Michael Merrill - börsil kaubeldav inimene - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Michael Merrill - börsil kaubeldav inimene

Oscar Rõõm

08.04.2013 10:50

Shutterstock

2008. aasta alguses otsustas tarkvaraettevõttes klienditeeninduse esindajana töötav 30-aastane Kenneth Michael Merrill end turul kaubeldavaks instrumendiks teha. Otsuse tagamõte seisnes soovis rahastada ettevõtjaks saamise ambitsiooni, kuid tavakodanikuna oli Michaeli juurdepääs kapitaliturgudele piiratud. 26. jaanuaril toimunud aktsiate avaliku esmapakkumise (IPO) käigus jagaski Michael end 100 000-ks aktsiaks ning pakkus neid investoritele esialgse hinnaga $1 tükk.

Juba järgneva 10 päeva jooksul laienes Michaeli aktsionäride ring 12 inimese võrra, kes kokku ostsid 929 aktsiat. 99,1% suuruse osalusega Michael jäi siis veel küll enda enamusomanikuks, kuid tema osa aktsiatest on hääleõiguseta. Suuremal hulgal investorite ligimeelitamiseks ning aktsionäride rikkuse maksimeerimiseks oli Merrill sunnitud laskma oma aktsionäridel teda puudutavaid otsuseid langetada ning selle hõlbustamiseks lõi ta veebikeskkonna, kus tema aktsiate omanikud said erinevate küsimuste osas hääle anda.

Kui esialgu pani Michael hääletusele väiksema kaaluga küsimused, nagu promovideo loomine aktsiate populariseerimiseks, siis peagi jõudsid hääletusele küsimused, mis puudutasid tema trenni režiimi, armuelu, magamisharjumusi ning isegi vasektoomiat. Magamisharjumuste muutmine osutus ebaefektiivseks ning vasektoomia plaan hääletati maha, kuid aktsionäride soovil sai pikaaegsest lihaarmastajast ja demokraadist taimetoitlane ning registreeritud vabariiklane, sest nii olevat ärisõbralikum. Kõigele lisaks peab ta kandma vaid riideid Brooks Brothersi loomingust (peatselt lisandub mehe garderoobi ka Nike) ning oma tüdruksõbraga lepingulises suhtes olema, mille võimalik pikendamine läheb peatselt aktsionäride hääletusele

Graafik: Aktsionäride poolt läbiviidud hääletused


Võimalus investeeringu kujul kellegi elu kontrollida mõjub ilmselt hea müügiartiklina, sest Michaeli aktsionäride ringis on nüüdseks üle 320 inimese. Algselt piirdus nimekiri vaid sõprade ja tuttavatega, kuid peagi lisandus aktsionäride ridadesse ka suurinvestoreid väljaspoolt Michaeli enda tutvusringkonda. Silicon Valley's töötavast Gordon Shephardist on nüüd saanud müügil olevate hääleõigusega aktsiate enamusomanik, ilma et oleks Michaelit kunagi kohanud ning tema sõnul on investeering Michaelisse investeerimisportfelli radikaalne mitmekesistamine. Kokku on turuosaliste valduses 3711 aktsiat ning oma osalusest paneb Michael uusi aktsiaid müüki kaks korda aastas. Järgnev joonis annab ülevaate Michaeli praegustest aktsionäridest.

Graafik: Michaeli aktsionärid


Nõudlus Michaeli aktsiate järele on olnud üsna suur ning ebalikviidsetele turgudele iseloomulikult on aktsiahind ajalooliselt üpris volatiilne. $1 dollari suuruse alghinnaga aktsiad kauplesid möödunud aasta juunikuus 20 dollari piirimail ehk ühel hetkel ulatus Michaeli turuväärtus $2 miljonini. Nüüdseks on ühe aktsia hind taandunud $13.5 dollari peale. Dividende Michael oma aktsionäridele veel ei maksa.

Graafik: Michaeli aktsiahind


Iseenesest ei ole tegu päris uue kontseptsiooniga. Lubades investoritele osa tulevikus teenitavast tulust, toimivad investeerimisvahendina ka näiteks jalgpallurid ning mõningad muusikud (nt David Bowie). Lisaks on hiljuti tekkinud suurel hulgal start-up’e, mille kaudu saab soovija investeerida eraisikutesse ja nende ideedesse. Üks selline ettevõte on Google'i endise juhtivtöötaja poolt loodud Upstart, kuid sarnasel põhimõttel on rajatud ka Pave ja Thrust Fund. Vastutasuks toetusele garanteerib investor endale osa toetatava tulevasest sissetulekust.

Ent Michaeli olukorra teeb unikaalseks just tema pühendumus aktsionäridele ning nende poolt langetatud otsustele. Näiteks möödunud aastal sõlmis ta $100 000 väärtuses elukindlustuslepingu, mis Michaeli surma puhul investorite vahel proportsionaalselt ära jaotatakse. Juhul kui surma võimalus välistada, siis on Michaeli sõnul ainus eetiline viis see projekt lõpetada kõik investorid välja ostes, kuid seda plaani tal veel pole.

Kas eraisikutesse investeerimine kunagi ka tõsiseltvõetava alternatiivina laiemalt kasutusele võetakse, on raske ennustada, kuid kahtlemata on tegu huvitava ning tärkava trendiga. Senikaua on aga huvitundjatel võimalik end Michaeli ja tema aktsia käekäiguga kursis hoida tema koduleheküljel (http://www.kmikeym.com/) ja Twitteris (https://twitter.com/kmikeym).

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon