Kiire vaheltkasu teenijad taas USA kinnisvaraturul - Artiklid - Uudised - LHV finantsportaal

Kiire vaheltkasu teenijad taas USA kinnisvaraturul

Vallo Lees

05.06.2013 09:09

Koos kinnisvarahindade taastumisega on jällegi kord esile kerkinud vanad äriideed kinnisvarasektoris. Täpsemalt on taaskord õitsele puhkenud viimase kinnisvarabuumi ajal laialt levinud ja üsna „lollikindel“ kasumi teenimise võimalus osta maja, see üles vuntsida ja siis kallimalt maha müüa ja niimoodi mitu korda järjest. Viimased andmed näitavad, et antud ärimudel on tõusvate majade hindade taustal jällegi au sisse tõusmas.

Kuigi paljud ilmselt hoiavad sellise mõtte peale kahe käega peast kinni ning küsivad, kas inimestel ei ole meeles, mis eelmine kord juhtus, on majade kiire kasumiga maha müümine (house flipping) jällegi kord tõsiasi. Tegu on lihtsa äriideega, millest ilmselt paljud hõlpsasti aru saavad (või kui täpsemat seletust vaja, võib alati pöörduda House Flipping for Dummies poole). Tuleb lihtsalt osta maja (eelistatavalt atraktiivsust koguvas elamurajoonis), see korda teha ning siis kasumiga maha müüa. Vajalikuks eelduseks on ainult kasvavad majade hinnad ning nii lihtsalt kasumit teenitaksegi. Probleemid tekivad aga siis kui majade hinnad kukuvad, sest majade ostmine nõuab siiski märkimisväärseid investeeringuid ning langevate hindadega keskkonnas majade omamine mõjub strateegiale hävitavalt.

Üks mõõdupuu, mille abil saada aimu sellise ärimudeli levikust on majade arv, mis on ostetud ja müüdud kuue kuulise ajahorisondi sees. Kuigi majade kiire kasumiga maha müümine on toimumas üle kogu USA, rakendatakse seda kõige rohkem Kalifornias, kus majade hinnad on viimase aasta jooksul samuti näidanud kiireimat kasvu. PropertyRadar andmetel on kuue kuu jooksul ostetud ja müüdud majade arv antud regioonis jõudnud kõrgeimale tasemele alates 2005. aasta lõpust. Kuni aprillini on poole aastaga soetatud ja müüdud majade arv kerkinud 6000-ni, mis moodustab rohkem kui 5% kõikidest majade müükidest osariigis.

Allikas: Wall Street Journal

Realtytrac on uurinud ka täpsemalt, millistes linnades on majade kiire vaheltkasuga müük kõige tulusam. Top 3 hulka kuuluvad sellised linnad nagu Orlando, Las Vegas ja Phoenix, kus brutokasumi marginaal on vastavalt 63%, 53% ja 44%. Nagu allolevast tabelist näha, siis näiteks Orlandos on keskmine seotushind majade puhul, mis kuue kuu jooksul uuesti turule on jõudnud $103 700 ning müügihind $168 700, mis teeb brutokasumiks keskmiselt $65 000 maja kohta.

Allikas: Realtytrac

Nagu mitmedki teised tol ajal kinnisvaraturul tegutsejad, pole paljude arvates ka kiire vaheltkasu teenijad kinnisvaraturu mulli ning sellele järgnenud krahhi puhul süüst puhtad. Ajavahemikul 2003-2006 oli sarnane tegevus üsna levinud, millele aitas kaasa ka pankade laenupoliitika, kus sissemakseid polnud üldse vajagi. Krahhi ilmnedes, aga paisati majad suurte kahjumitega turule või lihtsalt katkestati laenumaksed, kiirendades niimoodi langust kinnisvaraturul.

Seekord on kinnisvarasektori asjatundjad üsna erinevatel arvamustel, kas tegu on niivõrd spekulatiivse tegevusega kui toona. Trulia peaökonomist Jed Kolko näiteks mainis, et praegu pole tegu mulliga, sest buumi puhul tõuseksid hinnad väga kiiresti kõrgetelt tasemetelt. Samuti peavad praeguse ajal kiire kasumi ärimudeli harrastajad olema finantsiliselt olulised tugevamad, sest pankade laenustandardid on karmimad. Lisaks ostetakse seekord peamiselt hüljatud majasid, muulhulgas ka sundvõõrandatud majasid, mitte uusehitisi. Kinnisvarabuumi ajal oli majade kiire ostu-müügiga tegelejatel elu oluliselt lihtsam, sest piisas kõigest maja ostmisest, paar kuud ootamisest ning siis kõrgema hinnaga müümisest. Praeguses turusituatsioonis on aga reaalselt vaja maja enne kobedamaks muuta, et keegi oleks seda nõus üldse kõrgema hinnaga ostma.

Skeptikud aga kardavad, et antud ärimudeliga tegelejad kasutavad ära nõrka pakkumist, et hindasid üles ajada. Näiteks mitmed kinnisvaramaaklerid tunnistavad, et asi on võtmas buumi mõõtmeid. Rich Worcester müüs eelmisel aastal enda ja klientide nimel kiire kasumiga 25 maja. Üks tema kolleegidest ostis hiljuti Los Angelesi eeslinnas sundvõõrandatud maja $675 000 eest, ostis uued kodumasinad, kujundas aia ja mööbli ümber ning pani selle müüki $867 000 eest. Robert Ganem, kes eelmisel aastal müüs sarnase ärimudeliga 20 maja, ostis käesoleval aastal maja $600 000 eest, värvis üle seinad, vahetas põrandad ja keraamilised plaadid köögis ning müüs mõni nädal hiljem objekti $755 000-ga.

Artikkel on informatiivse eesmärgiga ja ei ole mõeldud soovitusena müüa või osta mainitud väärtpabereid.




Küpsised

Et pakkuda sulle parimat kasutajakogemust, kasutame LHV veebilehel küpsiseid. Valides "Nõustun", annad nõusoleku kõikide küpsiste kasutamiseks. Tutvu küpsiste kasutamise põhimõtetega.

pirukas_icon