Banco Santander – läbi raskuste tähtede poole - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Banco Santander – läbi raskuste tähtede poole

Kristiina Kirtsi

02.05.2013 08:43

Banco Santander

Väikesest Hispaania pangast maailma suurimate hulka kasvanud Banco Santander tegeles nii globaalse finantskriisi eel kui ka pärast aktiivselt oma äritegevuse laienemisega, mille tulemusel tegutsetakse nüüd mitmel kontinendil ning panga varade maht on kasvanud umbes sama suureks kui Hispaania sisemajanduse kogutoodang. Kuid keeruliste majandustingimustega riikides tegutsev pank ei ole jäänud puutumata ka suuremahulisest varade mahakandmisest.

Ligi 60 miljardi euro suuruse turuväärtusega Banco Santander tegeleb peamiselt jaepangandusega, mis moodustab 88% panga tulust ning 74% kasumist. Peamisteks klientideks on eraisikud ning väikese- ja keskmise suurusega ettevõtted. Aktiivse laienemistegevuse tulemusel on turuväärtuselt euroala suurima panga tegevus kasvanud mitmele kontinendile, kuid olulisemateks on kümme peamist turgu. Nagu alloleval jooniselt näha tuli 2012. aasta majandusaastal suurim osa panga ärikasumist Brasiiliast (26%), Hispaaniast (15%), Suurbritanniast (13%), Mehhikost (12%) ning Ameerika Ühendriikidest (10%). Arenevad turud moodustavad 55% panga kasumist ning arenenud turud vastavalt 45%.

Allikas: Banco Santanderi aastaaruanne

Laienemise tulemusel on panga provisjonide-eelne kasum pidevalt suurenenud, ulatudes 2012. aastal rekordilise 23,6 miljardi euroni. See on omakorda viinud Santanderi maailma suurimate pankade hulka. Samal ajal on aga puhaskasum suuremahulise halbade laenude mahakandmise tõttu pidevalt vähenenud- eelmisel majandusaastal vähenes kasum umbes 60% ehk 2,2 miljardi euroni (mis on madalaim tase alates 2002. aastast).

Allikas: Banco Santanderi aastaaruanne

Kui 2007. aastal teenis Santander oma kümne peamise turu lõikes suurima puhaskasumi Hispaanias, siis 2012. aastal juba Brasiilias. Protsentuaalselt kasvas Brasiilia turu puhaskasum kuue aasta jooksul kumulatiivselt 144% ning Hispaanial vähenes umbes 50%. Brasiilia üksuse kasvu toetas ABN Ambro tütarettevõtte, Banco Reali, ostmine.

Allikas: Banco Santanderi aastaaruanne

Puhaskasumi suuremahulise vähenemise põhjuseks eelmisel majandusaastal oli 6,1 miljardi euro väärtuses Hispaania kinnisvaralaenudega seotud provisjonide tegemine. 2012. aastal kandis pank varasid maha 18,8 miljardi euro eest (halbasid laenusid 12,7 miljardi ning Hispaania kinnisvara 6,1 miljardi euro eest). Nagu allolevalt jooniselt näha on viimase viie aasta jooksul netos varasid maha kantud umbes 62 miljardi euro eest.

Allikas: Banco Santanderi aastaaruanded

Halbade laenude osakaal kogu laenuportfellist kasvas 2013. aasta esimeses kvartalis 4,76% peale eelmise kvartali 4,54% pealt Hispaania ja Portugali üksuste tõttu. Halbade laenude mahakandmise määr püsis samal ajal 71% peal.

Turuväärtuse, bilansimahu ning ärikasumi järgi maailma kümne suurima panga hulka kuuluva Santanderi varade maht ulatub 1,3 triljoni euroni. Suurem osa varadest asub Suurbritannias (28%), Hispaanias (26%) ning Brasiilias (12%). Eraisikute neto laenumaht ulatub 723 miljardi ning deposiitide maht 653 miljardi euroni. Omakapitali tulusus on 6%.

Banco Santanderi järgmise kolme aasta eesmärgiks on kasumi kasvatamine (seda nii arenenud kui arenevatel turgudel). Kasumi kasvatamist toetavad varasemalt tehtud suuremahulised varade mahakandmised ning kulude efektiivsem juhtimine.

Santanderi eesotsas seisab 80-aastane Emilio Botin, kes on pangaga seotud olnud üle 50-aasta ning on selle aja jooksul kasvatanud väikese Hispaania panga üheks maailma suurimaks. Botini 26-aastane juhtimiskarjäär on temast teinud pikima karjääriga suurpanga juhi.

Vaatamata Botini jõupingutustele ei ole investorid panga väljavaadete suhtes väga optimistilikud olnud- seda peegeldab alates 2010. aastast järjepidevalt allapoole liikunud Santanderi aktsia. Üheks ebakindlust tekitavaks põhjuseks on ka Botini kõrge iga. Tulevikus võiks panga turuväärtusele tuge pakkuda senini tehtud suuremahuliste provisjonide vähenemine.

Banco Santanderi (SAN) aktsia kaupleb hetkel 30,4 kordsel tagasivaataval hinna-kasumi suhtarvul ja 0,8 kordsel hinna-raamatupidamisväärtusel ning 10,4 kordsel ettevaataval hinna-kasumi suhtarvul. Aktsia dividendimäär on 11%. Banco Santanderi viimase viie aasta aktsia graafik:

Allikas: Bloomberg

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon