Apple – nõudlus toodete järele tugev, kuid marginaalid langevad - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Apple – nõudlus toodete järele tugev, kuid marginaalid langevad

Vallo Lees

30.04.2013 09:10

Dreamstime

Eelmisel teisipäeval avalikustas Apple oma majandusaasta teise kvartali tulemused. Ettevõtte aktsia hind oli selleks ajaks oma tipust enam kui 40% oma tipust allapoole tulnud, sest kardeti, et nõudlus ettevõtete toodete järele langeb. Kuigi tegelikkuses püsis nõudlus iPhone’ide ja iPadide järele tugev, tuli siiski silmitsi seista esimese kasumilangusega viimase kümnendi jooksul.

Apple’i FY2013 Q2 puhaskasum oli $9,5 miljardit ehk $10,09 aktsia kohta. Tulemus ületas küll analüütikute $10 prognoosi, kuid jäi 18% alla eelmise aasta aktsiapõhisele puhaskasumile. Müügitulud kerkisid samas 11% ehk $43,6 miljardini, mis näitab, et nõudlus Apple’i toodete järele oli endiselt tugev, kuid toodete pealt teenitav kasum langes. Majandusaasta esimese ja teise kvartali kombineeritud käive ulatus üle $98 miljardi ning puhaskasum üle $22 miljardi.

Kokku müüs Apple majandusaasta teises kvartalis 37,4 miljonit iPhone’i, 19,5 miljonit iPadi ning ca 4 miljonit Maci. Tegu on uute teise kvartali rekorditega iPhone’i ja iPadi puhul. Analüütikute ootusi suudeti ületada iPhone’i ja iPadi osas, kuid Macide müük jäi prognoositust 100 000 võrra väiksemaks. Võrreldes eelmise aastaga olid erinevate toodete müügi kasvutempod vastavalt 6,7%, 65,1% ja -1,6%. Apple’i toodete müügist annab ülevaate ka alljärgnev joonis. iPadide müük oli eriti tugev Greater China ja Jaapani regioonis, kus müük enam kui kahekordistus, ilmselt ka seetõttu, et eelnenud kvartalis polnud iPad Mini Hiinasse veel jõudnud. Majandusaasta esimese poolaastaga on Apple müünud 85 miljonit iPhone’i ja 42 miljonit iPadi. iPhone suurendas veebruariga lõppenud kolmekuulise perioodi jooksul USA nutitelefonide seas turuosa 35% pealt 39%-ni ning ühtlasi on iPhone kõige populaarsem nutitelefon ka Jaapanis.

Allikas: Apple

Nagu eespool mainitud, siis Apple’i kasumlikkus langes, kui Q2 brutomarginaaliks kujunes 37,5%. Tegu on neljanda järjestiku kvartaliga, mil ettevõtte kasumlikkus on langenud. Aasta tagasi oli vastav näitaja rekordkõrgel, 47,4% tasemel. Apple’i kasumlikkuse langus tuleneb peamiselt väiksema marginaaliga ja odavamate toodete müügiedust. Hoolimata iPhone 5 lansseerimisest, on endiselt äärmiselt populaarne iPhone 4, mis tänu uuemale versioonile on müügil madalama hinnaga. iPadide segmendis aga lööb laineid väiksem ja odavam iPad Mini. Seda on märgata ka toodete keskmise müügihinna muutuses. Näiteks iPhone’ide keskmine müügihind aasta tagasi oli keskmiselt $647 ning möödunud kvartalis oli see $613. Ka iPadide puhul on keskmine müügihinna alanemine viimasel neljal kvartalil olnud märkimisväärne. Nii näiteks käisid kliendid aasta tagasi iPadi eest välja keskmiselt $558, kuid Q2 FY2013 oli see näitaja $449. Seega on näha, kuidas toodete tasakaal on märkimisväärselt nihkunud odavamate toodete kasuks.

Allikas: Apple

Nagu juba tavapäraseks saanud, jätkas langust iPodide müük, mis siiski hoiab juhtivat positsiooni mitme riigi MP3 mängijate turul. Majandusaasta teises kvartalis müüs Apple 5,6 miljonit iPodi ehk 27% vähem kui aasta tagasi. Apple’i ökosüsteem on aga jätkuvalt tugev. Kokku on App Store’i kaudu rakendusi alla laetud üle 45 miljardi korra ning Canalysi andmetel moodustab App Store’i müük 74% ülemaailmsest app’ide müügist. Kokku genereeris iTunes $2,4 miljardit müügitulu, mida on 28% rohkem kui aasta tagasi ning ühtlasi uus teise kvartali rekord. iTunes’i müügitulud koos teiste müüdud teenustega ületasid esmakordselt ajaloos $4 miljardi piiri. Ka iCloud teenuse kasutajate arv on kõigest 18 kuuga kasvanud 300 miljoni inimeseni, kes kasutavad teenust iga päev.

Apple’i jaemüügipoodide tuludeks kujunes $5,2 miljardit ehk 19% rohkem kui aasta tagasi. Apple’il on kokku 402 poodi, millest 151 asuvad väljaspool USAd. Käesoleval majandusaastal plaanitakse avada 30 uut poodi. FY2013 teise kvartali müügitulu poe kohta oli keskmiselt $13,1 miljonit vs $12,2 miljonit aasta tagasi. Kokku külastas Apple’i poode 91 miljonit inimest ehk 17 500 inimest poe kohta nädalas.

Konverentskõnel mainis Apple’i tegevjuht Tim Cook, et ettevõte genereerib väga suuri rahavooge, mis enam kui katab plaanitavaid kulutusi. Möödunud kvartali lõpus ilutses Apple bilansis $144,7 miljardi ulatuses likviidseid vahendeid ehk $7,6 miljardi ulatuses rohkem kui detsembriga lõppenud kvartalis. Sellest tulenevalt võeti vastu otsus suurendada aktsionäridele kapitali tagastamise programmi enam kui kaks korda. Seega kavatsetakse 2015 kalendriaasta lõpuks tagastada $100 miljardit ehk $30 miljardit aastas. Enamik antud tagastustest toimub läbi aktsiate tagasiostmise, kuid ka dividendimakset tõsteti 15% võrra ehk $3,05 peale aktsia kohta. Kuna ligikaudu 70% ettevõtte rahavarudest asub välismaa juriidilistes kehades, siis selle toomine USAsse tooks kaasa märkimisväärne maksukohustuse, mistõttu uue kapitali tagastuse programmi rahastamiseks pöördutakse võlakirjaturgude poole. Täpsemat laenusummat ei avalikustatud, kuid näiteks Morgan Stanley prognoosib, et käesoleva majandusaasta lõpuks on Apple’i bilansis $10 miljardit võlga.

Ühtlasi selgus, et järgmist suuremat tooteuuendust võib oodata sügisel. Piper Jaffray analüütiku Gene Munsteri sõnul valmistas see ilmselt meelehärmi lühiajalistele investoritele, sest see tähendab vaikset suveperioodi ja nelja kuud ootamist enne, kui jälle asjad huvitavamaks lähevad. iPhone 5-ga tuli Apple välja eelmise aasta septembris.

Käesoleva kvartali puhul oodatakse müügituludeks $33,5-$35,5 mld vs $35 miljardit aasta tagasi. Analüütikute konsensuse prognoos arvestab mõningase kasvuga, kui oodatakse $35,15 mld suurust käivet. Jätkuvalt prognoositakse brutomarginaali vähenemist, kui juhtkond seadis käesoleva aasta prognoosivahemikuks 36-37%. Brutomarginaali vähenemise põhjuseks peetakse eelkõige eespool mainitud toodete müügi nihkumist odavama ja väiksema marginaaliga toodete poole. Olgu veel mainitud, et käesoleva kvartali puhaskasumiks ootavad analüütikud $7,34 aktsia kohta ehk 21% vähem kui aasta tagasi ning kogu majandusaasta puhaskasumiks $53,55 aktsia kohta ehk 21% rohkem kui mullu.

Apple'i aktsia hinnagraafik

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon