Disney meelelahutus köidab endiselt miljoneid - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Disney meelelahutus köidab endiselt miljoneid

Kristiina Kirtsi

10.05.2013 08:47

1923. aastal asutatud Walt Disney on käibe järgi maailm suurim meelelahutusettevõte. Lisaks muljetavaldavale filmikarakterite kollektsioonile (eesotsas Miki Hiirega), kuuluvad ettevõttele mitmed tuntud kaubamärgid (ESPN, Disney Channel, Lucasfilm) ja meeliköitva meelelahutusega lõbustuspargid ning telekanalid.

Disney äritegevus jaguneb viie üksuse vahel, millest olulisemateks on telekanalite ja lõbustusparkide üksused. Nagu allolevalt jooniselt näha, siis mainitud kaks üksust moodustavad kombineeritult umbes 80% Disney käibest ja ärikasumist.

Allikas: Disney aastaaruanne

Regioonide lõikes tuleb kolm neljandikku meelelahutusettevõtte käibest Ameerikast, 15% Euroopast, 7% Aasiast ning 3% Ladina-Ameerikast. Ärikasumi regionaalne jaotus on umbes sama. Suurima ärikasumi marginaaliga on telekanalite üksus (34%), järgneb kaubamärgiga seotud toodete müük (29%), lõbustuspargid (15%) ning filmistuudiod (12%).

Nagu allolevalt joonisel näha, siis Disney olulisima, telekanalite üksuse, ärikasum on vähemalt alates 2006. aastast järjepidevalt kasvanud. Samal aja aga tegi rohkem tsüklilisema lõbustusparkide üksuse kasum 2009. aastal märkimisväärse vähenemise. 2% käibest moodustav tulud internetist üksus teenib kahjumit, kuid plaanide kohaselt peaks üksus 2014. aastaks kasumisse jõudma.  Disney viie üksuse ärikasumi jaotus aastate lõikes:

Allikas: Disney aastaaruanne

Suurima osa Disney käibest ja ärikasumist moodustav telekanalite üksus jaguneb kaabeltelevisiooni ning telejaamade vahel, mis moodustavad üksuse käibest vastavalt 70% ning 30%. Kaabeltelevisiooni üksuse suurimaks käibe ning ärikasumi allikaks (vastavalt umbes 70% ja 60%) on üheksakümnendate keskel koos Capital Cities/ABC ostuga omandatud ESPN. ESPN on USA juhtiv spordikanal, millel on õigus edastada kõiki olulisemaid võistluseid (nagu näiteks NFLi, Wimbledoni ning NBAd). Nii ESPNi kui ka üksuse alla kuuluva Disney Channeli vaatajate arv ulatub umbes saja miljoni vaatajani. Üksuse kasvu veab kaabeltelevisiooni kanalite vaatajatelt saadav teenustasude kasv- viimastel aastatel on näiteks ESPNi vaatajate teenustasud kasvanud järjepidevalt 8% aastas.

Disney käibe kasvu veab aga lõbustusparkide üksus, mille kasvutempo kiirenes eelmisel majandusaastal 10% peale aastataguse 1% pealt. Erinevalt teistest üksustest on lõbustusparkide üksuse käibe kasvutempo alates 2010. aastast järjepidevalt kiirenenud. Lõbustusparkide üksuse kasvu toetab uutesse atraktsioonidesse tehtud investeeringute toel kasvav külastajate arv ning nende pool tehtud kulutuste kasv. Disney ärikasumi kasvu veavad samuti lõbustuspargid (eelmisel majandusaastal kiirenes üksuse ärikasumi kasv 22% peale aastataguse 18% pealt).

Disney opereerib hetkel kuut Disneylandi, kuid 2015. aastal lisandub seitsmes- Shanghai lõbustuspark. Lõbustusparkide üksuse suurimaks käibe allikaks on USAs asuvad lõbustuspargid, mis moodustavad üksuse käibest 80%. Omakorda on USA lõbustusparkide suurimaks käibeallikaks Floridas asuv Walt Disney World.

Disney lõbustuspargid on maailmas enimkülastatud- 2011. aastal külastas neid 121 miljonit inimest, samal ajal kui külastatavuse järgi teisel kohal oleva Merlin Entertainments Groupi (Suurbritannia) lõbustusparke külastas 47 miljonit inimest.

Eelmisel majandusaastal kasvas Disney käive rekordilise 42,3 miljardi dollarini ja puhaskasum rekordilise 5,7 miljardi dollarini, kuid nii käibe kui puhaskasum kasv aeglustus võrreldes aastatagusega (vastavalt 3% peale 7% pealt ning 18% peale 21% pealt). Samal ajal aga ärikasumi marginaal paranes 22% peale aastataguse 20% pealt ning see on pidevalt paranenud juba kolm viimast aastat. Disney puhul on märkimisväärne see, et viimasel kolmel aastal on käibe ühekohalistes protsentides kasv jäänud alla puhaskasumi kahekohalistes protsentides kasvule.

Allikas: Disney aastaaruanne

Lisaks on Disney järjepidevalt aktsionäridele kapitali tagastanud läbi nii dividendide maksmise (eelmisel majandusaastal suurendati dividendi 25%) kui ka aktsiate tagasiostu.

Kuna äritegevusega genereeritud rahavoog kasvas ning investeeringud lõbustusparkidesse vähenesid, kasvas Disney vaba rahavoog 2012. aastal 22% võrreldes aastatagusega ehk 4,1 miljardi dollarini aastataguse 3,5 miljardi pealt. Analüüsimajade prognooside kohaselt kasvab ettevõtte vaba rahavoog ka tulevikus, ulatudes järgmisel majandusaastal 6-7 miljardi dollarini. Kuna Disney turuväärtus on hetkel 118 miljardit dollarit, siis prognoositavaks vaba rahavoo tootluseks oleks 2014. aastal umbes 6%. Kasvav vaba rahavoog suurendab omakorda lootust, et tulevikus võiks Disney aktsionäridele rohkem kapitali tagastada.

Disney aktsia kaupleb hetkel 21-korda tagasivaataval hinna-kasumi suhtarvul, 18,7-korda ettevaataval hinna-kasumi suhtarvul ning 2,8-korda raamatupidamisväärtust. Walt Disney (DIS) viimase viie aasta aktsia graafik:

Allikas: Bloomberg.com

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon