Hiina SKP jäi taaskord ootustele alla - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Hiina SKP jäi taaskord ootustele alla

Vallo Lees

24.04.2013 08:58

Dreamstime

Kas Hiina majanduse imeline kasvuaeg hakkab ümber saama? Ilmselt on tegu küsimusega, mille üle investorid juba mõnda aega mõtteid mõlgutanud on. Kahtlusi lisas ka ca nädal aega tagasi avaldatud esimese kvartali majanduskasvu number, mis jäi allapoole analüütikute ootusi ning kinnitas trendi kasvu aeglustumise osas.

Hiina sisemajanduse koguprodukt tõusis 2013. aasta esimeses kvartalis võrreldes aastatagusega 7,7% ehk 11,9 triljoni jüaanini. Kuigi ligikaudu 7%-list majanduskasvu võiks ju lugeda suurepäraseks näitajaks, siis Hiinale seatud standardite järgi see nii päris ei ole. Käesoleva aastatuhande jooksul on kasv keskmiselt olnud ligikaudu 10%. Avaldatud esimese kvartali kasvunumber jääb alla ka eelmise aasta neljanda kvartali kasvule, milleks oli 7,9% ning analüütikute ootustele, kes arvasid, et Hiina suudab majanduskasvuks välja pigistada 8%.

Allikas: Hiina Statistikaamet

Heaks uudiseks SKP numbrite juures oli Hiina majanduse tasakaalu jätkuv nihkumine sisetarbimise poole. Nii näiteks kasvas jae- ja hulgimüük 10,5% võrreldes aastatagusega ning sisetarbimine panustas kogu SKP kasvu 4,3 protsendipunktiga, samal ajal kui investeeringud andsid 2,3 protsendipunkti kasvust ning eksport lisas omalt poolt 1,1 protsendipunkti. Nii nagu järeldas Hiina statistikaameti esindaja Sheng Laiyun, on sisetarbimisest saanud Hiina peamine kasvumootor.

Hoolimata mitmetest valitsuse poolt seatud piirangutest, näitas tugevat edasiminekut kinnisvarasektor. Veebruaris tutvustati uusi piiranguid, millega tõmmata pidurit kinnisvaraspekulantide tegevusele ning märtsis alustasid kohalikud omavalitsused piirangute elluviimist. Siiski kasvas müüdud elamupindade maht kogunisti 41,2% võrreldes eelmise aasta esimeses kvartaliga. Samas on märgatud, et viimasel ajal on uued piirangud jätnud jälje ka tehinguaktiivsusele, eriti olemasolevate kodude puhul. Kinnisvarasektori kontrolli all hoidmine on Hiina valitsusele kui kahe teraga mõõk – ühelt poolt soovitakse vältida mulli tekkimist, kuid teisalt aeglustab see riigi edasist majanduskasvu.

Peamine pettumus tulenes aga oodatust väiksemast tööstustoodangu kasvust märtsis, milleks kujunes 8,9% vs 9,9% veebruaris. Analüütikud olid oodanud sarnast või isegi kõrgemat kasvutempot võrreldes veebruariga. Üsna nõrk oli ka põllumajandussektor, mida mõnevõrra võis mõjutada linnugripi puhang Shanghai regioonis. Ühtlasi oli märgata järsku aktiivsuse aeglustumist toitlustamise ja peoteeninduse vallas, kui valitsuse uus suund on pigem suhtuda halvustavalt suurtesse bankettidesse. Ka karmim hoiak korruptsiooni suhtes on põhjuseks, miks arvatakse, et kannatada võib ka luksuskaupade müük.

Ühe põhjusena, miks tööstustoodangu kasv nõnda nõrk oli, tuuakse välja varude vähendamine. Nimelt on juba mitu kuud mitmes tööstusharus tegeletud pigem varude vähendamisega kui uue toodangu tootmisega. Hiina ametlik PMI näitas eelmisel aastal enamiku ajast varude vähenemist, kuid märtsis oli juba märgata varude kasvu. Olukord on tööstusharuti aga üsna erinev. Näiteks autotootjad on taas suurendanud tootmist, olles neli kuud müünud varusid vähemaks. Tsemenditootjad arvavad, et varud vähenevad ka aprillis, kuid sealt edasi hakkavad kasvama. Terasetootjate varud on aga endiselt väga kõrged, mistõttu toorme varud on rekordmadalal.

Hiina ametnikud ise olid tulemusega rahul, öeldes, et ootustele allajäämine esimeses kvartalis ei sea takistusi 2013. aasta prognoosi täitmisele, milleks on 7,5%. Tegu on valitsuse sõnul tasemega, mille juures luuakse piisavalt uusi töökohti ning viiakse läbi vajalikke struktuurseid reforme. Hiina tööjõuministeeriumi hinnangul loodi käesoleva aasta esimeses kvartalis 3 miljonit uut töökohta. Küll aga ei olnud tuleviku osas nii optimistlikult meelestatud analüütikud, kes asusid oma majandusaasta SKP kasvu prognoose pärast Q1 numbrite avalikustamist kärpima. Näiteks UBS tõmbas kasvuootuse 8,4% pealt 7,8% peale ning J.P. Morgan alandas kasvuväljavaate 8,2% pealt samuti 7,8% peale.

Analüütikud ei näe lähitulevikus Hiina jaoks kuigi helget tulevikku. Mõned võrdlevad praegust olukorda eelmise aastaga, kui esimeste kuude majandusaktiivsuse kasv oli lühiajaline ja lõpptulemuseks oli hoopis majanduskasvu aeglustumine aasta keskel. Lisaks tuuakse välja, et majanduse struktuursete muutuste tõttu on tööstussektoris liiga palju tootmisvõimsusi, mis piirab kasvuväljavaadet.

Teisalt aga leidub ka neid, kes näevad esimese kvartali kasvunumbreid ajutise aeglustumisena – näiteks Bank of America-Merril Lynch ja Deutsche Bank. Esimene neist arvab, et enam ei tasu karta monetaarpoliitika koomamale tõmbamist ning inflatsioonitase on madal, mistõttu võiks SKP kasv olla varsti jälle 8%, kui linnugripi puhangut suudetakse kontrolli all hoida. Ka Deutsche arvates on tegurid, mis Hiina majanduskasvul esimeses kvartalis hoogu maha võtsid pigem ajutise iseloomuga. Nii näiteks arvatakse, et Hiina majanduse kasvutempo tõuseb järgneva 4-6 kvartali jooksul, ulatudes 2014. aasta keskpaigaks 9%-ni. Antud prognoosi eelduseks on positiivne väljavaade ekspordile ja kodumaistele investeeringutele.

Teatavasti võetakse Hiina puhul väga tõsiselt ütlust „valed, suured valed ja statistika“, mistõttu kaheldakse isegi oodatust halvemates SKP kasvunumbrites. Majandusest parema pildi saamiseks kasutatakse seega alternatiivseid näitajaid nagu näiteks elektritarbimine. Hiina elektritarbimise kasv aeglustus esimeses kvartalis 4,2% peale ning märtsis oli kasv kõigest 1,3%. Siiski toob Deutsche välja, et viimase kaheksa aasta andmete põhjal (nii pikk on elektritarbimise näitude ajalugu), oleks sarnane elektritarbimise kasv viidanud 8,7%-lisele SKP kasvule. PMI indeksite põhjal oleks aga võinud oodata isegi 9,7% suurust majanduskasvu. Seega kui tavapäraselt on alternatiivsed näidikud maalinud viletsama pildi kui SKP näit, siis seekord oli olukord vastupidine. San Fransisco Fed aga järeldas alternatiivsete mõõdikute järgi, et Hiina SKP vastab enamjaolt ametlikele andmetele.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon