Võimendus rekordkõrgel – turud üle kuumenemas? - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Võimendus rekordkõrgel – turud üle kuumenemas?

Vallo Lees

29.05.2013 09:17

Käesolev aasta on arenenud riikide aktsiaturgudele alanud hästi ning investorid on taas aktsiate poole hakanud vaatama positiivsema pilguga. Samuti on märgata, et investorid võtavad aktsiate tagatisel ka üha enam laenu, mis näitab, et aktsiaturu suhtes ollakse kindlamalt meelestatud. Samas on see ajalooliselt olnud ka teataval määral hoiatav indikaator, sest võimendus saavutab tavapäraselt kõrgpunkti just siis, kui aktsiaturg on üle kuumenemas.

Möödunud nädalal selgus New Yorki börsi (NYSE) avaldatud statistikast, et aprilli kuus olid investorid laenanud aktsiate tagatisel $384,4 miljardit. Tegu on 1,3% suuruse kasvuga võrreldes eelneva kuuga ning 29% kõrgema tasemega kui mullu samal ajal. Samuti märgib antud näitaja ka läbi aegade kõige kõrgemat võlakoormat, mis investeeringute tagatisel võetud on, kui eelmine rekord pärines 2007. aasta juunist, mil see küündis $381,4 miljardini. Traditsiooniliselt tähendab väärtpaberite tagatisel võetud laenude kasv kindlustunnet edasise tõusu osas. Seda eelkõige põhjusel, et kui aktsiate väärtus hakkaks langema nõuaksid laenuandjad ühel hetkel tagatise suurendamist või positsioonide likvideerimist.

Väärtpaberite tagatisel antud laenude kasv on ajalooliselt käsikäes käinud aktsiaturgude liikumisega, sest tavaliselt kasutatakse laenu oma positsioonide võimendamiseks headel aegadel ning langusfaasis vähendatakse laene, kas vabatahtlikult või võlausaldaja nõudmisel. Analüütikute sõnul on praeguste laenude kasvu taga rekordmadalad intressimäärad ja üha kõrgemale rühkiv aktsiaturg. Lisaks investorite kindlustundele aga kasutatakse võimenduse mahtu saamaks aru, kuivõrd suur on investorite spekuleerimisisu. Seda eelkõige põhjusel, et mida kindlamad on investorid aktsiaturgude tõusus ning mida rohkem spekuleeritakse, seda lähemale on varasemalt ka aktsiaturgude tipp jõudnud. Turuosalised hoiatavad siiski, et võimendust võiks pigem käsitleda sentimendi indikaatorina, mida turu ajastamise vahendina.

Samas on teatav seos võimenduse ja turu tippude vahel olemas, kuna nii 2000. aastal kui ka 2007. aastal eelnes S&P 500 tippudele kõrgpunkt võimenduses. Täpsema pildi saamiseks, kui suur investorite laenukoormus on, kasutatakse niinimetatud puhasväärtuse (net worth) näidikut. Antud näitaja arvutatakse võimendust aktsepteerivate ja mitteaktsepteerivate investeerimiskontode raha- ja krediidijäägi ning väärtpaberite tagatisel võetud laenude vahena. Negatiivne väärtus tähistab investorite negatiivset puhasväärtust ehk investorite võlg ületab sisuliselt nende omakapitali. Positiivse puhasväärtuse korral on omakapitali-võla suhe vastupidine. Aprillis oli investorite puhasväärtuseks -$106 miljardit. Alloleval graafikul antud näitaja ei kajastu, kuna graafik on jaanuari andmete seisuga.

Allikas: dshort.com

Seega on ilmselge, miks võimenduse tõustes räägitakse kasvavast spekuleerimisest turul. Kuid väärtpaberite tagatisel võetud laenu ei pea sugugi kasutama aktsiate või üldsegi finantsinstrumentide ostmiseks. Mitmed finantsnõustajad näiteks märgivad, et laen väärtpaberite tagatisel on lihtsam ja isegi odavam viis raha laenata, võrreldes traditsioonilise laenuga. Seetõttu soovitataksegi inimestel väärtpaberite tagatisel laenu võtta kodude remontimiseks või ettevõtete laiendamiseks. Näiteks Sebold Capital Management president Sean Sebold ütles, et võimenduse saamiseks väärtpaberiturgudel on palju paremaid võimalusi kui võimendus. Näiteks toob ta välja futuurid. Seetõttu soovitab Sebold väärtpaberilaenudega klientidel hoopis kinnisvaraturul tegutseda.

Kuna aga ilmselt enamus laenatud rahast jõuab siiski tagasi aktsiaturgudele, siis on see mõnevõrra hoiatusmärke õhku visanud. Samas nagu eespool öeldud, ei ole tegu ajastamise indikaatorina, mis tähendab, et aktsiaturgude ralli võib veel ruumi küllaga olla, kuid annab kindlaid signaale, et investorid võivad olla muutunud liialt enesekindlaks. Samuti tuleb mainida, et kuigi võimenduslaenude nominaalnumber on kõigi aegade kõrgeimal tasemel, siis arvestades rahajäägiga ning allesoleva krediidiga, pole võimenduse võtmine kogunud veel selliseid tuure nagu tehnoloogiamulli ajal, kuigi finantskriisi eelsetest tasemetest on juba möödutud.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Kommentaare ei ole

Kommentaari jätmiseks loo konto või logi sisse

Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon