Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Vahendame kevade põnevat tulemuste hooaega II

Erko Rebane

22.04.2013 10:19

Shutterstock

19. aprilli seisuga oli oma äsja lõppenud kvartali majandustulemused avaldanud ligikaudu 20% S&P 500 ettevõttest ning kui pisut üle 70% on suutnud lüüa konsensuse aktsiakasumi ootust, siis käibe number on osutunud paremaks vaid 48% juhtudest. Viimane on küll halvem võrreldes eelmise aasta neljanda kvartali 64%ga, kuid parem 2012.a teise ja kolmanda kvartali näitajatest.

Kuna ettevõtete kasumi kasvu ootusi on viimastel kuudel valdavalt madalamale korrigeeritud, siis ülespoole on aktsiad liikunud peamiselt valuatsiooni arvelt ja sellises olukorras on alati ohuks, et pettumust valmistades võib järgneda sügavam korrektsioon. IBM oli üheks näiteks, kui esimest korda alates 2005.a aktsiakasumi ja müügituluga prognoosidele alla jäämine viis väärtpaberi üle 8% langusesse, mis oli aktsia jaoks suurimaks vähikäiguks alates 2008.a. EBay’l piisas vaid mainida, et jooksev kvartal ei pruugi olla nõnda edukas nagu konsensuse tol hetkel arvas ning tulemuseks oli aktsia suurim kukkumine alates 2011.a augustist.

Tehnoloogiasektorist saab sel nädalal fookuses olema Apple, mille aktsiat karistati eelmisel nädalal -9% langusega seoses ühe oma tarnija varude probleemiga, mis viitaks justkui iPhone’i nõrgale müügile.  Pärast esimese kvartali tulemusi on analüütikud tänaseks jõudnud Apple’i  Q2 müügitulu prognoosi langetada 45,94 miljardi dollari pealt 42,5 miljardi dollari peale (YoY +8%, ettevõtte enda prognoosi vahemik on 41-43 miljardit dollarit) ja aktsiakasumi ootust 12 dollarilt 10,0 dollarile (YoY -19%).

Isegi kui Apple suudab nende verstapostideni jõuda, siis muret tuntakse eeskätt just juunis lõppeva kvartali pärast, sest tooteportfelli uuendusi loodetakse näha alles teisel poolaastal, mis tähendab, et tarbijad võivad hakata nende ootuses oma ostu edasi lükkama.

Mitmed nimed esmatarbesektorist tõestasid aga eelmisel nädalal, et arvatust paremate kasumite korral on investorid valmis kaitsva iseloomuga aktsiaid oma portfelli edasi jahtima, seda vaatamata läinud poole aasta niigi fenomenaalsele tõusule, kuna ebakindlas majanduskeskkonnas on stabiilsest ärimudelist ja arvestatavast dividendist saanud hinnatud kaup.

Nii Coca-Cola kui PepsiCo raporteerisid ootuspärase esimese kvartali müügitulu, kuid lõid aktsiakasumi prognoosi vastavalt ühe ja seitsme sendiga, mis lennutas Coca-Cola aktsiat tulemustejärgselt üle 6% 15 aasta kõrgeimale tasemele ja PepsiCo oma 3% uue rekordini. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis mõlema aktsia puhul on investorid nõus maksma juba arvestatavat preemiat võrreldes viimase seitsme aasta ajaloolise keskmisega. Käesoleval nädalal on sellest sektorist majandustulemusi oodata sellistelt nimedelt nagu näiteks Procter & Gamble, Colgate-Palmolive ja Hershey.

Allikas: Bloomberg

 




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon