeva; hind paremal teljel). Allikas: bitcoincharts.com.

Ka leidub internetis entusiaste, kes tahavad püstitada Bitcoini sularahaautomaadi Küprosele (link siin). Tuginedes ülaltoodud allikale jääb segaseks, kas tegu on juba toimiva või veel arendusjärgus automaadiga, kuid automaadi vahendusel peaks saama eurosid vahetada BTC-de vastu ja vastupidi. Esimese variandi järgi sisestatakse eurod masinasse ja eurod konverteeritakse vastavalt vahetuskursile BTC-deks kasutaja kontole, teise variandi järgi on Bitcoini kontolt võimalik ka eurosid välja võtta. Lisaks Küprosele plaanitakse antud automaadid paigutada teistesse riikidesse, kus hetkel kapitalipiirangud kehtestatud (nt Argentiina, Iraan). Bitcoini sularahaautomaatide eestvedaja Jeff Berwick on kindel, et BTC on tuleviku valuuta ning rünnakud valitsuste ja keskpankade poolt Bitcoini suunas näitavad, et nad teavad seda.

Leidub ka asutusi, mis on läinud vastupidist teed ja BTC-de vastuvõtmisest loobunud. Selline mittetulundusühing nagu Electronic Frontier Foundation (EFF), mille eesmärgiks on seista inimeste õiguste eest digitaalses maailmas, loobus juba 2011. aasta juunis BTC-dest (põhjuseid saab lugeda nende avaldusest siit). Ka on tõstatud pidevalt küsimusi Bitcoini keskkonnas valitseva anonüümsuse ning turvalisuse üle.

Keskpangad ja valitsused

Ega nemadki plaani virtuaalvaluutade populaarsuse kasvu niisama pealt vaadata. Euroopa Keskpank avalikustas 2012. aasta novembris paberi nimega „Virtual Currency Schemes“ (kättesaadav siin), kus pikalt ja laialt arutleti erinevate virtuaalvaluutade (mitte ainult BTC) üle. Kuigi kokkuvõtvalt leiti, et hetkel ei kujuta virtuaalvaluutad keskpankade jaoks ohuallikat, siis tulevikus võib olukord muutuda ning väidetava anonüümsuse taustal on juba praegu tegu soodsa keskkonnaga rahapesuks. Peaks mõni virtuaalvaluuta saavutama euro või dollariga samaväärse seisundi ühiskonnas, siis paratamatult leiaksid end teelahkmelt ka keskpangad oma monetaarpoliitikaga.

Wall Street Journali (link siin) andmetel hakatakse USAs virtuaalvaluuta  vahetust pakkuvaid asutusi reguleerima sarnaselt makseteasutustele, nagu seda on näiteks Western Union. See tähendab teatud raamatupidamisreeglite rakendumist ja kohustust teavitada vastavatele ametiasutustele üle 10 000 dollari suurustest tehingutest. Bitcoini pooldajatele ei ole see ehk kõige meeldivam uudis, sest osa Bitcoini võlust on seotud just Bitcoini kohta käiva seadusandluse puudumisega. Ekstreemsema vaatega inimesed võivad siin näha USA keskpanga soovi Bitcoin täielikult põrmustada, et ainsateks valuutadeks maailmas oleksid valitsuste range kontrolli all olevad valuutad. Aga eks terakene tõtt võib siingi leiduda, arvestades, et rahapesuks on Bitcoin ideaalne koht, kui keskvõim puudub ja jälgi pole võimalik ajada (või seda teha on väga raske).

Kokkuvõtteks

Kas võtta Bitcoini keskpankade ja monetaarpoliitika loova hävitajana või lihtsalt naljana, jäägu igaühe enda otsustada. Viimase nädala hinnaliikumine tekitab paratamatult tunde, et tegu võiks olla ilmselge mulliga. Vaadates erinevaid numbreid (nt kasutajate arv, süsteemi väärtus dollarites, vahetuskursid), siis on aastatagusega palju muutunud ja Bitcoini kasutavate inimeste arv paistab edasi kasvavat, kuid on endiselt marginaalne.  Hiljutiste sündmuste taustal (eeskätt Küprosega seonduv) tunduvad virtuaalvaluutad pakkuvat riskialtimatele ka ideaalse pelgupaiga, kuhu oma varaga põgeneda seadusesilma eest. Uskuda, et 5 aasta pärast on Visa ja Mastercardi kõrval rahakoti vahel Bitcoini logo kandev maksevahend, on ehk palju loota … samas vaevalt, et paljud 50 aastat tagasi uskusid, et plastikkaart võib saada ühel päeval peamiseks maksevahendiks.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon